Covid-19 kent meestal een grillig beloop en symptoombestrijding is zeker bij patiënten in de laatste levensfase heel lastig. Aandacht geven is meer dan ooit het credo.|Covid-19 kent meestal een grillig beloop en symptoombestrijding is zeker bij patiënten in de laatste levensfase heel lastig. Aandacht geven is meer dan ooit het credo.
Patiënten zelf laten aangeven waar ze last van hebben is een belangrijk uitgangspunt in de palliatieve zorg, maar zeker bij covid-19 kan te veel daarvan uitgaan zorgverleners op het verkeerde been zetten, benadrukt verpleegkundig consulent palliatieve zorg Steintje Brands, werkzaam bij OLVG in Amsterdam.
Dyspneu
‘De mate van benauwdheid wordt bijvoorbeeld door veel patiënten met covid-19 niet als ingrijpend ervaren, terwijl waardes laten zien dat van ernstig zuurstoftekort wel degelijk sprake is’, zegt Brands.
‘Bij hevige benauwdheid zeggen veel patiënten met een andere ziekte dat het voelt alsof hun keel dichtgeknepen wordt’, weet Brands. ‘Maar de meeste patiënten met covid-19 die in de laatste levensfase waren die ik heb gezien waren wel vermoeid, maar zeiden dat het met hun ademhaling goed ging, ook als ze een saturatie lager dan 80% hadden.’
Waardes duidelijk communiceren, zowel aan patiënten als aan naasten, is dan ook een belangrijk aandachtspunt bij symptoombestrijding bij covid-19, benadrukt ze. ‘Omdat patiënten en naasten anders misschien niet begrijpen hoe ernstig de situatie is.’
Ventilator?
Toch kan benauwdheid wel degelijk voorkomen bij covid-19. Voor adviezen om die te verminderen verwijst de Federatie Medisch Specialisten in een eigen leidraad naar de richtlijn dyspneu in de palliatieve fase. Deze adviseert bijvoorbeeld om het gevoel van benauwdheid te verminderen door gezicht, en met name het neusgebied te koelen met een ventilator. Al is daar mogelijk nog niet alles over bekend, het expertisecentrum palliatieve zorg van het LUMC raadt het in zijn scholing over covid-19 en palliatieve zorg in ieder geval af. Inderdaad vanwege een mogelijk hoger verspreidingsrisico.