Verpleegtechnische handelingen

totale parenterale voeding

Nursing Challenge | totale parenterale voeding

Wat zijn de belangrijkste verpleegkundige aandachtspunten bij de toediening van totale parenterale voeding (TPV)? Maak de toets bij dit artikel.
totale parenterale voeding

Nursing Challenge | Dit zijn de verpleegkundige classificaties bij totale parenterale…

Hoe kunnen verpleegkundige classificaties je helpen in de zorg voor een patiënt die totale parenterale voeding krijgt? Classificatiedeskundige Friso Raemaekers *helpt je op weg.
Thoraxdrainage ziektebeeld

Nursing Challenge | Dit zijn de verpleegkundige classificaties bij thoraxdrainage

Het zorgplan voor een patiënt die een thoraxdrain heeft gekregen, kan lang zijn. Een overdaad aan informatie ligt op de loer. Classificatiedeskundige Friso Raemaekers geeft tips om het overzicht te houden.
Studenten
Kjenta Bal afasie verpleegkunde

Student Corner: ‘Oogcontact maken met afasiepatiënten is superbelangrijk’

Welke communicatieve hulpmiddelen kunnen verpleegkundigen gebruiken om volwassen patiënten met afasie na een NAH beter te begrijpen? Kjenta Bal onderzocht het voor haar bachelorproef.
EBP - evidence based practice

EBP | Helpt energetische therapie (zoals therapeutic touch) tegen pijn?

Een patiënt met ulcera aan de benen blijft ondanks medicatie pijnklachten houden. De wondverzorging is pijnlijk en stressvol. De vraag is of energetische therapie (zoals Therapeutic Touch, Healing Touch en reiki) de pijn kan verlichten. Verpleegkundigen zochten het uit.
EBP - evidence based practice

EBP | Is 230 cc blaasvolume na postoperatieve mictie acceptabel of…

Een patiënt heeft na een operatie een urineresidu van 230 cc na mictie. Is dit acceptabel of meet je na een bepaalde tijd opnieuw?
Studenten
compressietherapie kristy

Student Corner: ‘Compressietherapie is veel meer dan enkel windels aanbrengen’

Waarom is het belangrijk voor verpleegkundigen om kennis te hebben van compressietherapie, bijbehorende materialen én technieken? En wat is nodig om de therapie correct toe te passen? Dat was de vraag die Kirsty Michielsen zich stelde voor haar bachelorproef.
Wondzorg
Annemiek Mooij wondzorg

Expertblog wondzorg: ‘Toch wel blij met het ongewenste gedrag van mijn…

Inspiratie komt soms uit onverwachte hoek: verpleegkundig specialist Annemiek Mooij* bedacht na een vervelende ervaring met een patiënt een alternatieve positie om te zwachtelen.
stoma zorg

3 lezersvragen over het aanbrengen van stomamateriaal

Wat willen jullie weten over stomazorg? Dat vroegen we onlangs via sociale media. In dit artikel beantwoorden we jullie vragen over het aanbrengen van stomamateriaal. Zoals: Wat als de huid niet vlak is? En hoe knip je de stomaplaat op maat?

Over verpleegtechnische handelingen

Van katheteriseren tot injecteren: verpleegtechnische handelingen maken integraal deel uit van het werk van de verpleegkundige.

Lees meer

Verpleegtechnische handelingen voer je vaak dagelijks uit. Toch is het goed om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op dit vlak, want de medische wetenschap evolueert constant. Heel wat verpleegtechnische handelingen komen ook aan bod in onze Nursing Challenge, een uitstekende manier om je kennis bij te schaven en te testen. Volg het hier.