Thuisverpleging
7 vragen over het post-intensive care syndroom
Moe, benauwd, angstig, moeite met concentreren: het zijn klachten die patiënten kunnen overhouden aan hun opname op de intensive care. Wat kun je als verpleegkundige doen voor patiënten met dit post-intensive care syndroom (PICS)?
Mijn team en ik: ‘We zijn via onze patiënten en hun families genomineerd voor Zorgteam van het jaar’
In deze nieuwe rubriek vertellen verpleegkundigen wat hun team zo bijzonder maakt en waarom ze blij zijn deel ervan uit te maken. Aan het woord: An Wil, thuisverpleegkundige bij De Lelie.
Wondzorg: dit zijn de nieuwe administratieve regels
Vanaf 1 december 2022 treedt de nieuwe nomenclatuur wat betreft de wondzorg door thuisverpleegkundigen in werking. Dat meldt het RIZIV op hun website. De classificatie van de wondzorg wordt herzien en er wordt meer ingezet op een nauwere samenwerking en communicatie tussen zorgverleners.
Hoge brandstofkosten verhogen stress bij zelfstandige thuisverpleegkundigen
Zelfstandige thuisverpleegkundigen trekken aan de alarmbel door de gestegen brandstof- en materiaalkosten. Er zijn signalen dat collega’s de job verlaten of dat van plan zijn, omdat die niet meer rendabel is. ‘We boeten ook op de kwaliteit in.’
Zorgrobot Tessa ondersteunt patiënten en thuisverpleegkundigen
Zorgrobot Tessa is met haar grote knipperende ogen niet alleen leuk voor patiënten, ook voor thuisverpleegkundigen is ze een aanwinst. Thuisverpleegkundige Jill Nys van het Wit-Gele Kruis vertelt hoe Tessa haar helpt.
Hittegolf: aandachtspunten medicatie bij hitte
Er zijn veel medicijnen waarbij het extra belangrijk is om bij hitte alert te zijn. Sommige medicijnen hebben namelijk niet alleen invloed op een ziekte, maar óók op de temperatuurregulatie van je cliënt of patiënt.
Thuisverpleegkundige Kathleen Merckx: ‘Ik kan zelf accenten leggen en ik sta dicht bij mijn patiënten’
In de redactieraad van Nursing Vlaanderen zitten diverse verpleegkundigen en studenten verpleegkunde. Deze keer stellen we Kathleen Merckx, thuisverpleegkundige in de regio Stekene, aan je voor.
Nursing Challenge | Dit zijn de verpleegkundige classificaties bij urinestoma’s
Waar let je op als je als thuisverpleegkundige een cliënt krijgt die net een cystectomie heeft laten uitvoeren en bij wie er pas een urinestoma is aangelegd? Verpleegkundige classificaties kunnen je op weg helpen.
Blog Margriet: ‘Zenuwachtig voer ik de gedetailleerde instructies uit die de patiënt me toeblaft’
Botte patiënten. Elke verpleegkundige krijgt ermee te maken. Margriet herinnert zich één wel heel bijzondere man van tijdens haar stage in de thuisverpleging.
5 trends in de thuisverpleging die door covid-19 worden versterkt
Door de covid-19 pandemie komt een aantal evoluties in de thuisverpleging in een stroomversnelling. Nursing Vlaanderen zoomt in op de 5 belangrijkste trends.
Over thuisverpleging
Binnen verpleegkunde is thuisverpleging een vak apart, met eigen, specifieke uitdagingen. Een thema dat dus ook bijzondere aandacht verdient.
Naast de verpleegkundige zorg krijgt de thuisverpleegkundige meer en meer een preventieve en adviserende rol. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, waardoor de behoefte aan thuiszorg toeneemt en er ook op het vlak van organisatie nieuwe uitdagingen en accenten ontstaan. Wij volgen de trends en evoluties op de voet en houden je op de hoogte.