Ouderenzorg

‘Het hoort bij het ouder worden’ en 8 andere fabels over…

Over incontinentie doen nog altijd heel wat fabeltjes de ronde, zowel onder patiënten als onder verpleegkundigen. Dat zit de kwaliteit van zorg onbedoeld in de weg. Een aantal misvattingen op een rij.
lekkende kraan

6 veel gestelde vragen over zorg bij incontinentie

Hoe voorkom je doorlekken? Wat doe je bij huidproblemen en wat is 'slim' incomateriaal? Je leest hier het antwoord op veel gestelde vragen over incontinentie.
Medicatie

Nursing Challenge: Rivastigmine

Rivastigmine wordt gebruikt bij bepaalde vormen van dementie. Welke aandachtspunten zijn er bij de pleisters en bij de capsules?
Medicatie

Nursing Challenge: Levodopa

Levodopa is een veel voorgeschreven medicijn bij de ziekte van Parkinson. Maak de toets bij het artikel en haal 1 accreditatiepunt.
Ziektebeelden
substantia nigra

Nursing Challenge: Ziekte van Parkinson

Nursing legde 9 veelgestelde vragen over Parkinson voor aan deskundigen. Met de toets bij dit artikel kun je 2 punten halen voor het kwaliteitsregister V&V.

Over ouderenzorg

De zorg voor ouderen vormt vaak een extra uitdaging. Ouderen zijn kwetsbaarder en er is vaak sprake van comorbiditeit.

Lees meer

Diabetes, dementie, incontinentie en slikproblemen: ouderen hebben er vaker mee te maken, wat maakt dat ze aangepaste zorg nodig hebben. Als verpleegkundige sta je voor de uitdaging om de eigen regie van de patiënt zo veel mogelijk te behouden, maar tegelijkertijd extra aandacht te hebben voor bijvoorbeeld medicatieveiligheid en valpreventie. Omdat ouderen steeds vaker en langer thuis blijven wonen, verschuift het accent van de zorg meer richting thuisverpleging.