Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen UZ Brussel winnen Europese prijs voor project patiëntenondersteuning

Verpleegkundige Sarina Pierlé en haar collega’s van intensieve zorg ontvingen recent de Europese SPX-Award voor hun project dat patiënten en hun familie ondersteunt tijdens en na ziekenhuisopname.
verpleegkundigen UZ Brussel winnen SPX-prijs
Sarina Pierlé (rechts) met collega Mieke Vervaet (links) en trotse CEO Marc Noppen (foto: Karolien De Prez)

‘PIOEN staat voor “Patiënt en familie Intensieve zorgen Ondersteuning en Nazorg”,’ vertelt verpleegkundige Sarina Pierlé. Zij startte het project samen met haar collega’s intensieve zorg van het UZ Brussel.

Verpleegkundigen als eerste aanspreekpunt

‘PIOEN omvat verschillende vormen van begeleiding en ondersteuning. Zo bellen we bijvoorbeeld ’s ochtends familieleden op om te vertellen hoe de afgelopen nacht voor de patiënt gelopen is,’ aldus Pierlé.

‘We begeleiden ook familieleden bij bezoek of organiseren video-calls. Het project wordt gedragen door onze verpleegkundigen. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor patiënten en hun familie.’

Positief neveneffect van covid-19

Het PIOEN-project ontstond tijdens de eerste coronagolf in 2020. ‘Na een carrière van acht jaar op intensieve zorg, werkte ik buiten de zorgsector. Toen de eerste covid-19 golf uitbrak, keerde ik terug naar intensieve zorgen,’ vertelt Pierlé. ‘Op dat moment was er amper bezoek toegelaten op onze dienst. We merkten dat er een grote nood was bij patiënten en hun familie aan ondersteuning. Van daaruit ontstond PIOEN.

Ook nu er weer bezoek is toegelaten, zetten we het project verder. Je zou het een positief neveneffect van covid-19 kunnen noemen. De vele reacties van patiënten en familie bevestigen hoeveel nood er is aan dit project.’ Sarina besloot op de intensieve te blijven werken. ‘Ik heb gemerkt hoe erg ik de zorg gemist heb.’

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

Eerste Europese SPX-award

UZ Brussel diende het PIOEN-project van Pierlé en haar collega’s in voor de Shared Patient eXperience Award. De vzw die deze Award organiseert, wil Europese zorginstellingen samenbrengen om best practices uit te wisselen. Ze delen inspirerende initiatieven die bijdragen tot een hoger niveau van patiëntervaring.

‘Het is voor ons team een hele eer om deze Europese prijs te winnen,’ vertelt Pierlé. ‘Deze erkenning toont nog eens extra hoe waardevol ons project is. We hopen dat we andere ziekenhuizen kunnen inspireren om gelijkaardige initiatieven op te starten. We zijn van mening dat het pioenproject in een aangepaste versie ook op een reguliere afdeling uitgerold worden. Extra begeleiding van patiënt en familie is altijd een meerwaarde.’

Extra fondsen welkom

Bovenop de bekroning van de SPX-Awards schonk de UZ Brussel Foundation een geldprijs van 10.000 euro aan het PIOEN-project. Deze middelen zullen geïnvesteerd worden in opleidingen voor het team. Een opleiding in bijkomende communicatievaardigheden en een taalopleiding Frans (het UZ Brussel heeft vaak Franstalige patiënten) staan alvast op de agenda.

‘We hebben nog veel plannen en ideeën,’ vertelt Pierlé. ‘We willen een rouwkoffer maken om jonge kinderen te helpen wanneer ze een familielid verliezen, een nazorgtraject met consultatie organiseren waarbij de verschillende spelers van intensieve betrokken zijn en een praatcafé voor intensieve zorgen-overlevers en hun familie oprichten. Daarom zijn extra fondsen natuurlijk erg welkom.’

Voor meer informatie kun je mailen naar pioen@uzbrussel.be.

Ook VR-bril die pijn en stress vermindert wint SPX-Award
Een tweede award ging naar een project rond een VR-bril op de kinderspoedafdeling van UZ Brussel. Professor Gerlant van Berlaer onderzocht hoe een VR-bril kinderen helpt om minder pijn en stress te ervaren tijdens een spoedopname.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.