De Verpleegkundige

Opleidingstraject ‘Simuleer-kracht’ maakt startende verpleegkundigen veerkrachtiger

Expertisecentrum Zorgstroom (Karel de Grote Hogeschool) en Expertisecentrum Zorginnovatie (Hogeschool VIVES) startten in september 2019 samen het onderzoeksproject ‘Simuleer-kracht’. In een eerste fase onderzochten ze de behoeften van startende zorgprofessionals. Recent rondden ze de 2de fase af, waarbij ze een interventiestrategie ontwikkelden om de veerkracht van startende verpleegkundige te verhogen. De interventie bestond uit een […]
De Verpleegkundige
Signs.

Zorgverleners ervaren nog steeds chronische stress

Zorgverleners ervaren hun job ook na 16 maanden nog als zeer stressvol. 22% denkt erover om het beroep te verlaten.
De Verpleegkundige

9 vragen over verplichte covid-19 vaccinatie voor zorgverleners

Hoewel de regering voorlopig nog inzet op sensibilisering, wordt het vaccin tegen covid-19 binnenkort misschien verplicht voor wie werkt in de zorg. Wat zijn de juridische gevolgen voor verpleegkundigen?
De Verpleegkundige

Verpleegkundige Charlotte Mignolet: ‘Nursing Vlaanderen verkleint de kloof tussen theorie en…

Charlotte Mignolet, geriatrisch verpleegkundige bij Virga Jesse in Hasselt, werkt achter de schermen mee aan Nursing Vlaanderen als lid van de redactieraad.

Verpleegkundige Nathalie Breugelmans: ‘Nursing Vlaanderen doorbreekt de barrière naar wetenschappelijke literatuur’

Nursing Vlaanderen wordt gemaakt met de hulp van een redactieraad van verpleegkundigen en studenten verpleegkunde. In dit artikel laten we Nathalie Breugelmans aan het woord.

Verpleegkundige Jolien Wevers: ‘Het is een must om continu bij te…

In de redactieraad van Nursing Vlaanderen zitten diverse verpleegkundigen en studenten verpleegkunde. Maak kennis met Jolien Wevers van Ziekenhuis Oost-Limburg (Genk).
De Verpleegkundige

Gastblog Lina: ‘We mogen vaker trots zijn op onze job als…

Verpleegkundigen mogen gerust wat trotser zijn op wat ze doen. Zo denkt verpleegkundige Lina Fierens er in elk geval over in deze gastblog. Gelijk heeft ze.
De Verpleegkundige

Union4U: ’Verplichte vaccinatie voor zorgverleners? Genuanceerd graag’

Hoewel Union4U de covid-19 vaccinatie voor verpleegkundigen belangrijk vindt, roept de vakbond ook op tot nuancering.
De Verpleegkundige
Italiaanse herdenkingsmunt 2 euro.

Er komt waarschijnlijk een munt om Belgische zorgverleners te eren

Als het aan minister Van Peteghem van Financiën ligt, komt er een herdenkingsmunt voor Belgische zorgverleners.
Zelfzorg
Veerle Dobbelaere

Veerle Dobbelaere: ‘Met 3 minuten zelfzorg per dag blijf je mentaal…

Sinds corona worden zorgverleners nog meer geconfronteerd met het belang van zelfzorg. Actrice en mental coach Veerle Dobbelaere legt uit hoe je met een minimum aan moeite je mentale gezondheid op peil houdt.

Over de verpleegkundige

Het mooiste beroep ter wereld? Wij vinden van wel! Maar als verpleegkundige krijg je elke dag met heel wat uitdagingen te maken. Hoe ga je hiermee om? En hoe doen andere verpleegkundigen dat? Laat je inspireren door hun verhalen en door onze tips.

Lees meer

Als verpleegkundige geef je het beste van jezelf. Elke dag opnieuw. Maar het is niet altijd makkelijk. De werkdruk is hoog en de werkomstandigheden zijn lang niet altijd optimaal. Hoe hou je het vol? En wat drijft jou en je collega’s? In deze rubriek vind je heel wat inspirerende verhalen van anderen, maar ook nuttige tips en adviezen.