Zeggenschap

Zeggenschap

In het Verpleegcafé praat je mee over de zorg van de toekomst

Het UZ Gent denkt na over de verpleegkunde van de toekomst. Dat is geen soloactie van de directie, maar gebeurt samen met verpleegkundigen tijdens informele 'verpleegcafés'.
De Verpleegkundige

Blog Filip: ‘De toename van uitzendverpleegkundigen: symptoom van een ziek systeem?’

Zorgnet-Icuro liet zich vorige week fel uit tegen uitzendbureaus voor verpleegkundigen. Filip Haegdorens, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en vroeger zelf interimverpleegkundige, ziet een oplossing: maak werken in loondienst aantrekkelijker.
Zeggenschap

Nieuw zeggenschap-project: de interprofessionele adviesraad van het UZ Leuven

In juni 2022 richtte het UZ Leuven de interprofessionele adviesraad op. De leden: verpleegkundigen en Allied Health Professionals (AHP). Via deze raad krijgen ze meer inspraak in het ziekenhuisbeleid. De eerste reacties van verpleegkundigen zijn positief.
Zeggenschap
Verpleegkundigen tijdens een overleg

Margot Cloet en Candice De Windt over de zeggenschap-enquête

Onze recente enquêteresultaten lokken reacties uit. Voor Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro, zijn ze een belangrijk signaal. Candice De Windt, Vlaams Zorgambassadeur hoopt dat de beleidsmakers er lessen uit trekken.
Zeggenschap
verpleegkundig zeggenschap

‘Spanning in je lichaam voelen is een signaal om meer voor jezelf op te komen’

Verpleegkundig zeggenschap vereist de nodige assertiviteit. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom: de weetjes, tips en trucs van psycholoog Carola van Dijk, die een boek over het onderwerp schreef.
Zeggenschap
Verpleegkundigen overleggen op de gang van een ziekenhuis

Zeggenschap-enquête: de verhalen achter de cijfers

In de recente Nursing-bevraging over zeggenschap konden verpleegkundigen hokjes aankruisen, maar ook hun meningen en anekdotes kwijt. Dit zijn hun persoonlijke verhalen over wel en niet inspraak krijgen. 
Zeggenschap
verpleegkundigen

6 manieren om je collega’s en leidinggevenden te overtuigen

Bij verpleegkundig zeggenschap hoort soms ook overtuigen. Je moet dan je collega’s, de hoofdverpleegkundige of een arts voor jouw visie zien te winnen. Niet altijd makkelijk. Via deze zes technieken word je er een stuk vaardiger in.
Zeggenschap
blog filip verpleegkundigen

Blog Filip: ‘Vanuit beleidsfuncties moeten we zeggenschap opeisen’

Filip Haegdorens, verpleegkundige en postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, laat zijn licht schijnen over de bevindingen van de recente Nursing-enquête over verpleegkundig zegggenschap.
Zeggenschap
zeggenschap verpleegkundigen

Slechts kwart verpleegkundigen voelt zich serieus genomen: ‘Moeten mond houden en doorwerken’

Ongeveer de helft van alle verpleegkundigen (45%) heeft het gevoel dat haar mening op het werk helemaal niet of nauwelijks telt. Voor ruim 20% is dit zelfs aanleiding om een andere baan te zoeken. Dat blijkt uit een enquête van Nursing Vlaanderen onder 1293 verpleegkundigen.
Zeggenschap
verpleegkundig team

Ethisch dilemma: Wanneer mag/moét ik tegenspreken?

Een verpleegkundig team vindt een arts therapeutisch hardnekkig. Als hij zou kijken door de bril van hun kennis en ervaring, zou hij anders handelen, menen ze. Maar ze durven hem er niet op aan te spreken. An Ravelingien, beleidscoördinator ethiek en patiëntbeleving bij het AZ Delta, geeft advies.

Over zeggenschap

Verpleegkundig zeggenschap betekent dat je invloed uitoefent op je werk, je werkomgeving en de kwaliteit en effectiviteit van de zorg. Dat je zichtbaar maakt wat je doet en wat je als beroepsgroep te bieden hebt. Dat je reflecterende en onderzoekende vragen stelt en nadenkt over oplossingen als dingen niet zo lekker lopen. Dat je weet wat je waard bent en als rolmodel invloed hebt op studenten en collega’s. Dat je het belangrijk vindt dat er naar je wordt geluisterd. Dat je een vinger in de pap wilt hebben.

Lees meer

Bij Nursing Vlaanderen vinden we het belangrijk dat verpleegkundigen met hun expertise en kennis meegenomen worden in de organisatie van hun job. We helpen je graag verder op weg met tips & tricks, achtergrondinformatie en de laatste updates rond zeggenschap.