Omgaan met patiënten

Do’s en don’ts bij motiverende gespreksvoering

Je wilt je patiënt helpen om zijn gedrag te veranderen. Welke gesprekstechniek zet je dan in, wat zeg je wel of juist niet? De auteurs van het nieuwe boek Motiverende gespreksvoering voor verpleegkundigen geven tips.

‘Er is ons geleerd: kijk maar weg. Laten we dat alsjeblieft veranderen’

In het ziekenhuis kun je mishandelde patiënten tegenkomen. Hoe ga je daar mee om? Nursing stelde er tien vragen over aan kinderpsychotherapeut Stefaan Boel en professor seksueel strafrecht Liesbet Stevens.
De Verpleegkundige
blog margriet kerst

Blog Margriet: ‘Op 1 januari zal ik met mijn mond vol tanden staan aan het bed van onze patiënten’

‘Gelukkig Nieuwjaar’ kan bij palliatieve patiënten erg gevoelig liggen. Verpleegkundige Margriet vraagt zich dan ook vertwijfeld af wat ze die dag precies zal zeggen.
gezondheid ziekte

Ernstig zieke patiënten komen in een rouwproces, hoe help je hen daarbij?

Patiënten die moeten leren omgaan met hun ziekte, die rouwen om het verlies van hun gezondheid. Hoe kun je daar als verpleegkundige mee omgaan? ‘Vraag je continu af wat helpend is voor de patiënt,' zegt rouw- en verliestherapeut Tanja van Roosmalen.
illustratie suicidale patiënten

‘Ik maak er een eind aan’: hoe ga je (niet) om met suïcidale patiënten?

Iedere dag maken mensen een einde aan hun leven. Honderdduizenden mensen denken erover, duizenden belanden in het ziekenhuis na een poging. Grote kans dat je als verpleegkundige dus wel eens met suïcidale mensen te maken krijgt. Wat zijn dan de do’s en don’ts?
De Verpleegkundige
therapietrouw verpleegkundigen

Tips voor therapietrouw

Een ruime meerderheid van de verpleegkundigen heeft te maken met patiënten die hun medicijnen niet goed gebruiken. Ze nemen ze niet, stoppen voortijdig of slaan geregeld een dosis over. Deze tips helpen je therapietrouw te bevorderen.
verpleegkundige meet de bloeddruk van een patient in het ziekenhuis

Een relatie tussen verpleegkundige en (ex-)patiënt: kan dat?

Een patiënt die met je flirt of je een vriendschapsverzoek stuurt op Facebook. Het kan ook zijn dat je zelf een klik voelt. Wat doe je dan? Wat mag, wat mag niet?
humor in de zorg

Humor in de zorg: ‘Het beste medicijn dat er is!’

Humor in de zorg, het mag. Of beter nog: het moet, als het aan verpleegkundige en cabaretier Marcellino Bogers ligt. Hoe zet je het goed in? 
De Verpleegkundige
pijn verpleegkunde

Ikkannietpraten.be: tips & tools voor ondersteunende communicatie

Als patiënten niet kunnen praten, zijn er hulpmiddelen voor ondersteunde communicatie (OC). Modem, het expertnetwerk voor ondersteunende technologie aan de Thomas More hogeschool, verzamelde OC-tools en -tips op de gratis website ikkannietpraten.be. 
app smartphone

De ZNA-taalapp: voor en door verpleegkundigen

Een goede communicatie met de patiënt is onmisbaar bij een goede zorg. Niet dezelfde taal spreken kan dan een uitdaging zijn. Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen heeft daarom in samenwerking met verpleegkundigen een vertaalapp gemaakt.

Over omgaan met patiënten

In een professionele zorgrelatie staat een goede omgang en correcte communicatie tussen zorgverlener en zorgvrager centraal.

Lees meer

Verpleegkunde is mensenwerk. Een correcte omgang met patiënten is hierbij een belangrijk onderdeel. Een goede attitude, communicatie en verbinding met verschillende zorgdisciplines is essentieel voor optimale zorgverlening. Bovendien beoordelen patiënten de kwaliteit van de zorgverlening vooral aan de manier waarop met hen is omgegaan. Of ze respectvol behandeld werden, of het eten lekker was, en of ze voldoende aandacht kregen. De verpleegkundige speelt hier een centrale rol. Hier leest je de nieuwste inzichten en interessante cases over het omgaan met patiënten.