Ongeveer de helft van alle verpleegkundigen (45%) heeft het gevoel dat haar mening op het werk helemaal niet of nauwelijks telt. Voor ruim 20% is dit zelfs aanleiding om een andere baan te zoeken. Dat blijkt uit een enquête van Nursing Vlaanderen onder 1293 verpleegkundigen.
De verpleegkundigen die in het ziekenhuis werken ervaren de minste inspraak. Op de vraag ‘Heb jij het gevoel dat op jouw werk jouw mening telt?’ antwoordt ruim de helft ‘mijn mening telt niet’ of ‘mijn mening telt nauwelijks’. Een derde zegt dat hun mening slechts een beetje telt. Meedenken wordt niet gewaardeerd, en er is geen ruimte of tijd om input te geven.
‘Directie en management nemen ons niet serieus’
Nog zorgwekkender zijn de cijfers over het luistervermogen van directie en management. De overgrote meerderheid van de verpleegkundigen in het ziekenhuis, namelijk 70%, ervaart dat de directie en het management hun mening totaal niet serieus nemen. ‘Het werkvolk dat moet uitvoeren wat de directie oplegt en wat nooit iets te horen krijgt, dat zijn wij’, schrijft een van de respondenten.
Datzelfde gevoel heeft 48% van alle thuisverpleegkundigen, 56% van de verpleegkundigen in de psychiatrie, 45% van de verpleegkundigen in de gehandicaptensector en 52% van de collega’s in woonzorgcentra.
Collega’s luisteren wel naar elkaar
Voor de eigen collega’s is die mening volgens de meeste verpleegkundigen wel belangrijk (68% is het eens of volledig eens). Slechter scoren de directe oversten: 39% is het eens of volledig eens met de stelling ‘Mijn mening telt bij mijn directe overste’, 24% reageert neutraal.