Besmetting met het coronavirus kan leiden tot de ziekte covid-19. In deel 4 van deze serie over klinisch redeneren bij covid-19: verpleegkundige aandachtspunten op de verpleegafdeling.|Besmetting met het coronavirus kan leiden tot de ziekte covid-19. In deel 4 van deze serie over klinisch redeneren bij covid-19: verpleegkundige aandachtspunten op de verpleegafdeling.
Noot: de kennis over COVID-19 neemt met de dag toe. De informatie uit dit artikel geeft de situatie weer op de dag van publicatie.
Van patiënten met covid-19 is bekend dat zij plotseling sterk achteruit kunnen gaan. Marc Bakker, verpleegkundige en docent klinisch redeneren*: ‘De pneumonitis1 kan plotseling verergeren, of er kan een ARDS, shocklong of longembolie optreden.’ De snelle achteruitgang kan gepaard gaan met stille hypoxemie: de saturatie is laag, maar de patiënt geeft niet aan benauwd te zijn.
‘Bij patiënten met covid-19 doe je in feite de standaardmetingen (zie onder ‘assessment’), en houd je met name de saturatie erg goed in de gaten,’ licht Bakker toe. ‘Bij opname geldt een saturatie lager dan 95% als afwijkend. Als ondanks zuurstoftoediening de saturatie daalt, dan is dat een waarschuwingssignaal en een teken dat je de zuurstof moet opschalen.’
We werken de verpleegkundige aandachtspunten bij dit ziektebeeld uit met een casus over mevrouw Vermeulen*, opgenomen op de covid-verpleegafdeling. Ze geeft aan dat elke ademhaling ‘een gevecht is’. We bespreken deze casus aan de hand van de SBAR-methode (Situation – Background – Assessment – Recommendation).