
Geen Nursing Vlaanderen zonder redactieraad. Deze bestaat uit verpleegkundigen en studenten verpleegkunde. Elk hebben ze hun eigen motivatie om ons te adviseren en mee te denken over de berichten en artikels die we brengen. In dit artikel laten we Charlotte Mignolet aan het woord.
Vanwaar je betrokkenheid bij Nursing Vlaanderen?
‘Sinds mijn bachelorstudie verdiep ik mij graag in wetenschappelijk onderzoek. Daarom heb ik ook de masteropleiding verpleegkunde gevolgd. Ik merk echter dat onderzoeksresultaten niet altijd in de praktijk worden toegepast.
De redenen hiervoor zijn tijdgebrek, een overaanbod aan informatie en het feit dat sommige handelingen zo geautomatiseerd zijn dat we er ons gewoon geen vragen meer bij stellen.
Ik wil mijn steentje bijdragen om de kloof tussen theorie en praktijk te verkleinen. Bij Nursing Vlaanderen kunnen verpleegkundigen snel, correct en op een toegankelijke manier informatie krijgen, en daar zet ik graag mee mijn schouders onder.’
Wat is de rol van Nursing Vlaanderen naar verpleegkundigen toe?
‘Bij Nursing Vlaanderen worden problemen uit de praktijk besproken en wetenschappelijk onderbouwde antwoorden gegeven. Er worden handvatten gegeven om met diversie situaties om te gaan.
Dit helpt ons, verpleegkundigen, om kwalitatieve zorg te verlenen aan onze patiënten. Dankzij Nursing Vlaanderen wordt de kloof tussen de onderzoekerswereld en de praktijk kleiner. Zo bereikt het wetenschappelijk onderzoek zijn oorspronkelijke doel.’
Wat motiveert jou om er elke dag opnieuw voor te gaan als verpleegkundige?
‘Samen met mijn patiënten beleef ik hun aandoening. Ik vind het fijn om iemand te zien genezen of om hem te ondersteunen.
Dat zit hem soms in kleine dingen, zoals een patiënt laten bellen met familie of een ander smaakje confituur te gaan zoeken. Als je ziet dat dit de patiënt weer een beetje geholpen heeft, is mijn dag ook weer een beetje beter.
Een andere grote motivatie is mijn team. Het klinkt misschien als een cliché, maar goede collega’s zijn écht goud waard. Ik werk in een leuk team waar je je als mens aanvaard voelt, dat je troost als je het moeilijk hebt en dat meeviert als het goed gaat. Een verpleegkundig én multidisciplinair team dat goed kan samenwerken, zorgt voor zichzelf en voor de patiënten.’