Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Union4U: eerste Belgische vakbond voor verpleegkundigen

Union4U is de eerste autonome, unitaire en pluralistische vakbond voor verpleegkundigen en zorgkundigen in België. Deze nieuwe vakbond wil ijveren voor het verbeteren van de werkomstandigheden van verpleeg- en zorgkundigen.
union4u.
(Foto: Union4U)

Een collectief van Franstalige verpleegkundigen startte eind vorig jaar met Union4U. Het initiatief wordt ondertussen ook gedragen door Nederlandstalige en Duitstalige verpleegkundigen en eind vorig jaar werden de statuten voor deze ‘Belgische autonome vakbond voor de beoefenaars van de verpleegkunde’ gedeponeerd.

Geert Berden, hoofdverpleegkundige Spoedgevallen bij het St-Trudo ziekenhuis St-Truiden, is een van de bestuurders van Union4U. De vakbond telt op dit moment 1.800 leden.

Waarom is er een aparte vakbond nodig voor verpleegkundigen en zorgkundigen?

‘We voelen ons als verpleegkundigen te weinig vertegenwoordigd door de klassieke vakbonden. Ze zijn vaak enkel bereid maatregelen af te dwingen die gelden voor alle werknemers van de ganse zorgsector terwijl er toch wel duidelijke nuances nodig zijn.

We vinden het noodzakelijk dat er een vakbond is die specifiek onze belangen behartigt, naar analogie met het artsensyndicaat of de politievakbond. Beroepsverenigingen voor verpleegkundigen leveren prima werk, maar richten zich vooral op inhoudelijke aspecten van het werk. Ons doel is het verbeteren van de werkomstandigheden.’

Welke veranderingen willen jullie doorvoeren?

‘We hebben drie eisen. Ten eerste willen we dat het beroep van verpleegkundige erkend wordt als zwaar beroep. Verpleegkundigen hebben recht op de bijhorende gunstigere maatregeling pensioen.

Ten tweede willen we een herziening van de classificatie van IFIC-functies en een aanpassing van de schalen. Bachelorverpleegkundigen, verpleegkundigen met een vervolgopleiding gespecialiseerde verpleegkunde en leidinggevende verpleegkundigen worden niet naar behoren betaald.

IFIC dient op dat vlak aangepast te worden. De implementatie van het systeem mag er ook niet toe leiden dat een verpleegkundige minder gaat verdienen dan ervoor.

Ten derde willen we inspraak en representativiteit in alle besluitvormingsorganen die een impact hebben op de werkomstandigheden van verpleegkundigen. We pleiten voor een eigen verpleegkundige raad per zorginstelling, Federaal een eigen orde voor verpleegkundigen en meer betrokkenheid van basisverpleegkundigen in beroepsorganisaties. ‘

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

Hoe willen jullie wegen op het beleid?

‘Als autonome en politiek neutrale vakbond zijn we in staat om politieke besluiten door elkaar te schudden en zo een burgerlijke, solidaire en verantwoordelijke tegenmacht uit te oefenen. Daarnaast zullen we samenwerken met beroepsverenigingen.

Zij spelen immers een belangrijke rol in het onderzoek, de kennis van het beroep en in het nauwe contact met hun leden en hun moeilijkheden. Heel wat bestuursleden en medewerkers van Union4U zijn ook lid van andere diverse verpleegkundige beroepsorganisaties.

Dit laat ons toe nog meer de vinger aan de pols te houden en slagkracht te vergroten. Onze belangrijkste sterkte is dat we de krachten van de drie gemeenschappen van ons land bundelen als Franstaligen, Vlamingen en Duitstalige zorgverleners samenwerken.’

Vakbonden kampen soms met een negatief imago als gevolg van stakingen. Gaat dit beeld ook op Union4U?

‘In tegenstelling tot de traditionele en sectorale vakbonden ontvangen we geen overheidssubsidies en hebben we dus niet het recht om te staken. Wel zullen we concrete acties voeren.

Zo vechten we de noodwet verpleegkunde (nvdr: het laten uitvoeren van verpleegkundige handelingen door niet-verpleegkundigen) aan voor de rechtbank. Eerder startten we petities en ruimere acties rond de erkenning van verpleegkunde als zwaar beroep.

We werken momenteel ook aan een indicator voor verpleegkundige personeelsbezetting die ons zal helpen om de noodzaak van een hogere bezetting transparanter en afdwingbaar te maken.’

Meer informatie: www.union4U.be

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.