Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuisverpleegkundige An: ‘Ik wil de eerstelijnszorg als waardevolle speler mee op de kaart zetten.’

Nursing Vlaanderen wordt ondersteund door een redactieraad van verpleegkundigen en studenten verpleegkunde. An Bernaerts stelt zich als enthousiast, nieuw lid van deze raad graag even voor.

An Bernaerts; thuisverpleegkundige redactieraad.
An Bernaerts: 'Samen bouwen aan een groter, positief verhaal, dat vind ik boeiend.'

Hoe ziet je job er precies uit? 

‘Ik werk bij Thuisverpleging Pessers. Halftijds ben ik de baan op, de andere helft werk ik als stafmedewerker. Daar coördineer ik samen met mijn twee collega’s het team van 55 personen. Dat gaat van uren opmaken, het team coachen tot scholingen organiseren. Voordien gaf ik 18 jaar les aan toekomstige vroedvrouwen op de hogeschool, dat ik af en toe ook zelf een scholing geef, is dus geen toeval.’ 

Waarom combineer je deze twee functies? 

‘Aan de ene kant sta ik echt in het veld met de collega’s, ik hou erg van de zorg voor mijn patiënten. Ik rijd de rondes, ondervind de noden zelf en dat heeft dan weer impact op hoe ik het deel als coördinator aanpak. Ik kan meewerken aan oplossingen op een ander niveau doordat ik de problemen zelf ervaar in het werkveld. Het is langs twee kanten een meerwaarde en het past bij mij. Voltijds het ene of het andere zou me minder dynamisch maken.’

Ook in je vrije tijd ben je een bezig bij…

‘Dat klopt! Ik ben ondervoorzitter van de eerstelijnszone Noord-Antwerpen, daar vertegenwoordig ik de cluster Gezondheid. En ik zit in het bestuursorgaan van de Thuisverpleegkundige kring Antwerpen, een kring van de VBZV. Het zijn vrijwillige functies waarmee je een verschil kan maken, want je zit aan de bron. 

Ik sta geëngageerd in het leven: niet alleen dingen zien en horen, maar er ook effectief mee aan de slag gaan. Samen bouwen aan een groter, positief verhaal, dat vind ik boeiend.’

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!
Inschrijven

Wat is je missie als verpleegkundige? 

‘In alles wat ik doe wil ik thuisverpleging als waardevolle partner op de kaart zetten. We zijn altijd een belangrijke speler geweest. Nu patiënten vaker kiezen om langer thuis te blijven en er sowieso meer ambulante zorg nodig is, zal dit belang in de toekomst alleen maar toenemen. Een andere doelstelling is de eilanden in de eerstelijnszorg een geheel laten worden in het belang van de patiënt, zodat die de zorg krijgt waar hij recht op heeft. Onze sterkte zit hem in het samenwerken in de eerste lijn.’ 

Wat kunnen we van je verwachten bij Nursing Vlaanderen? 

‘Mijn focus ligt natuurlijk op mijn eigen beroepsgroep, de thuisverpleegkundigen. Ik hou graag de vinger aan de pols en door mijn ervaring en engagementen kijk ik door een bril met veel schakeringen. 

Mijn andere stokpaardje is de kwaliteit van de zorg. We moeten onze professie onderbouwen en levenslang leren. Het wetenschappelijk luik is dus ook erg belangrijk voor mij. Via mijn deelname aan de redactieraad  wil ik hier op een fijne manier aan bijdragen. Weer een mooie uitdaging, ik heb er ongelofelijk veel zin in!’ 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.