Patiëntveiligheid

Medicatie
hittegolf medicatie

Hittegolf: aandachtspunten medicatie bij hitte

Er zijn veel medicijnen waarbij het extra belangrijk is om bij hitte alert te zijn. Sommige medicijnen hebben namelijk niet alleen invloed op een ziekte, maar óók op de temperatuurregulatie van je cliënt of patiënt.
Patiëntveiligheid
vitale waardes

Waarom continue monitoring van vitale waardes op de verpleegafdeling nuttig is. Of niet

Hoe haalbaar en nuttig is het om met een sensor continu de vitale waarden te meten op de verpleegafdeling? Nederlandse onderzoekers gingen het na.
infuus

Pijn, roodheid, bloed: 3 alarmsignalen rond insteekopeningen bij infusen

Is dat rode plekje rond de insteekopening onschuldig of niet? De huid eromheen is pijnlijk, kan dat kwaad? In deel 1 van dit tweeluik over alarmsignalen bij infuuslijnen: problemen rond de insteekopening.
De Verpleegkundige
mondmasker

Training door verpleegkundigen nodig voor juist gebruik PBM

Een onjuist gebruikt persoonlijk beschermingsmiddel, zoals een mondmasker, verhoogt het risico op een covid-19-besmetting bij zorgverleners. Een nieuw onderzoeksrapport pleit voor meer training en het inzetten van ziekenhuisverpleegkundigen als experts.
Thuisverpleging
Kristien Scheepmans

Kristien Scheepmans wint de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2021

Het onderzoek ‘Streven naar een fixatiearme thuiszorg’ van Wit-Gele Kruis stafmedewerker Kristien Scheepmans won de Nederlandse Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2021.
Patiëntveiligheid

Screening op nycturie voorkomt nachtelijke valincidenten

Om nachtelijke valincidenten te voorkomen, zouden verpleegkundigen oudere patiënten bij ziekenhuisopname standaard moeten screenen op nycturie.
Studenten
Student Corner Kaat Raymaekers

Student Corner | ‘Een non-fixatie beleid is een absolute must’

Fixatie roept bij verpleegkundigen vaak ethische vragen op. Student Kaat Raymaekers onderzocht mogelijke alternatieven.
Ziektebeelden
neusbril voor zuurstoftoediening

Dagelijks lage dosis morfine verbetert kwaliteit van leven bij ernstige COPD

Artsen zijn vaak bang dat morfine een negatief effect heeft op de ademhaling bij mensen met chronische longziekten. Die angst is onterecht stellen onderzoekers.
Ziektebeelden

4 tips voor tillen en verplaatsen van obese patiënten

Het tillen en verplaatsen van patiënten met obesitas vraagt vaak extra aandacht. Maar ook: geschikte hulpmiddelen. Respectvolle zorg voor de patiënt en het voorkomen van overbelasting bij jezelf staan hierbij voorop.

Over patiëntveiligheid

Patiëntveiligheid is misschien wel het belangrijkste begrip binnen de zorg. Ook bij verpleegkundigen staan thema's als medicatieveiligheid en infectiepreventie hoog op de lijst.

Lees meer

Patiëntveiligheid is een breed begrip. Het continu bewaken en beheersen van risico’s vraagt dagelijks aandacht. Gebruik van apparatuur neemt toe en wordt ingewikkelder, waardoor steeds meer gespecialiseerde medewerkers nodig zijn. De nood aan controle en het waarborgen van patiëntveiligheid wordt hoger. Maar ook het beschermen van de privacy van de patiënt en de daarmee gepaard gaande uitdagingen hoort bij patiëntveiligheid. De actuele ontwikkelingen volgen we op de voet.