Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Op stap met collega’s: medische musea

Nursing zet de leukste musea met een verpleegkundig haakje op een rij voor een deugddoende trip met collega’s of medestudenten.
musea verpleegkundigen
Het Antwerpse Lambotte Museum bevindt zich in het Stuivenbergziekenhuis.

Oost-Vlaanderen

Dr. Guislain – Gent

De Gentse visionaire arts Guislain vond, in de negentiende eeuw, als een van de eersten dat psychiatrische patiënten recht op een menswaardige behandeling hebben. Hoe het verleden omsprong met deze patiënten vormt de basis van het Museum Dr. Guislain, in de oudste psychiatrische kliniek van België. Je vindt er een schat aan materiaal en info over het ontstaan van de psychiatrie, medische instrumenten uit de achttiende en negentiende eeuw, en ook de huidige stand van zaken in deze discipline. Ook de artistieke blik op en van psychiatrische patiënten – met tekeningen, schilderijen en foto’s – krijgt er een podium. 

www.museumdrguislain.be

Bijloke site & STAM – Gent

Op de Gentse Bijlokesite verrezen in de dertiende eeuw een ziekenhuis en een abdij. Lange tijd stond medische zorg er centraal, vandaag huisvest de vroegere ziekenzaal het succesvolle Muziekcentrum De Bijloke en de schitterend bewaard gebleven abdij het stadsmuseum STAM. Een reeks tekeningen in de oude refter tonen het vroegere hospitaal en de geschiedenis van de medische praktijk. Populair zijn de rondleidingen op de site, waarbij je de middeleeuwse hospitaalgebouwen kunt bezoeken. 

www.bijlokesite.gent.be en www.stamgent.be

Huis van Alijn – Gent

In 1962 neemt het Museum voor Volkskunde zijn intrek in het Kinderen Alijnshospitaal aan de Gentse Kraanlei. In een Museum van het Dagelijks Leven, dat Vlaamse rituelen, tradities en gewoontes sinds het begin van de twintigste eeuw verzamelt en onderzoekt, kunnen foto’s, tijdschriften, reclameposters en parafernalia over ziekte en persoonlijke hygiëne, dood en rouwrituelen, geboorte en kraamzorg natuurlijk niet ontbreken.

www.huisvanalijn.be

West-Vlaanderen

Sint-Janshospitaal – Brugge

Het Sint-Janshospitaal is een van de oudste hospitaalgebouwen van Europa. De vroegste sporen dateren van midden twaalfde eeuw. Schilderijen, beelden, meubelen, zilverwerk en tinnen voorwerpen zijn de getuigen van eeuwenlange zieken- en zielszorg op deze plek. De middeleeuwse ziekenzalen en de daarbij behorende kerk en kapel herbergen een imposante collectie kunstwerken en medische instrumenten. Het eikenhouten dakgebinte op de Diksmuidezolder boven de ziekenzaal is een echte must-see: het behoort tot de oudste en meest imposante van Europa. Bezoek zeker ook de hospitaalapotheek met een authentiek interieur uit de zeventiende eeuw.

www.museabrugge.be/bezoek-onze-musea/onze-musea-en-monumenten/sint-janshospitaal

Antwerpen

Lambotte – Antwerpen

Een zo volledig mogelijke beeld schetsen van de evolutie in de gezondheidszorg: dat is het opzet van het Lambotte Museum. Het toont voorwerpen die gebruikt werden in de geneeskunde en de verpleegkunde van de negentiende en de twintigste eeuw. Sommige voorwerpen gaan zelfs terug tot de zestiende eeuw. Alle medische specialiteiten zijn vertegenwoordigd. Ook loopt er een boeiende tentoonstelling over de relatie tussen infectieziekten en het klimaat door de eeuwen heen. Brandend actueel, dus.

www.museumgeneeskunde.be

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

Meduceum – Turnhout

Verscholen achter de muren van het Sint-Victorinstituut toont het Meduceum (Medisch Educatief Museum) de rijke geschiedenis van de ziekenzorg. De collectie medisch en verpleegkundig materiaal van gasthuiszuster Alena geeft de evolutie mooi weer. Er worden interessante vragen opgeworpen zoals: kunnen patiënten genezen door hen te verzwakken?  En: leidt plantrekkerij tot betere geneeskunde? Ook de hele levensloop en de realisaties van dokter Paul Janssen, Turnhouts ereburger en de bekende farmacoloog en stichter van het bedrijf Janssen Pharmaceutica,, ontvouwen zich achter deze muur.

