Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilootstudie: minder preoperatieve angst en postoperatieve pijn bij kinderen dankzij ‘HospiAvontuur’

Kan preoperatieve angst bij kinderen verminderd worden door hen vooraf een educatieve game te laten spelen? Ja, zo blijkt uit een recente pilootstudie van Hogeschool PXL, Jessa ziekenhuis en CM.

De pilootstudie werd uitgevoerd bij 67 kinderen tussen 4 en 8 jaar oud. 36 van hen kwamen terecht in de controlegroep die Midazolam siroop kreeg de dag van de operatie, de andere 31 speelden de game de avond voor opname. Hoewel de onderzoeksgroep klein is, tonen de eerst resultaten dat HospiAvontuur zorgt voor minder preoperatieve angst en minder postoperatieve pijn.

Midazolam versus game

In vergelijking met de kinderen die voorbereid werden met Midazolam, werkten de kinderen die de game speelden iets minder goed mee bij de inductie van de narcose. ‘Dat verschil is eerder klein,’ vertelt Jo Vrancken, onderzoeker bij Hogeschool PXL, die het spel mee ontwikkelde. ‘We vermoeden dat dit komt omdat de kinderen die Midazolam kregen, licht gesedeerd waren en daardoor gemakkelijker meewerkten.’

Speelse voorbereiding met geluiden uit het operatiekwartier

‘HospiAvontuur is een spel dat kinderen op de tablet kunnen spelen, ‘ vult Vrancken aan. ‘De game omvat het volledige traject van een opname onder algemene narcose en bereidt het kind op een aangename en speelse manier voor. Het kind krijgt in verschillende levels opdrachten van de Hospi Koe, zoals de koffer klaarmaken of de weg zoeken naar het ziekenhuis. De geluiden in het spel, zoals bijvoorbeeld de piepjes van de monitors, namen we op in het operatiekwartier. Ook alle toestellen in de operatiekamer zijn levensecht nagemaakt.’

Verminderen van preoperatieve angst

Tot 65% van de kinderen heeft last van preoperatieve angst, blijkt uit eerdere studies. Dit wordt versterkt door het lange wachten in de preoperatieve ruimte of door eerdere negatieve ervaringen. Ook het aanbrengen van monitoring of de aanwezigheid van veel mensen in het operatiekwartier kunnen de angst vergroten. Preoperatieve angst kan postoperatief problemen geven zoals agitatie, rusteloosheid, meer pijn of verlengde recovery. Vermindering van preoperatieve angst bij kinderen was de hoofdvraag bij de ontwikkeling van HospiAvontuur.

Introductie door verpleegkundigen

De effecten van de game zijn het grootst wanneer het kind de avond vooraf thuis kan spelen, in aanwezigheid van een ouder. Maar het spel kan ook nog in het ziekenhuis op de dag van opname worden aangeboden. De doelstelling is dat verpleegkundigen het spel al introduceren op consultatie en dat er bij opname op pediatrie opnieuw aan gerefereerd wordt.

Wil jij HospiAvontuur graag aanbieden aan jouw jonge patiënten? Download het spel gratis via Google Play of de Appstore.

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.