Thuisverpleging

Thuisverpleging

7 vragen over het post-intensive care syndroom

Moe, benauwd, angstig, moeite met concentreren: het zijn klachten die patiënten kunnen overhouden aan hun opname op de intensive care. Wat kun je als verpleegkundige doen voor patiënten met dit post-intensive care syndroom (PICS)?
De Verpleegkundige

Mijn team en ik: ‘We zijn via onze patiënten en hun families genomineerd voor Zorgteam van het jaar’

In deze nieuwe rubriek vertellen verpleegkundigen wat hun team zo bijzonder maakt en waarom ze blij zijn deel ervan uit te maken. Aan het woord: An Wil, thuisverpleegkundige bij De Lelie.
De Verpleegkundige
thuiszorg verpleegkunde

Wondzorg: dit zijn de nieuwe administratieve regels

Vanaf 1 december 2022 treedt de nieuwe nomenclatuur wat betreft de wondzorg door thuisverpleegkundigen in werking. Dat meldt het RIZIV op hun website. De classificatie van de wondzorg wordt herzien en er wordt meer ingezet op een nauwere samenwerking en communicatie tussen zorgverleners. 
De Verpleegkundige
brandstofprijzen inflatie

Hoge brandstofkosten verhogen stress bij zelfstandige thuisverpleegkundigen

Zelfstandige thuisverpleegkundigen trekken aan de alarmbel door de gestegen brandstof- en materiaalkosten. Er zijn signalen dat collega’s de job verlaten of dat van plan zijn, omdat die niet meer rendabel is. ‘We boeten ook op de kwaliteit in.’
De Verpleegkundige
zorgrobots jill

Zorgrobot Tessa ondersteunt patiënten en thuisverpleegkundigen

Zorgrobot Tessa is met haar grote knipperende ogen niet alleen leuk voor patiënten, ook voor thuisverpleegkundigen is ze een aanwinst. Thuisverpleegkundige Jill Nys van het Wit-Gele Kruis vertelt hoe Tessa haar helpt.
Medicatie
hittegolf medicatie

Hittegolf: aandachtspunten medicatie bij hitte

Er zijn veel medicijnen waarbij het extra belangrijk is om bij hitte alert te zijn. Sommige medicijnen hebben namelijk niet alleen invloed op een ziekte, maar óók op de temperatuurregulatie van je cliënt of patiënt.
De Verpleegkundige
thuisverpleegkundige

Thuisverpleegkundige Kathleen Merckx: ‘Ik kan zelf accenten leggen en ik sta dicht bij mijn patiënten’

In de redactieraad van Nursing Vlaanderen zitten diverse verpleegkundigen en studenten verpleegkunde. Deze keer stellen we Kathleen Merckx, thuisverpleegkundige in de regio Stekene, aan je voor.
Ziektebeelden
urinestoma's

Nursing Challenge | Dit zijn de verpleegkundige classificaties bij urinestoma’s

Waar let je op als je als thuisverpleegkundige een cliënt krijgt die net een cystectomie heeft laten uitvoeren en bij wie er pas een urinestoma is aangelegd? Verpleegkundige classificaties kunnen je op weg helpen.
De Verpleegkundige
blog margriet thuisverpleegkundige

Blog Margriet: ‘Zenuwachtig voer ik de gedetailleerde instructies uit die de patiënt me toeblaft’

Botte patiënten. Elke verpleegkundige krijgt ermee te maken. Margriet herinnert zich één wel heel bijzondere man van tijdens haar stage in de thuisverpleging. 
De Verpleegkundige
thuisverpleging

5 trends in de thuisverpleging die door covid-19 worden versterkt

Door de covid-19 pandemie komt een aantal evoluties in de thuisverpleging in een stroomversnelling. Nursing Vlaanderen zoomt in op de 5 belangrijkste trends.

Over thuisverpleging

Binnen verpleegkunde is thuisverpleging een vak apart, met eigen, specifieke uitdagingen. Een thema dat dus ook bijzondere aandacht verdient.

Lees meer

Naast de verpleegkundige zorg krijgt de thuisverpleegkundige meer en meer een preventieve en adviserende rol. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, waardoor de behoefte aan thuiszorg toeneemt en er ook op het vlak van organisatie nieuwe uitdagingen en accenten ontstaan. Wij volgen de trends en evoluties op de voet en houden je op de hoogte.