Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Op stap met je collega’s? Kies uit deze leerzame en interactieve attracties!

Een dagje uit met collega's, of studenten verpleegkunde? Dit zijn de leukste actiegerichte medische uitjes van het moment. 
verpleegkundigen actie uitstapjes
De digitale dissectiekamer: een van de troeven van het Leuvense Health House.

Oost-Vlaanderen

Themawandeling

Van chirurgijn tot Jan Palfijn – Gent

In deze stadswandeling volgen we langs verschillende Gentse plekken het levenspad van de legendarische arts Palfijn. Hij was pestmeester, leraar in de heelkunde en werkte in het Gentse hospitaal De Bijloke. Tijdens zijn leven werd Palfijn geprezen om enkele belangrijke naslagwerken en vooral om zijn wijzigingen aan de verlostang, waarmee hij veel vrouwen en baby’s redde van overlijden in het kraambed. Deze wandeling toont ook verschillende plekken in de boeiende geschiedenis van de Gentse ziekenzorg.

https://www.gandante.be/van-chirurgijn-tot-jan-palfijn

Escaperoom 

Sector Z 2.0 – Gent

Bereid je voor op een wereld waar wetenschappers experimenten uitvoeren op patiënten met het Z-virus. Talloze knappe koppen hebben tot dusver gefaald om een tegengif te vinden. Kan jouw team de oplossing vinden? Hopelijk wel, want het Z-virus wordt met de minuut agressiever. Voor je het beseft, word je opgejaagd door je eigen patiënten. Are you the hunter, or the prey? In ieder geval heeft de medische wereld jullie hulp hard nodig.

www.lockdown-escape.be/gent/escape-rooms/sector-z-2-0

West-Vlaanderen

Workshop 

Xinix – Varsenare

Zelf ondervinden hoe mensen met een visuele beperking het leven ervaren? Xinix organiseert gratis workshops waarbij je onder begeleiding een wandeling maakt in complete duisternis. Zo ga je bijvoorbeeld een ziekenhuiskamer binnen: je maakt er aan den lijve mee hoe het voelt om zonder of met een beperkt zicht opgenomen te worden in een ziekenhuis waar je niets weet zijn. Nadien maak je kennis met diverse hulpmiddelen en krijg je tips om respectvol om te gaan met blinden en slechtzienden. Alle workshops worden gegeven door mensen met een visuele beperking.

www.blindenzorglichtenliefde.be/nl/meerweten/index/2250/inleefervaring

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox! Inschrijven

Escaperoom 

Timescape: Quarantaine – Oostende

Een dodelijke epidemie houdt de stad in haar greep. Dr. Lee, die op het punt staat een werkend vaccin te ontwikkelen, verdwijnt vreemd genoeg. Om de verspreiding van het virus te bedwingen wordt intussen beslist de stad te verwoesten. Helaas worden jullie op verdenking van besmetting ‘vergeten’ in het afgesloten Medisch Centrum, en enkel een werkend vaccin kan jullie vrije doorgang geven bij de evacuatie. Bevrijd jezelf of je medespelers uit quarantaine binnen de 75 minuten en help elkaar bij jullie zoektocht door het Centrum. Een spannende escaperoom-ervaring, bijna uit het leven gegrepen…

www.timescape.be

Brabant

Belevingscentrum

Health House – Heverlee

Meer en meer bepaalt technologie de wereld van gezondheid en zorg. In Health House krijg je indrukwekkende staaltjes van medische spitstechnologie te zien. Zoals een digitale dissectietafel waarop je een lichaam driedimensionaal kunt onderzoeken, of de medische toepassingen van 3D-printing. Voor de ultieme virtual reality-ervaring treed je binnen in het menselijk brein. Zo ervaar je hoe een epileptische aanval tot stand komt en aanvoelt. In Health House kun je momenteel zes unieke verhaallijnen beleven. Zo maak je kennis met de nieuwste hypes en trends op het vlak van gezondheid en zorg, ontdekt je de geschiedenis van de geneeskunde op een interactieve manier en laat je je  meenemen in de wondere wereld van de nanotechnologie.

www.health-house.be

Themawandeling 

Besmette stad – Brussel

Deze wandeling van Brukselbinnenstebuiten neemt je veilig en gezond mee door het centrum van Brussel. De coronacrisis had een grote impact op de stad. Maar hoe gingen de Brusselaars om met eerdere epidemieën? Hoe zorgden ze ervoor dat ze niet ziek werden? Welke gezondheidskennis beïnvloedde hun gedrag? En wat betekent ‘gezondheid’ eigenlijk? Van ‘als het maar geen pijn doet’ over ‘als we maar gezond zijn’ naar ‘we willen ons goed voelen’.
Download de wandeling van 6,6km via de link onderaan of volg het parcours via Route*You.

https://uitinbrussel.be/sites/default/files/dhz_gibwandeling_a4_web.pdf

Limburg

‘Voor altijd op weg’ – Munsterbilzen

127 jaar geleden kwamen de eerste vier zusters van de congregatie Sint-Jozef vanuit Frankrijk aan in Munsterbilzen, waar ze een ziekenhuis uitbouwden voor geestelijke gezondheidszorg en de opvang van psychiatrische patiënten. Naar aanleiding van het 125-jarige bestaan nam het belevingscentrum ‘Voor altijd op weg’ twee jaar geleden zijn intrek in het Medisch Centrum Sint -Jozef. Geen vitrines met oude documenten in deze expohal, wel een 3D-versie van de vroegere kapel en grote displays met aanraakschermen, panelen en voorwerpen die een unieke inkijk geven in het pastorale leven en het altijd onderweg zijn van de zusters, wiens positieve impact op de maatschappij vandaag nog altijd voelbaar is.

www.zustersvanmunsterbilzen.be

Nederland

Belevingscentrum

MuZIEum – Nijmegen

Hoe is het om helemaal niets te kunnen zien? Dat beleef je zelf in de donkerbeleving ‘Een dag uit het leven van …’ of ‘Op citytrip met …’, door te horen, te ruiken en te voelen. Want je leest het goed: zien doe je helemaal niet. Natuurlijk ga je niet alleen op pad, maar word je begeleid door een blinde of slechtziende gids, die je vertelt over hoe zij leven zonder zicht, hoe zijn obstakels ervaren én oplossen. Expeditie Ribbelroute is dan weer een interactieve buitenbeleving met virtual reality: je gaat op expeditie in Nijmegen, VR-bril op en een ervaringsdeskundige binnen handbereik.

www.muzieum.nl

Meer zin in een boeiend medisch museum? Hier vind je de toppers. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.