Wondzorg
Expertblog wondzorg: is removerspray luxe of noodzaak bij stomapatiënten?
Is removerspray bij stoma's echt nodig of is het een luxeproduct? Consulent stomazorg Jacqueline Cornelissen geeft haar mening in deze blog.
Expertblog wondzorg: ‘Toch wel blij met het ongewenste gedrag van mijn…
Inspiratie komt soms uit onverwachte hoek: verpleegkundig specialist Annemiek Mooij* bedacht na een vervelende ervaring met een patiënt een alternatieve positie om te zwachtelen.
Casus: wat doe je aan bloedende spataderen rond een stoma?
Rond het stoma van meneer Vos zijn varices zichtbaar. De spataderen hebben al verschillende keren gebloed, waardoor hij op de spoeddienst terechtkwam. De eerste stap is nu: aanpassen van het stomamateriaal, maar meneer is gehecht aan zijn eendelig systeem.
Nursing Challenge: Decubitus
Een opfrislesje decubitus en de belangrijkste punten uit de nieuwe Nederlandse richtlijn Decubitus die begin maart verscheen. Met de toets bij dit artikel kun je 2 accreditatiepunten verdienen.
Wat te doen bij venous lake, skin tears en andere huidproblemen…
De meeste veranderingen van de oudere huid zijn onschuldig, maar sommige afwijkingen kunnen pijnlijk zijn of zelfs zorgwekkend. In deel 2 van dit tweeluik aandacht voor venous lake, skin tears, maceratio cutis (vochtletsel) en seniele gluteale dermatose.
Compressietherapie: de ins en outs van tweelaags zwachtelen
Tweelaagse zwachtels hebben een aantal voordelen ten opzichte van korterekzwachtels. Wat zijn de belangrijkste verschillen met korterekzwachtels, en op welke aandachtspunten moet je letten?
Hoe een wondcamera kan vertellen waarom een wond niet geneest
Een innovatieve camera kan 6 mm diep in de huid kijken, en brengt zo in beeld welke factoren de wondgenezing belemmeren. De camera toont doorbloeding, vochtgehalte en nog enkele aspecten. Wondconsulent Romy Stürbl vertelt hoe het werkt.
Wondcasus: hoe hars (ja, dat spul uit een boom) kan helpen…
Een man wordt door zijn hond in zijn voet gebeten en loopt daardoor een lelijke wond op. Hars versnelt het genezingsproces. Verpleegkundig specialist wondzorg Diégo Backaert vertelt over de wondbehandeling en het resultaat ervan.
Chirurgische wondzorg: minder opiaten nodig dankzij ‘pijnstilkatheter’ in de wond
Bij lokale pijnstilling via een katheter in de wond hebben operatiepatiënten minder morfine nodig. Chirurg-oncoloog Jeroen Vogelaar vertelt hoe het werkt.
Wondcasus over pijnlijke ontstekingen in de lichaamsplooien (hidradenitis suppurativa)
Hidradenitis suppurativa is een chronische huidziekte met terugkerende pijnlijke ontstekingen in de lichaamsplooien. Er kunnen rode bulten, abcessen en soms zelfs hele onderhuidse gangenstelsels ontstaan.
Over wondzorg
Als verpleegkundige krijg je regelmatig te maken met wondzorg, een van de domeinen waarin vaak nieuwe inzichten en toepassingen ontstaan.
Of je nu als verpleegkundige werkt in een algemeen ziekenhuis, in de thuisverpleging of elders: je hebt altijd te maken met wondzorg. Zowel op het vlak van behandelmethoden als wondverzorgingsmaterialen staat de wetenschap niet stil. Wij volgen elke ontwikkeling op de voet en zorgen ervoor dat ook jij steeds op de hoogte bent.