Lore Hoof (32) is bij UZ Gent verpleegkundig specialist levercirrose. Ze werkte ook mee aan een boek over de lever, én ze combineert haar fulltime job met een masterstudie.
Jij hebt het wel héél druk, hoe doe je dat allemaal?
“Ja, ik ga voltijds werken en studeer deeltijds. Bovendien krijg ik binnenkort een tweede kindje dus dan wordt zeker druk. Maar mijn werk is mijn passie, dus het lukt gewoon. Ik krijg energie van het contact met patiënten. Als verpleegkundig specialist leer ik hen heel goed kennen. Zo praten we uiteindelijk niet alleen over hun ziekte maar ook over hun kinderen of kleinkinderen.”
Hoe word je verpleegkundig specialist?
“Vandaag is verpleegkundig specialist een van de richtingen in de master verpleegkunde. Er is veel interesse voor, omdat je in die job kan doorgroeien en meer verantwoordelijkheid krijgt. Toen ik in 2013 mijn bachelor haalde en daarna mijn banaba oncologie, bestond die richting nog niet. In het kader van een pilootproject bij UZ Gent mocht ik vanuit mijn ervaring op oncologie toch al starten als verpleegkundig specialist terwijl ik ook begon aan de masteropleiding. Ik heb nog twee jaar te gaan voor ik afstudeer.”
Valt het studeren mee?
“Op zich wel, want ik hou ervan om steeds nieuwe dingen te leren en mij te verdiepen in één pathologie. Dat vond ik een leuke uitdaging. Voor de kwaliteit van de zorg is het belangrijk dat sommige verpleegkundigen echt gespecialiseerd zijn in een pathologie of patiëntengroep. Zo kunnen ze hun kennis ook delen met collega’s. Die rol is een grote toegevoegde waarde voor het ziekenhuis.”
Vanwaar je interesse in levercirrose?
“Ik heb eerst een vijftal jaar als verpleegkundige op de oncologie gewerkt en dat vond ik heel interessant. Na mijn banaba oncologie werkte ik drie jaar als verpleegkundig consulent voor digestieve oncologie. Daarbij volgde ik de patiënten op tijdens hun volledige traject, van diagnose en opname tot nazorg. Het ging onder meer over mensen met levertumoren, en die ontstaan vaak bij levercirrose. Zo was mijn interesse in het thema gewekt. Een goede opvolging van levercirrose, onder meer met zesmaandelijkse beeldvorming, helpt bij de preventie of vroegtijdige opsporing van levertumoren.”
Wat zijn jouw taken als verpleegkundig specialist levercirrose?
‘Ik neem onder meer een aantal artsentaken over. Zo komen de patiënten bij mij op consultatie om de resultaten van hun controleonderzoeken te bespreken, zonder dat daarbij een arts aanwezig is. Natuurlijk word ik wel begeleid door het team en bespreek ik de casussen met de artsen. De complexe casussen worden wel door hen opgevolgd. Door die samenwerking verlichten we de werkdruk van de specialisten en verkorten we de wachttijd voor de patiënten. Het is voor de patiënten ook een voordeel dat ik tijdens de consultaties meer tijd voor hen kan nemen, zo’n drie kwartier tot een uur per patiënt. Daarnaast praat ik met hen ook over verpleegkundige aspecten zoals medicatie, therapietrouw, voeding en alcohol. Ik ben voor hen een laagdrempelig aanspreekpunt.’
Wat zijn je toekomstplannen?
‘Mijn master afwerken en mij verder specialiseren in levercirrose. Zo wil ik graag nog onderzoek doen naar de impact van ‘frailty’ – de afname van spiermassa en kracht bij levercirrose. Maar eerst verschijnt in december nog een boek over ‘De lever’ bij uitgeverij Pelckmans, waar ik ook aan meegeschreven heb samen met het team van leverspecialisten. De opbrengst gaat naar het onderzoeksfonds leverziekten van het UZ Gent.’