Besmetting met het coronavirus kan leiden tot de ziekte COVID-19. In deel 2 van deze serie over klinisch redeneren bij COVID-19: hoe wordt de ziekte gediagnosticeerd?|Besmetting met het coronavirus kan leiden tot de ziekte COVID-19. In deel 2 van deze serie over klinisch redeneren bij COVID-19: hoe wordt de ziekte gediagnosticeerd?
Op dit moment worden vooral patiënten in het ziekenhuis getest op COVID-19, volgens het protocol van het ziekenhuis. In de wijk gebeurt dit veel minder, omdat testmateriaal schaars is en de testuitslag vrijwel geen consequenties heeft voor de opvolging of behandeling van de patiënt.1
Noot: de kennis over COVID-19 neemt met de dag toe. De informatie uit dit artikel geeft de situatie weer op de dag van publicatie.
Coronatest
COVID-19 kan worden aangetoond met laboratoriumonderzoek. Het virus is beter aan te tonen met een neuswat (nasofarynx) dan met een keelwat (orofarynx), maar het beste is om beide af te nemen. Er zijn namelijk ook patiënten bij wie maar 1 van de 2 monsters het virus aantoont. Om materiaal te besparen kun je met 1 stokje de neuswat én de keelwat afnemen, of kun je 2 stokken in 1 buisje versturen.
Stuur als het mogelijk is ook sputum in, of bronchoalveolaire lavage vloeistof (BAL, afgenomen tijdens een bronchoscopie). Daarmee kan het virus nog beter worden aangetoond dan met een neus- en keelwat.
De coronatest is niet 100% waterdicht: een negatieve testuitslag sluit infectie niet volledig uit. Heeft de patiënt wel een hoge verdenking op COVID-19, maar is de uitslag van de test negatief, dan is het goed de test daarna te herhalen.2