Diëtiste Nelle Hollants gaf op nursing.be eerder praktische tips aan verpleegkundigen om gezond te eten en drinken. Ook besprak ze 9 feiten en fabels over gezonde voeding. In dit artikel geeft Hollants voedzame recepten die verpleegkundigen makkelijk voor zichzelf kunnen bereiden.
Ovenschotel met kip-champignonsaus, prei en aardappelpuree
De dag van te voren klaar maken zodat je het de dag zelf alleen nog maar in de oven moet schuiven
Ingrediënten (4 personen):
- 1 kg iets kruimige aardappel
- 650 ml halfvolle melk
- 400 g kastanje champignons
- 4 el olijfolie
- 2 preien
- 300 g kipfiletreepjes
- 50 g volkoren tarwemeel
- 100 g geraspte light kaas (30+)
- Handje verse krulpeterselie
- 2 sneetjes volkoren brood
Bereiding (dag ervoor):
- Schil en snijd de aardappelen, kook in 20 min. gaar en stamp fijn met de pureestamper. Meng 150 ml melk (per 4 personen) erdoor en breng op smaak met peper.
- Snijd de champignons in plakjes. Verhit ¼ van de olie in een pan en bak de champignons met peper in 10 min. op hoog vuur goudbruin. Neem uit de pan. Halveer ondertussen de preien in de lengte, spoel onder stromend water en snijd in dunne halve ringen. Bak de kip met peper 5 min. op middelhoog vuur in het champignonvocht. Voeg de prei toe en bak 2 min. mee.
- Verwarm de rest van de olie in een soeppan. Voeg het meel toe, roer glad met een garde en laat op laag vuur 3 min. garen. Voeg al roerend in delen de rest van de melk toe. Zet het vuur hoger en roer tot bechamelsaus. Voeg de kaas toe en laat op laag vuur smelten. Snijd de peterselie fijn en voeg samen met de kip, prei en champignons toe aan de kaassaus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Verdeel de kip-champignonsaus over de ovenschaal en verdeel hierover de aardappelpuree. Laat afkoelen en zet daarna in de frigo.
Bereiding (dag zelf):
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Rooster het brood in de broodrooster en maal fijn in de keukenmachine of het bakje van de staafmixer.
- Haal de ovenschotel uit de frigo en bestrooi met de broodkruimels. Bak de ovenschotel in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Maaltijdsoep Zoete aardappel/wortelsoep met linzen
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 2 wortelen
- 2 (medium) zoete aardappel
- 1/2 chilipeper
- 3 el tomatenpuree
- 200 g linzen
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 400 g tomatenblokjes (uit blik)
- 1,5l bouillon
- Olijfolie
- peper en zout
Bereiding
Pel de ui en hak fijn.
Pel de look en hak fijn.
Hak het chilipepertje fijn.
Schil de wortelen en zoete aardappelen en snij in blokjes.
Verhit een kookpot met een scheut olijfolie.
Fruit hierin de ui mooi glazig (laat niet bruin worden).
Voeg dan de fijngehakte look, chilipeper, komijnpoeder, gerookt paprikapoeder toe. Roer goed en laat 1 minuut meebakken.
Schep dan hierbij de tomatenpuree, roer goed en laat ook 1 minuut meebakken.
Voeg als laatste de linzen, tomatenblokjes, bouillon en snuifje zout toe. Breng aan de kook.
Laat de soep ongeveer 40 à 45 minuten zachtjes sudderen tot de groenten en linzen gaar zijn.
Bron: Smoky soep met linzen en zoete aardappel – Soepen.be
Wokgerecht Spicy volkorennoedels met broccoli en garnalen
Ingrediënten (4 personen):
- 500 g broccoli
- 2 verse rode peper
- 2 tenen knoflook
- 3 el arachideolie
- 50 ml kraanwater
- 400 g Chinese wokgroenten sugarsnaps-paksoi
- 2 el sojasaus
- 2 tl sesamolie
- 200 g verse gekookte en gepelde garnalen
- 200 g volkorennoedels
Bereiding:
- Snijd de broccoli in kleine roosjes. Schil de steel en snijd in plakjes. Halveer de pepers in de lengte. Verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn. Snijd de tenen knoflook fijn.
- Verhit de arachideolie in een wok en roerbak de broccoli 3 min. op hoog vuur. Voeg het water toe en roerbak tot het vocht is verdampt. Voeg de knoflook, de peper en de wokgroenten toe en roerbak nog 5 min.
- Meng de sojasaus met de sesamolie en meng met de garnalen. Kook ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Schep het garnalenmengsel samen met de noedels nog kort door de groente.
Meer lezen over gezonde voeding