Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 223 resultaten )
Verfijn zoekresultaten
AchtergrondEvidence Based Practice
EBP: Wanneer starten met orale bloedverdunners na intraveneuze trombolyse bij herseninfarct?
Verpleegkundigen onderzochten hoeveel uur na trombolyse gestart kan worden met bloedverdunners bij patiënten na een herseninfarct.
Nursing Challenge Diabetes
Diabetes reguleren is maatwerk. Deze maand een Nursing Challenge met verpleegkundige aandachtspunten bij verstoorde bloedglucoseregulatie, labwaarden bij diabetes en veelgestelde vragen over insulinetoediening.
Nursing ChallengeZiektebeelden
Nursing Challenge Diabetes | Bloedglucose, HbA1c en andere labwaarden
Patiënten met diabetes meten vaak zelf hun bloedglucosewaarde, maar om de 3 à 4 maanden wordt ook het HbA1c bepaald. Wat zeggen beide waardes ook alweer? Een opfrislesje.
Nursing ChallengeZiektebeelden
Nursing Challenge Diabetes | 4 Veelgestelde vragen over insulinetoediening
De juiste injectieplaats kiezen, correct gebruik van de insulinepen, rotatieschema’s: allemaal heel belangrijk voor een optimale bloedglucoseregulatie. Toch is er soms nog onduidelijkheid over. Wij beantwoorden enkele veelvoorkomende vragen.
Nursing ChallengeZiektebeelden
Nursing Challenge Diabetes | Verstoorde bloedglucoseregulatie
Een chirurgische ingreep, koorts, infectie, braken, diarree: bij patiënten met diabetes kan de bloedglucosespiegel erdoor ontregeld raken. Wat zijn de verpleegkundige aandachtspunten?
AchtergrondEvidence Based Practice
EBP: Zorgt blaasvulling vóór verwijdering van een verblijfskatheter voor een kortere tijd tot ontslag?
Voor verwijdering van een blaaskatheter wordt de blaas gevuld met NaCl om na mictie te kunnen controleren of de blaas goed is geledigd, de Trial Without Catheter (TWOC) procedure. Verpleegkundigen vroegen zich af of patiënten hierdoor eerder met ontslag kunnen.
Tips & TricksDe Verpleegkundige
Observeren van feces
Koperbruin tot donkerbruin: dat is de kleur van gezonde ontlasting. Veranderingen in de kleur of geur van feces kunnen allerlei oorzaken hebben. Bij welke observaties moeten de alarmbellen gaan rinkelen?
Van onze partner
Wetenschap | Beter eten én korter nuchter dankzij advies van verpleegkundige
Wanneer verpleegkundigen persoonlijke voedingszorg bieden aan patiënten die preoperatief ondervoed zijn, leidt dat tot beter eten én tot korter nuchter blijven. Dat stelt verpleegkundig wetenschapper Harm van Noort in het proefschrift waarmee hij onlangs doctoreerde.
AchtergrondZiektebeelden
Nursing Challenge: Verpleegkundige interventies bij ALS
ALS is een progressieve en fatale ziekte waarbij langzaam steeds meer spieren uitvallen. Hoe ondersteun je als verpleegkundige de patiënt bij zijn klachten en symptomen? Maak de toets bij dit artikel.
AchtergrondVerpleegtechnische handelingen
Zelfkatheterisatie: wat als mijn patiënt het niet volhoudt, en andere vragen
Intermitterende zelfkatheterisatie biedt comfort voor de patiënt en een lagere kans op infecties. In de praktijk komen urineweginfecties toch regelmatig voor of slaat de patiënt het katheteriseren ‘een keertje’ over. We beantwoorden de meest gestelde vragen.