Ouderenzorg

Ouderenzorg
mondzorg preventie

4 veelvoorkomende mondproblemen bij ouderen

Voor veel kwetsbare ouderen is mondzorg een sluitpost. Ze moeten al zo vaak naar de huisarts of het ziekenhuis, ‘dus ik laat de tandarts maar even zitten’. Welke mondproblemen kunnen dan ontstaan en hoe herken je die als verpleegkundige?
Ouderenzorg
mondzorg preventie

Waarom mondzorg bij ouderen meer aandacht verdient (en op welke manier)

Hebben we wel genoeg aandacht voor de mondgezondheid van ouderen? ‘Juist zij hebben goede mondzorg nodig’,  zegt tandarts-geriatrie dr. Claar Wierink. ‘Veel ouderen geven er zelf geen prioriteit meer aan, maar een gezonde mond is heel belangrijk voor hun gezondheid.’ Ze heeft een aantal belangrijke adviezen en tips voor verpleegkundigen.
ebp

EBP | Hebben geriatrische patiënten met cognitieve problemen baat bij dagelijkse activiteitenbegeleiding?

In het Dijklander ziekenhuis in Hoorn krijgen geriatrische patiënten 5 dagen per week activiteitenbegeleiding aangeboden. Verpleegkundigen onderzochten welk effect dit heeft op cognitieve problemen bij deze patiënten.
Ouderenzorg
teun toebes dementie

Teun Toebes: ‘Tijdens onze opleiding verliezen we een deel van onze menselijkheid’

Verpleegkundige Teun Toebes woont in een verpleeghuis in Utrecht. Hij maakt zich hard voor respectvolle bejegening van mensen met dementie, maar vindt dat in de héle zorg meer aandacht moet komen voor omgangsvormen.
De Verpleegkundige
blog margriet zorg

Blog Margriet: ‘Ik vind het moeilijk om toe te geven dat een patiënt mijn liefde en zorg niet wil’

Verpleegkundige en voormalig communicatietrainer Margriet krijgt te maken met een dame die haar ongenoegen onmiskenbaar duidelijk maakt en liefst vandaag nog naar huis gaat.
De Verpleegkundige
Jens geriatrie Jessa ziekenhuis

Talent Jens: ‘Mijn doos met bedankingskaartjes bewaar ik voor altijd’

Jens Jadoul (31) werkt als verpleegkundige op de afdeling geriatrie van campus Salvator in het Jessa Ziekenhuis. Hij begeleidt graag stagiairs en is referentieverpleegkundige palliatieve zorgen.
Laatste levensfase
euthanasie ethicus Chris Gastmans

Prof. Chris Gastmans: ‘Euthanasie bij gevorderde dementie is geen goed idee’

Zopas laaide de discussie weer op om de euthanasiewet te verruimen tot mensen met vergevorderde dementie. Ethicus Chris Gastmans heeft hier een andere kijk op en vertrekt daarvoor van de ervaringen van onder meer verpleegkundigen.
De Verpleegkundige
palliatief zorg

Blog Ellen: ‘Vandaag staat jouw verdriet naast het bed’

Palliatief verpleegkundige en Nursing blogger Ellen schrijft haar ervaringen van zich af. Dat levert soms beklijvende woorden op.
De Verpleegkundige
verpleegkundige blog

Blog Margriet: ‘Ik blijf dromen van een happy end.’

Verpleegkundige en voormalig communicatietrainer Margriet ervaart verwarring, frustratie en schuldgevoelens bij een patiënt die stilaan zijn autonomie verliest.
Ouderenzorg

Wat te doen bij venous lake, skin tears en andere huidproblemen bij ouderen

De meeste veranderingen van de oudere huid zijn onschuldig, maar sommige afwijkingen kunnen pijnlijk zijn of zelfs zorgwekkend. In deel 2 van dit tweeluik aandacht voor venous lake, skin tears, maceratio cutis (vochtletsel) en seniele gluteale dermatose.

Over ouderenzorg

De zorg voor ouderen vormt vaak een extra uitdaging. Ouderen zijn kwetsbaarder en er is vaak sprake van comorbiditeit.

Lees meer

Diabetes, dementie, incontinentie en slikproblemen: ouderen hebben er vaker mee te maken, wat maakt dat ze aangepaste zorg nodig hebben. Als verpleegkundige sta je voor de uitdaging om de eigen regie van de patiënt zo veel mogelijk te behouden, maar tegelijkertijd extra aandacht te hebben voor bijvoorbeeld medicatieveiligheid en valpreventie. Omdat ouderen steeds vaker en langer thuis blijven wonen, verschuift het accent van de zorg meer richting thuisverpleging.