Ondanks het ongemak van veel valse alarmen staan verpleegkundigen toch positief tegenover toekomstig gebruik van slimme technologie om continu de vitale waarden van patiënten te meten. Dat is een van de conclusies van Nederlandse onderzoekers.
Handmatig meten overbodig
Drie- tot viermaal daags handmatig de vitale functies meten: veel verpleegkundigen hebben moeite met het routinematige karakter van deze handeling en vinden deze vaak overbodig. Kan slimme technologie een oplossing bieden voor dit probleem? Onderzoekers gingen het na op een chirurgische verpleegafdeling van het Isala Ziekenhuis in Zwolle.
Draadloze sensor meet elke 2 minuten
In dit onderzoek werden 30 patiënten postoperatief gemonitord met behulp van een draadloze, draagbare sensor op de borst. De sensor mat elke 2 minuten de hartslag, ademhaling en okseltemperatuur, en verstuurde die naar een mobiele app.
Verpleegkundigen konden via de app het verloop van de 3 vitale waarden zien in een grafiek. Ook kregen ze via de app een melding bij afwijkende waarden: ofwel omdat de vitale waarden verslechterden ofwel omdat het systeem niet goed functioneerde. De verpleegkundigen moesten per alarm beoordelen of het relevant was, en zo nodig de reguliere EWS-metingen uitvoeren. Bij de 30 patiënten werden in totaal bijna 1000 alarmen verstuurd. In 9 van de 10 gevallen ging het om systeemalarmen: bijvoorbeeld omdat de metingen ongeldig waren of de batterij leeg was. In 10% van de gevallen ging het daadwerkelijk om vitale waarden die onder de EWS-grens kwamen. Die alarmen waren volgens de verpleegkundigen in 35% van de gevallen terecht, in 44% onterecht (vals positief) en in 21% niet te classificeren. Op de vraag hoe nuttig en gebruiksvriendelijk het systeem was, liepen de meningen van de verpleegkundigen uiteen, waarschijnlijk door het hoge aantal systeemalarmen. Wel vonden de meesten het makkelijk om te leren werken met het systeem. Toch stonden verpleegkundigen enthousiast over toekomstig gebruik van slimme technologie om de vitale waarden te meten – maar dan zouden de alarmen wel beter moeten worden ingesteld om alarmmoeheid te voorkomen. Patiënten waren enthousiaster over het systeem. Ongeveer 2 op de 3 patiënten voelden zich veiliger vanwege de sensor. 89% zou de sensor de volgende keer weer willen dragen, en 82% gaf aan de sensor na ontslag ook thuis te willen dragen. 93% vond de sensor comfortabel.Verslechtering of vals alarm
Veel ongeldige metingen
Verpleegkundigen matig enthousiast
Patiënten voelen zich veilig