www.meduceum.be

Gasthuismuseum – Geel

Een prachtig bewaarde kloostersite uit de zeventiende eeuw, waarbij je binnenstapt in de authentieke wereld van het oude Geelse Gasthuis en de Gasthuiszusters Augustinessen. Laat je meeslepen door het verhaal van de Heilige Dimpna, patrones van de geesteszieken. Ontdek de lokale en internationale cultus van Sint-Dimpna en de oorsprong van de typische Geelse gezinsverpleging. Uit deze traditie van thuisopvang groeide later de gezinsverpleging die nog steeds actueel is. Dimpna wordt trouwens om de vijf jaar herdacht in een imposante ommegang én in het totaalspektakel Gheelamania, waaraan zo’n 500 acteurs, muzikanten en figuranten meewerken.

www.gasthuismuseum.geel

Wallonië

Hospitaal Nôtre Dame à la Rose – Lessen

Hospitaal Nôtre Dame à la Rose is een van de oudste ziekenhuizen van Europa, en betovert met zijn barokke kapel, de kruisgang, de ziekenzaal, het klooster. Twintig zalen lang kun je op verkenning door alle aspecten van het leven in en de ontwikkeling van ziekenhuizen door de eeuwen heen. Rondom het hospitaal vind je ook een boerderij, prachtige tuinen vol geneeskrachtige kruiden, een ijskelder en een kerkhof: alles om het hospitaal zelfvoorzienend te maken. Een oord vol betovering waar de zorg voor lichaam en ziel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn…

www.notredamealarose.be/nl

Brabant

Radiologie Museum – Brussel

Om de honderdste verjaardag van de ontdekking van de röntgenstralen te vieren, werd in 1990 het Belgisch Museum voor Radiologie geopend. Dit in de gangen van de afdeling medische beeldvorming van het Militair Hospitaal Koningin Astrid. Via een overzicht van de Belgische civiele en militaire radiologie toont het museum reconstructies van oude radiologiepraktijken, vitrines en displays met diverse objecten en posters die de evolutie in de tijd weergeven. Bezoekers kunnen vrij door de geschiedenis wandelen, van de eerste ontdekkingen van röntgenfoto’s tot de meest recente ontwikkelingen, via een grote collectie voorwerpen, boeken, multimedia en tijdschriften.

www.radiology-museum.be

OCMW Museum – Brussel

De sociale geschiedenis van Brussel en de evolutie van haar ziekenhuizen vormgegeven door schilderijen, beeldhouwwerken, dagelijkse gebruiksvoorwerpen en belangrijke archieven. Dat is waar de Collecties van het OCMW mee uitpakken. Ook in de verzamelingen van het OCMW: medisch materiaal voor pneumologie, chirurgie, verloskunde, oogheelkunde, NKO, stomatologie of dermatologie, en catalogussen. Gebruiksaanwijzingen en getuigenissen over het leven in ziekenhuizen en de hulp aan behoeftigen maken het geheel af.

www.cpas-ocmwmuseum.be/nl

Geneeskundemuseum – Anderlecht

Wil je graag een volledig overzicht van de geschiedenis van de geneeskunde? Dan is het Geneeskundemuseum in Anderlecht iets voor jou. Vijf themazalen weerspiegelen de lange evolutie van de medische wetenschap. Met archeologische objecten, oude boeken en kunstwerken, maar ook antieke werktuigen en medische instrumenten. Het museum herbergt ook anatomische wassen beelden die de meest uiteenlopende kwalen afbeelden, verkregen via de grote musea van de vorige eeuw. Er staat ook een volledige zaal in het teken van seksueel overdraagbare ziektes…

www.museemedicine.be

Nederland

Body Worlds – Amsterdam

Body Worlds Amsterdam neemt je mee op een fascinerende reis door het menselijk lichaam. Met meer dan 200 geplastineerde echte lichamen, leert deze expo je alles wat je ooit wilde weten over je eigen anatomie en welke effecten je dagelijkse keuzes hebben op je gezondheid en geluk, en vice versa. Via een acht verdiepingen tellende tentoonstelling ontdek je de geheimen van het lichaam…

www.bodyworlds.nl

Reis door de mens – Oegstgeest

Hoe reageert je lichaam op een splinter? Wat gebeurt er in je oor als je naar muziek luistert? En waar zit het commandocentrum van je lijf? Maak een spectaculaire ‘reis door de mens’ en zie, voel en hoor hoe ons ingenieuze lichaam werkt. Na de reis leer je nog meer over je eigen lichaam in ‘mijn CORPUS’, het interactieve gedeelte. Hier vind je bijzondere exhibits en games met een schat aan extra informatie over het menselijk lichaam.

www.corpusexperience.nl

Meer zin in een actiegericht uitje met je zorgcollega’s? Check hier de leukste ideeën.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.