Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Union4U: ’Verplichte vaccinatie voor zorgverleners? Genuanceerd graag’

Hoewel Union4U de covid-19 vaccinatie voor verpleegkundigen belangrijk vindt, roept de vakbond ook op tot nuancering. De prioriteit ligt bij het informeren en motiveren van zorgverleners.
Verplichte vaccinatie voor zorgverleners, als het moet dan moet het, zeggen de vakbonden. Maar liever niet. Foto ANP Remko de Waal

Geert Berden licht het standpunt van Union4U, de Belgische vakbond voor verpleegkundigen, toe: ‘We menen dat we onze ethische en deontologische verantwoordelijkheden moeten opnemen. Ook mogen we het perspectief van de zorgvrager niet vergeten. Die wil op een veilige manier verzorgd worden zonder extra risico op besmetting.’

Nuance noodzakelijk

Tegelijk wil Berden ook nuanceren: ‘Een verplichting voor verpleegkundigen roept een zekere huivering op, vooral omdat we in Vlaanderen en Wallonië al een hoge vaccinatiegraad in onze beroepsgroep hebben.

We menen dat dit ruimer bekeken moet worden. De focus mag niet enkel op  zorgverleners gelegd worden. Er moet ook gekeken worden naar alle contactberoepen en eigenlijk ook naar de verantwoordelijkheid van elk individu.’

Informeren en motiveren

Union4U wil in de eerste plaats inzetten op het informeren en motiveren van collega ‘s. ‘Wanneer dat niet voldoende resultaat heeft, kan een begeleidingscomité experten en sectorvertegenwoordigers zich over de casussen van zorgverleners met gemotiveerde bezwaren tegen een vaccinatie buigen en daarover gefundeerd advies geven.’

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

Werkgevers zijn voor verplichte vaccinatie

Het debat over een mogelijks verplichte vaccinatie voor zorgverleners komt deze week in de media ruim aan bod. Aanleiding is de verplichte vaccinatie van zorgpersoneel in Griekenland en Frankrijk. Volgens Margot Cloet (Zorgnet-Icuro) zijn alle Belgische ziekenhuiskoepels voorstander van een verplichting.

Ook de syndicale vakbonden zijn een verplichting niet ongenegen, maar willen eerst zorgverleners die de vaccinatie niet wilden, overtuigen.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil in de eerste plaats sensibiliseren, maar sluit een verplichting niet uit. Verder wil hij per zorginstelling publiceren hoeveel procent van het zorgpersoneel gevaccineerd is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.