Brechje Buskens werkt als justitieel verpleegkundige in de gevangenis van Brugge. In haar eerste Nursing-blog vertelt ze over Lars, de achttienjarige jongen voor wie in de psychiatrie geen plaats was en die voor een nacht bij haar terechtkwam.
Illustratie: Maureen Wattenbergh
‘En wat is er nu anders in de bak als in het ziekenhuis?’ Een vraag die me vaak gesteld wordt. Soms moeilijk om op te antwoorden omdat de bak voor mij normaal geworden is.
Het grootste verschil is dat ik met patiënten werk die niet in de gevangenis willen zijn. Patiënten in het ziekenhuis of het woonzorgcentrum willen veelal wél op die plaats zijn omdat ze weten dat het goed voor hen is.
Daardoor zijn mijn patiënten weleens tegendraadser of uitdagender.
Ik zie de achttienjarige jongeman nog voor me, heel mager, verstopt achter lange blonde haren. Wat ik telefonisch doorkreeg van politie was dat hij vaker psychotische episodes heeft en op straat was opgepakt omdat hij mensen lastigviel. Hij mocht eigenlijk naar een gespecialiseerde afdeling in de psychiatrie, maar er was die avond geen plaats.
Lars* benoemt diezelfde avond in het gesprek met de huisarts dat hij autisme heeft. Elke gedetineerde moet binnen de 24 uur na binnenkomst door een aan de gevangenis verbonden huisarts worden gezien. In de meeste gevangenissen is er een verpleegkundige aanwezig bij dit gesprek – dat ben ik dus in dit geval. Tijdens het consult merken we verschillende kleine ronde brandwonden op over zijn hele lichaam. Hij vertelt dat hij kalm wordt van zijn sigaretten uit te drukken op zijn huid.
Mijn collega en de huisarts willen hem meteen verzorgen en beginnen de wondjes te inspecteren en te behandelen. Ik houd me wat op de achtergrond, want ik merk aan zijn gezichtsuitdrukking dat hij het helemaal niet fijn vindt om aangeraakt te worden. We geven hem ook een medicatiebakje mee met zijn ochtendmedicatie, om meer te nemen naar zijn cel. Hij bedankt ons voor de zorgen en verlaat de consultatieruimte. Hij zegt dat hij hoopt dat de nacht snel voorbij is en dat hij naar de psychiatrie mag.