Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Talent Beatrice: ‘Ik zal samen met mijn zoon afstuderen’

Beatrice Constantin (43) volgt een bacheloropleiding verpleegkunde aan Hogent. Het is voor haar een compleet nieuwe start, want vroeger was ze muziekleerkracht in Roemenië.
Beatrice verpleegkunde
Het was ooit mijn kinderdroom om dokter te worden, maar voor zulke lange studies was het nu natuurlijk te laat. Om mij toch te kunnen inzetten in de zorg, besliste ik dus om verpleegkunde te gaan studeren.

Van muziek naar zorg: wat een grote stap!

‘Ja, dat is zo. Toen ik van Roemenië naar België verhuisde, moest ik professioneel helemaal van nul beginnen. Zelfs na een taalcursus vond ik zelf mijn Nederlands niet goed genoeg om les te geven. Ik heb toen eerst gewerkt in een naaiatelier en daarna vijf jaar als souschef in een restaurant. Maar toen die zaak sloot, moest ik weer op zoek naar een andere job.’

Waarom koos je dan voor verpleegkunde?

‘Het was ooit mijn kinderdroom om dokter te worden, maar voor zulke lange studies was het nu natuurlijk te laat. Om mij toch te kunnen inzetten in de zorg, besliste ik dus om verpleegkunde te gaan studeren. Het is echt iets voor mij, want ik ben leergierig en heel sociaal.’

Het is waarschijnlijk niet gemakkelijk om op dit moment in je leven weer te studeren?

‘Nee, dat is echt een uitdaging. Een dubbele inspanning zelfs, want ik moet studeren in een andere taal dan mijn moedertaal en ik ben geen twintiger zoals de meeste van mijn medestudenten. Maar ik ga ervoor en ik ben nog altijd heel blij met mijn keuze.’

Vind je gemakkelijk aansluiting bij de andere studenten?

‘Dat is geen probleem. Ik ben zeker niet de enige minder jonge student, er is een heel groepje met een leeftijd die varieert van 30 tot zelfs rond de 50 jaar. Maar ook met de jongeren kan ik gemakkelijk contact leggen. Onze studies zijn al een gedeelde interesse en hun leefwereld is mij ook niet helemaal vreemd, want mijn eigen zonen zijn 16 en 18. Ik zal samen met mijn oudste zoon afstuderen!’

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

Op welke afdeling zou je dan graag gaan werken?

‘Mijn keuze staat nog helemaal niet vast, want ik zit nu in het voorlaatste jaar en volgend schooljaar mag ik nog op twee afdelingen stage lopen. Voorlopig ben ik vooral geboeid door de afdeling psychiatrie, maar ik wil zeker nog eens meedraaien op de afdeling pediatrie. Als muziekleerkracht genoot ik ook altijd van het werken met kinderen.’

Heb je nu nog tijd voor muziek?

‘Muziek speelt een belangrijke rol in mijn leven. In Roemenië studeerde ik af aan het conservatorium en was ik acht jaar lang muziekleerkracht. Ik zong er ook in een bekend koor. Hier in België volg ik nog altijd piano- en klarinetles. Muziek blijft dus een passie.’

Is muziek voor jou ook een uitlaatklep na een stresserende dag?

‘Nee, zo bekijk ik het niet. Ik geniet gewoon van muziek beluisteren en spelen, net zoals ik ook houd van lezen. Een bepaalde activiteit als uitlaatklep heb ik niet nodig omdat ik heel positief en optimistisch ben ingesteld. Als ik behoefte heb om mijn hart te luchten, kan ik altijd terecht bij mijn vele Roemeense en Belgische vrienden.’

Heb jij een collega die een plaatsje in deze rubriek verdient, of heb je zelf een interessant verhaal? Stuur een mail naar redactie@nursing.be.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.