Patiëntveiligheid

Thuisverpleging
Kristien Scheepmans

Kristien Scheepmans wint de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2021

Het onderzoek ‘Streven naar een fixatiearme thuiszorg’ van Wit-Gele Kruis stafmedewerker Kristien Scheepmans won de Nederlandse Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2021.
Patiëntveiligheid

Screening op nycturie voorkomt nachtelijke valincidenten

Om nachtelijke valincidenten te voorkomen, zouden verpleegkundigen oudere patiënten bij ziekenhuisopname standaard moeten screenen op nycturie.
Studenten
Student Corner Kaat Raymaekers

Student Corner: Een non-fixatie beleid is een absolute must

Fixatie roept bij verpleegkundigen vaak ethische vragen op. Student Kaat Raymaekers onderzocht mogelijke alternatieven.
Ziektebeelden
neusbril voor zuurstoftoediening

Dagelijks lage dosis morfine verbetert kwaliteit van leven bij ernstige COPD

Artsen zijn vaak bang dat morfine een negatief effect heeft op de ademhaling bij mensen met chronische longziekten. Die angst is onterecht stellen onderzoekers.
Ziektebeelden

4 tips voor tillen en verplaatsen van obese patiënten

Het tillen en verplaatsen van patiënten met obesitas vraagt vaak extra aandacht. Maar ook: geschikte hulpmiddelen. Respectvolle zorg voor de patiënt en het voorkomen van overbelasting bij jezelf staan hierbij voorop.

Over patiëntveiligheid

Patiëntveiligheid is misschien wel het belangrijkste begrip binnen de zorg. Ook bij verpleegkundigen staan thema's als medicatieveiligheid en infectiepreventie hoog op de lijst.

Lees meer

Patiëntveiligheid is een breed begrip. Het continu bewaken en beheersen van risico’s vraagt dagelijks aandacht. Gebruik van apparatuur neemt toe en wordt ingewikkelder, waardoor steeds meer gespecialiseerde medewerkers nodig zijn. De nood aan controle en het waarborgen van patiëntveiligheid wordt hoger. Maar ook het beschermen van de privacy van de patiënt en de daarmee gepaard gaande uitdagingen hoort bij patiëntveiligheid. De actuele ontwikkelingen volgen we op de voet.