Verpleegtechnische handelingen

Wondzorg
Annemiek Mooij wondzorg

Expertblog wondzorg: ‘Toch wel blij met het ongewenste gedrag van mijn…

Inspiratie komt soms uit onverwachte hoek: verpleegkundig specialist Annemiek Mooij* bedacht na een vervelende ervaring met een patiënt een alternatieve positie om te zwachtelen.
Studenten
compressietherapie kristy

Student Corner: ‘Compressietherapie is veel meer dan enkel windels aanbrengen’

Waarom is het belangrijk voor verpleegkundigen om kennis te hebben van compressietherapie, bijbehorende materialen én technieken? En wat is nodig om de therapie correct toe te passen? Dat was de vraag die Kirsty Michielsen zich stelde voor haar bachelorproef.
stoma zorg

3 lezersvragen over het aanbrengen van stomamateriaal

Wat willen jullie weten over stomazorg? Dat vroegen we onlangs via sociale media. In dit artikel beantwoorden we jullie vragen over het aanbrengen van stomamateriaal. Zoals: Wat als de huid niet vlak is? En hoe knip je de stomaplaat op maat?
stoma

Casus: wat doe je aan bloedende spataderen rond een stoma?

Rond het stoma van meneer Vos zijn varices zichtbaar. De spataderen hebben al verschillende keren gebloed, waardoor hij op de spoeddienst terechtkwam. De eerste stap is nu: aanpassen van het stomamateriaal, maar meneer is gehecht aan zijn eendelig systeem.
Thuisverpleegkundige wisselt een stomaplaat.

Wetenschap | Stomapatiënten verlaten ziekenhuis zelfstandiger na stomazorgpad

Patiënten die net een stoma hebben gekregen, verlaten het ziekenhuis zelfstandiger en met minder behoefte aan thuiszorg wanneer zij postoperatief een vierdaags zorgpad volgen.
EBP infuus

EBP | Geeft vervangen van infuussystemen om de 7 in plaats…

Veel patiënten hebben tijdens een ziekenhuisopname een perifeer infuus nodig, maar daar kunnen complicaties bij optreden, zoals flebitis en bloedbaaninfecties. Verpleegkundigen vragen zich af wat het beste effect heeft op het voorkomen van bloedbaaninfecties: vervangen van een infuussysteem om de 4 dagen of om de 7 dagen?
EBP infuus

EBP: Is pantoprazol via de pomp de beste keus om nabloeding…

Patiënten met een hoog risico op nabloeding na endoscopische hemostase van een bloedende maagzweer krijgen vaak pantoprazol toegediend via een bolusinjectie of spuitenpomp. Verpleegkundigen onderzochten welke toedieningswijze de voorkeur heeft.
infuus

Loslating, vochtophoping, onsteriel: 5 alarmsignalen rond fixatiemateriaal bij infusen

Loslatende afplakfolie bij een infuus: terugdrukken of vervangen? Er zit vocht onder de folie, wat nu? In deel 2 van dit tweeluik over alarmsignalen bij infuuslijnen: problemen met het fixatiemateriaal.
kathetr

Zo verzorg je een PICC (perifeer ingebracht centrale katheter)

In dit artikel: hoe verzorg je een PICC? Met een stap-voor-staphandleiding om een PICC door te spoelen en de fixatiepleister te vervangen.

Over verpleegtechnische handelingen

Van katheteriseren tot injecteren: verpleegtechnische handelingen maken integraal deel uit van het werk van de verpleegkundige.

Lees meer

Verpleegtechnische handelingen voer je vaak dagelijks uit. Toch is het goed om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op dit vlak, want de medische wetenschap evolueert constant. Heel wat verpleegtechnische handelingen komen ook aan bod in onze Nursing Challenge, een uitstekende manier om je kennis bij te schaven en te testen. Volg het hier.

Uitgelicht congres

Masterclass Klinisch Redeneren België

Kazerne Dossin