Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen krijgen extra mentale ondersteuning via iklaadmeop.be

Naar aanleiding van 12 mei 2021, de Internationale Dag van de Verpleegkundige, werd een nieuw digitaal portaal gelanceerd voor zorgverleners: iklaadmeop.be.
Zorgverleners hebben door corona steeds meer behoefte aan mentale steun. Foto: Vladimir Fedotov (Unsplash)

Het initiatief wil zorgverleners mentale ondersteuning bieden tijdens de covid-19 pandemie. Dat de behoefte aan steun toeneemt, blijkt uit de tweede nationale ‘POWER TO CARE’-enquête van Sciensano en KU Leuven, waarvan de resultaten recent werden bekend gemaakt.

Vier thema’s

De website iklaadmeop.be is gratis en bevat zowel wetenschappelijke omkadering als praktische tips en suggesties. Er wordt gewerkt rond vier thema’s: slaaptekort, vermoeidheid, stress en emoties. Hoewel het portaal gelanceerd wordt op de Internationale Dag van de Verpleegkundigen, richt het zich naar alle zorgverleners.

Alle wegen leiden naar de zorgscreener

Dit project werd onder andere begeleid door traumapsycholoog prof. dr. Elke Van Hoof, voorzitter van de werkgroep ‘mental health & covid-19’. Zij was eerder betrokken bij dezorgsamen.be, een gelijkaardig Vlaams platform met tips en adviezen voor zorgprofessionals.

‘Beide initiatieven versterken elkaar als een circulair systeem en verwijzen ook naar elkaar. De zorgscreener op dezorgsamen.be blijft bijvoorbeeld een belangrijk instrument: een korte vragenlijst die screent of er nood is aan psychologische ondersteuning of een gesprek met een andere zorgprofessional. Ik adviseer elke zorgverlener die het nodig heeft om hier gebruik van te maken.’

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

 

Iklaadmeop.be is het resultaat van de samenwerking tussen de Algemene Unie van Verpleegkundigen in België (AUVB), farmabedrijf Takeda en HR-bedrijf Attentia.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.