Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuisverpleegkundige Inge Verstreepen: ‘Nu moet het vooruit gaan’

Bij de thuisverpleging is het nog steeds alle hens aan dek. Niet alleen diende de continuïteit van de thuisverpleging te worden gegarandeerd tijdens de coronacrisis, ook namen verpleegkundigen extra taken op zich. Inge Verstreepen is een van hen.
Nursing Vlaanderen_interview Inge Verstreepen
Thuisverpleegkundige Inge Verstreepen steekt een handje toe als vaccinator. (Foto: Wit-Gele Kruis)

In een eerste fase was dat vooral in woonzorg- en triagecentra. Sinds kort draaien thuisverpleegkundigen extra uren in de vaccinatiecentra, waaronder Inge Verstreepen. Zij werkt als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis (WGK) in regio Rijkevorsel.

Flexibel systeem

Normaal werkt Inge 28 uur per week. Sinds kort presteert ze extra uren als vaccinator. ‘Mijn motivatie is eenvoudig,’ vertelt ze. ‘Ik wil de coronacrisis zo snel mogelijk de wereld uit hebben. Dankzij de vaccinaties moet het vooruitgaan. Bovendien zijn we nog steeds beperkt op het vlak van vrijetijdsbesteding en hobby’s. Het liefste maak ik me dus gewoon nuttig. Ik kan wel zelf per week aangeven hoeveel extra uren ik wil doen. Het is een flexibel systeem.’

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

Mensen geruststellen

Inge ervaart het nieuwe takenpakket als vaccinator als een verrijking: ‘Het lijkt misschien bandwerk, maar bij zo’n vaccinatie komt heel wat kijken. In het centrum waar ik werk, doet de verpleegkundige alles: het intakegesprek, het evalueren van mogelijke risico’s, het vaccineren zelf, de administratie en het in de gaten houden van de mensen in de wachtruimte. Mijn voornaamste taak is het geruststellen van de mensen, want er leven toch wel vragen en bezorgdheden.’

Vertrouwd gezicht

Is er tijdens zo’n drukke vaccinatiedag tijd om naar al die vragen en bezorgdheden te luisteren? ‘Het klopt dat we weinig tijd hebben, maar toch is het belangrijk dat we voldoende aandacht besteden aan het menselijke aspect. Als thuisverpleegkundige ben ik het gelukkig gewoon om snel te werken en intussen een babbeltje te slaan met mijn patiënt. De leeftijdsgroep die we nu vaccineren zijn vaak bestaande cliënten uit mijn ronde. Voor hen is het fijn om een vertrouwd gezicht te zien. Dat ik hen ook op deze manier kan helpen, geeft mij extra voldoening.’

Verrassende cijfers

Inge Verstreepen is niet de enige thuisverpleegkundige die de handen uit de mouwen steekt om de coronacrisis het hoofd te bieden. Ook andere collega’s van het WGK sprongen het afgelopen jaar bij. ‘We wisten al dat onze verpleegkundigen, en samen met ons de hele sector thuisverpleging, een enorme steen hebben bijgedragen tijdens de coronacrisis. Deze cijfers tonen mooi aan dat onze zorgverleners het beste van zichzelf hebben gegeven. En nog steeds doen,’ aldus Hendrik Van Gansbeke, algemeen coördinator WGK.

De thuisverpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis presteerden ruim 28.000 extra uren of 3.700 werkdagen in het kader van de coronacrisis. Deze kwamen bovenop de uren die ze deden naast hun gewone ronde. Soms werd dit geregeld met een tijdelijke contractuitbreiding of werd de planning aangepast.

De inzet van thuisverpleegkundigen bij derden werd door het WGK aan de betrokken instelling of centrum doorgerekend. In het geval van de triagecentra werd dit rechtstreeks verrekend vanuit RIZIV. Dezelfde manier van werken werd gehanteerd voor praktijken met zelfstandige thuisverpleegkundigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.