Het staat vast dat het Zorgpersoneelsfonds in 2021 402 miljoen kan inzetten voor een extra verpleegkundige per dienst. Het wetsvoorstel werd zopas goedgekeurd. Wat betekent dit concreet voor verpleegkundigen?
Op 4 mei keurde de Kamercommissie Gezondheid en Gelijke Kansen een wetsvoorstel goed waarin wordt vastgelegd dat het bedrag van 402 miljoen euro van het Zorgpersoneelsfonds van 2021 wordt ingezet om gemiddeld één extra verpleegkundige aan te werven per ziekenhuisdienst.
Dit fonds werd opgericht in 2019 met destijds een budget van 67 miljoen euro. Geert Berden van de Belgische vakbond voor verpleegkundigen Union4U licht toe.
1. Wat is het voordeel voor verpleegkundigen?
‘Het goedgekeurde wetsvoorstel ligt in het verlengde van de besteding van de middelen van het fonds vorig jaar. Ziekenhuizen krijgen financiering om extra verpleegkundige aan te werven.
Als hierna nog budget over is, kan dit gebruikt worden om ander zorg- en ondersteunend personeel aan te werven. Dit betekent voor verpleegkundigen dat er meer handen aan het bed komen en dat de werkdruk verminderd wordt.’
2. De maatregel geldt alleen voor ziekenhuisverpleegkundigen?
‘Ja, het Zorgpersoneelsfonds geldt enkel voor de ziekenhuizen. Daar is de nood hoog, dus op dat vlak zijn we zijn positief gestemd over dit wetsvoorstel. Tegelijk zijn we bezorgd over de woonzorgcentra. Ook zij hebben nood aan versterking: niet enkel aan aantallen verpleegkundigen, maar ook aan verpleegkundigen met expertise. Dit is dus niet voldoende.’