Intussen vraagt de coronacrisis al meer dan een jaar het uiterste van elke zorgprofessional. Wat eerst aanvoelde als een sprint, is intussen een marathon geworden waar nooit voor getraind werd. Lees hier onze 8 tips om extra goed voor jezelf te zorgen.
1. Creëer houvast met rituelen
Het leven van een verpleegkundige verloopt niet altijd regelmatig, zeker als je werkt volgens een wisselend uurrooster of nachtdiensten doet. Net dan is het belangrijk om houvast te creëren. En daar zijn zeker geen grootste gebaren of complexe planningen voor nodig. Of je nu na werktijd in de auto meebrult met hetzelfde liedje, op je vrije dag je lievelingsgerecht klaarmaakt of elke maandag je geluksondergoed aantrekt om de week goed te beginnen: vaste gewoonten en rituelen maken het leven makkelijker en fijner.
2. Eet en drink gezond én beloon jezelf
Als verpleegkundige ken je ongetwijfeld het belang van gezonde voeding en voldoende hydratatie, maar in de praktijk is dit niet altijd makkelijk om toe te passen. Voorbereiding is hier het toverwoord. Maak een boodschappenlijstje, bereid je lunch de dag ervoor al voor (of vraag aan iemand in het gezin om dit voor jou te doen) en beloon jezelf met een leuke drinkfles, gezellige theekop of vrolijke lunchbox.
3. Verzorg je (nacht)rust
Om goed te functioneren is goed slapen een must. Een extra uitdaging voor wie regelmatig nachtdiensten doet. Is dat bij jou het geval? Lees dan zeker ook dit artikel. Verder adviseren we om minstens een uur voor je onder de wol kruipt je telefoon of tablet aan de kant te leggen en werk te maken van een fijn slaapritueel (bijvoorbeeld: nog snel een frisse neus halen buiten, even lezen of alvast je kleren en spullen klaarleggen voor de volgende dag). Kom je moeilijk in slaap? Ademhalingsoefeningen kunnen wonderen doen (zie ook tip 8).
4. Beweging is de beste psychiater
Niets is zo goed om het hoofd leeg te maken als een flinke wandeling of stevige fietstocht. Ben je niet sportief aangelegd? In de tuin werken, achter je peuter aanhollen of een dansje doen tellen ook als beweging. Probeer minstens een keer per dag je lijf los te gooien. Dat is beter dan een uurtje joggen per week (het ene sluit natuurlijk het andere niet uit).
5. Las micro-ontspan-momenten in
Een dag naar de sauna of een gezellige namiddag shoppen met vriendinnen zit er voorlopig nog niet in. Toch hebben we meer dan ooit behoefte aan ontspanning. Gewoon even helemaal niets doen, Netflixen of een taart bakken: alles wat helpt om je gedachten te verzetten, is prima. Ook hier: verschillende micro-ontspan-momenten op een dag hebben meer effect dan een verwendag per week.
6. Laat emoties toe
Een mindere dag? Een lastig moment? Krop het niet op, maar laat je gevoelens de vrije loop. Gewoon even uithuilen of bij een collega, vriendin of wie er ook wil luisteren op verhaal komen haalt de druk van de ketel. Blijf je met je verdriet of frustraties rondlopen, dan zal het vroeg of laat een andere weg zoeken, wat zich kan uiten in lichamelijke of mentale klachten.
7. Gebruik je ademhaling
De beste beste manier om snel tot rust te komen is meteen ook de makkelijkste: werken met je ademhaling. Door gedurende 5 minuten rustig in en uit te ademen (ideaal is 6 seconden per ademhaling) daalt je stressniveau en vertraagt je hartslag. Dit kun je rustig op het toilet doen of in de auto vlak voor je naar huis vertrekt. Deze ademhalingsoefening gaat nog makkelijker met de gratis ademhalingsapp Respirelax, beschikbaar voor iPhone of android.
8. Vraag hulp
Heb je het gevoel dat het water je aan de lippen staat? Dan is het tijd om hulp te vragen. Een eerste goede stap is om je leidinggevende of je huisarts in vertrouwen te nemen. Twijfel je of je hulp nodig hebt? Vul dan de zorgscreener in op de website van De ZorgSamen. Zo krijg je een objectief beeld over je situatie en heb je meteen al de eerste stap gezet. En dat is de moeilijkste. Hou vol en zorg voor jezelf, het komt goed.