Zeggenschap

verpleegkundigen

6 manieren om je collega’s en leidinggevenden te overtuigen

Bij verpleegkundig zeggenschap hoort soms ook overtuigen. Je moet dan je collega’s, de hoofdverpleegkundige of een arts voor jouw visie zien te winnen. Niet altijd makkelijk. Via deze zes technieken word je er een stuk vaardiger in.
De Verpleegkundige
blog filip verpleegkundigen

Blog Filip: ‘Vanuit beleidsfuncties moeten we zeggenschap opeisen’

Filip Haegdorens, verpleegkundige en postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, laat zijn licht schijnen over de bevindingen van de recente Nursing-enquête over verpleegkundig zegggenschap.
Zeggenschap
zeggenschap verpleegkundigen

Slechts kwart verpleegkundigen voelt zich serieus genomen: ‘Moeten mond houden en doorwerken’

Ongeveer de helft van alle verpleegkundigen (45%) heeft het gevoel dat haar mening op het werk helemaal niet of nauwelijks telt. Voor ruim 20% is dit zelfs aanleiding om een andere baan te zoeken. Dat blijkt uit een enquête van Nursing Vlaanderen onder 1293 verpleegkundigen.
Zeggenschap
verpleegkundig team

Ethisch dilemma: Wanneer mag/moét ik tegenspreken?

Een verpleegkundig team vindt een arts therapeutisch hardnekkig. Als hij zou kijken door de bril van hun kennis en ervaring, zou hij anders handelen, menen ze. Maar ze durven hem er niet op aan te spreken. An Ravelingien, beleidscoördinator ethiek en patiëntbeleving bij het AZ Delta, geeft advies.
Zeggenschap
magneet ziekenhuis

In magneetziekenhuis UZA zitten verpleegkundigen mee aan het roer

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) werd in 2017 het eerste ‘Magnet’-ziekenhuis in Europa. Magnet® staat voor een hoge mate van autonomie voor verpleegkundigen en een stem krijgen in het beleid van het ziekenhuis. 
Zeggenschap
Margriet zeggenschap

Blog Margriet: ‘Zeggenschap krijgen is mooi, maar uit jezelf iets durven zeggen telt ook’

Palliatief verpleegkundige en voormalig communicatietrainer Margriet besluit om bij een moeilijke arts, voor wie de hele afdeling bang is, de feedback-skills uit haar vorige carrière aan te wenden.
Zeggenschap
Erik Franck zeggenschap

Interview: Erik Franck over verpleegkundig zeggenschap

Verpleegkundig zeggenschap is een term die je steeds vaker tegenkomt. Wat is dat eigenlijk? ‘Het gaat over: in welke mate heb je autonomie om je werkzaamheden zelf te organiseren?’, aldus professor Erik Franck. ‘Maar het is ook: word je betrokken bij het beleid?’
Zeggenschap
Verpleegkundigen in overleg en overdracht

Blog Filip: ‘Laten we vooral ook zelf bepalen waar ons vak voor staat’

Filip Haegdorens is verpleegkundige en postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen. Zijn passie: verpleegkundigen inspireren om hun stem te laten horen. Over dat onderwerp blogt hij vanaf nu voor Nursing.

Over zeggenschap

Verpleegkundig zeggenschap betekent dat je invloed uitoefent op je werk, je werkomgeving en de kwaliteit en effectiviteit van de zorg. Dat je zichtbaar maakt wat je doet en wat je als beroepsgroep te bieden hebt. Dat je reflecterende en onderzoekende vragen stelt en nadenkt over oplossingen als dingen niet zo lekker lopen. Dat je weet wat je waard bent en als rolmodel invloed hebt op studenten en collega’s. Dat je het belangrijk vindt dat er naar je wordt geluisterd. Dat je een vinger in de pap wilt hebben.

Lees meer

Bij Nursing Vlaanderen vinden we het belangrijk dat verpleegkundigen met hun expertise en kennis meegenomen worden in de organisatie van hun job. We helpen je graag verder op weg met tips & tricks, achtergrondinformatie en de laatste updates rond zeggenschap.