De Verpleegkundige

Thuisverpleging

7 vragen over het post-intensive care syndroom

Moe, benauwd, angstig, moeite met concentreren: het zijn klachten die patiënten kunnen overhouden aan hun opname op de intensive care. Wat kun je als verpleegkundige doen voor patiënten met dit post-intensive care syndroom (PICS)?

Generaties op de werkvloer: welke tips geven ze elkaar?

Op de meeste diensten werken jong en minder jong elke dag samen. Afgestudeerden brengen een nieuwe wind en frisse blik mee. De anciens hebben bakken ervaring en levenswijsheid. Wat kunnen ze van elkaar leren?
De Verpleegkundige

Bijzondere werkplekken: de brandweer

In deze reeks vertellen verpleegkundigen over hun job op een minder voor de hand liggende plaats. Laura (29) is verpleegkundige in de brandweerkazerne van Leuven.
De Verpleegkundige

Blog Brechje: ‘Met een baby van enkele dagen oud liep ik door de gangen van onze gevangenis. Ik had nog nooit zo’n jong kindje in mijn armen gehad’

Brechje Buskens werkt als justitieel verpleegkundige in de gevangenis van Brugge. In het medisch centrum krijgt ze niet alleen zieken over de vloer. Ook zwangere vrouwen, moeders en kinderen, en zelfs pasgeboren baby’s maken deel uit van haar patiëntenbestand.

Ethisch dilemma: wat als je in vertrouwen verneemt dat iemand zelfmoord wil plegen?

Dorine* werkt als thuisverpleegkundige. Een zorgvrager vertelt haar in vertrouwen dat zijn echtgenote denkt aan zelfmoord. Hoe kan Dorine deze situatie best aanpakken?
De Verpleegkundige

Liefdeskoppels in de zorg: Isabelle & Kevin: ‘Onze dementerende patiënt zag dat ik verliefd was voor ik het zelf besefte’

Op de afdeling geriatrie in het ziekenhuis van Knokke sloeg 17 jaar geleden de vonk over tussen Isabelle en Kevin. Intussen zijn ze in een ander ziekenhuis aan de slag en hebben ze de initiële kritiek achter zich gelaten.
De Verpleegkundige

Blog Margriet: ‘Ik geef toe dat ik soms stiekem ongeduldig word’

Wanneer hun dierbare op de palliatieve afdeling belandt, moeten mantelzorgers wennen aan hun nieuwe rol. Verpleegkundige Margriet begrijpt hen, maar heeft het af en toe ook lastig met hun vasthoudendheid.
De Verpleegkundige

Met Meneer Megens wordt verpleegkundig rekenen weer leuk

Krijg je buikpijn als je de infuuspomp moet instellen? Of als je moet uitrekenen hoe laat je de zuurstoftank moet omwisselen? Docent Dirk Megens, beter bekend als Meneer Megens, helpt om je rekenangst om te zetten in rekenplezier.
De Verpleegkundige

Bijzondere werkplekken: Zorgcentrum na Seksueel Geweld

Verpleegkundigen over hun job op een minder voor de hand liggende plek: dat is de insteek van deze reeks. Jannick (60) is forensisch verpleegkundige in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld van het AZ Delta van Roeselare.
De Verpleegkundige

Mijn team en ik: ‘We zijn via onze patiënten en hun families genomineerd voor Zorgteam van het jaar’

In deze nieuwe rubriek vertellen verpleegkundigen wat hun team zo bijzonder maakt en waarom ze blij zijn deel ervan uit te maken. Aan het woord: An Wil, thuisverpleegkundige bij De Lelie.

Over de verpleegkundige

Het mooiste beroep ter wereld? Wij vinden van wel! Maar als verpleegkundige krijg je elke dag met heel wat uitdagingen te maken. Hoe ga je hiermee om? En hoe doen andere verpleegkundigen dat? Laat je inspireren door hun verhalen en door onze tips.

Lees meer

Als verpleegkundige geef je het beste van jezelf. Elke dag opnieuw. Maar het is niet altijd makkelijk. De werkdruk is hoog en de werkomstandigheden zijn lang niet altijd optimaal. Hoe hou je het vol? En wat drijft jou en je collega’s? In deze rubriek vind je heel wat inspirerende verhalen van anderen, maar ook nuttige tips en adviezen.