Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waarom continue monitoring van vitale waardes op de verpleegafdeling nuttig is. Of niet

Hoe haalbaar en nuttig is het om met een sensor continu de vitale waarden te meten op de verpleegafdeling? Nederlandse onderzoekers gingen het na.
vitale waardes
Foto: Magnus Engo (Unsplash)

Ondanks het ongemak van veel valse alarmen staan verpleegkundigen toch positief tegenover toekomstig gebruik van slimme technologie om continu de vitale waarden van patiënten te meten. Dat is een van de conclusies van Nederlandse onderzoekers.

Handmatig meten overbodig

Drie- tot viermaal daags handmatig de vitale functies meten: veel verpleegkundigen hebben moeite met het routinematige karakter van deze handeling en vinden deze vaak overbodig. Kan slimme technologie een oplossing bieden voor dit probleem? Onderzoekers gingen het na op een chirurgische verpleegafdeling van het Isala Ziekenhuis in Zwolle.

Draadloze sensor meet elke 2 minuten

In dit onderzoek werden 30 patiënten postoperatief gemonitord met behulp van een draadloze, draagbare sensor op de borst. De sensor mat elke 2 minuten de hartslag, ademhaling en okseltemperatuur, en verstuurde die naar een mobiele app.

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

Verslechtering of vals alarm

Verpleegkundigen konden via de app het verloop van de 3 vitale waarden zien in een grafiek. Ook kregen ze via de app een melding bij afwijkende waarden: ofwel omdat de vitale waarden verslechterden ofwel omdat het systeem niet goed functioneerde. De verpleegkundigen moesten per alarm beoordelen of het relevant was, en zo nodig de reguliere EWS-metingen uitvoeren.

Lees meer over de zin en onzin van geautomatiseerd meten van de vitale functies. Zo vertelt verpleegkundige Jerome Deliege: ‘De bloeddruk van mijn patiënt was aan de lage kant, maar niet in de gevarenzone. De alarmbellen gingen af toen ik zag dat de bloeddruk de laatste 3 metingen steeds verder was gezakt. Had ik die daling niet gezien, dan was hij misschien op de intensive care beland. Want dan hadden we pas de volgende ochtend weer een meting van de vitale functies gedaan: te laat.’

Veel ongeldige metingen

Bij de 30 patiënten werden in totaal bijna 1000 alarmen verstuurd. In 9 van de 10 gevallen ging het om systeemalarmen: bijvoorbeeld omdat de metingen ongeldig waren of de batterij leeg was. In 10% van de gevallen ging het daadwerkelijk om vitale waarden die onder de EWS-grens kwamen. Die alarmen waren volgens de verpleegkundigen in 35% van de gevallen terecht, in 44% onterecht (vals positief) en in 21% niet te classificeren.

Verpleegkundigen matig enthousiast

Op de vraag hoe nuttig en gebruiksvriendelijk het systeem was, liepen de meningen van de verpleegkundigen uiteen, waarschijnlijk door het hoge aantal systeemalarmen. Wel vonden de meesten het makkelijk om te leren werken met het systeem. Toch stonden verpleegkundigen enthousiast over toekomstig gebruik van slimme technologie om de vitale waarden te meten – maar dan zouden de alarmen wel beter moeten worden ingesteld om alarmmoeheid te voorkomen.

Patiënten voelen zich veilig

Patiënten waren enthousiaster over het systeem. Ongeveer 2 op de 3 patiënten voelden zich veiliger vanwege de sensor. 89% zou de sensor de volgende keer weer willen dragen, en 82% gaf aan de sensor na ontslag ook thuis te willen dragen. 93% vond de sensor comfortabel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.