Positief denken heeft verschillende functies voor patiënten die curatief behandeld worden voor kanker. Het helpt hen om te gaan met de onzekere toekomst.|Positief denken heeft verschillende functies voor patiënten die curatief behandeld worden voor kanker. Het helpt hen om te gaan met de onzekere toekomst.
Ook creëert positief denken ruimte om te genieten van het leven, en om het leven boven de ziekte te verheffen. Dat zijn enkele bevindingen van verpleegkundig specialist en onderzoeker Corine Nierop in Nederland. In een deelstudie van haar promotieonderzoek analyseerde zij 74 interviews met kankerpatiënten in de curatieve fase.
Zorgverleners kunnen volgens Nierop het idee hebben dat zij positieve gedachten moeten bijsturen omdat ze vermoeden dat patiënten druk vanuit hun omgeving voelen om positief te moeten denken. Hiervoor vond Nierop echter geen aanwijzingen. De deelnemers zagen opmerkingen van naasten eerder als steun en aanmoediging om positief te denken dan als een verplichting.
‘Bijsturen van (te) positieve gedachten van patiënten is niet nodig’
Ook het feit dat positieve gedachten niet altijd realistisch zijn, betekent niet dat zorgverleners die moeten bijstellen. Nierop adviseert zorgverleners wel om patiënten ruimte te bieden zowel positieve als negatieve gedachten te uiten.
In een andere deelstudie van haar promotie onderzocht Nierop hoop bij kankerpatiënten in de palliatieve fase. Hoop in de palliatieve fase (‘er is een kans dat het goedkomt’) heeft een vergelijkbare functie als positief denken in de curatieve fase (‘het gaat goedkomen’). Zorgverleners vragen zich soms af hoe ze moeten reageren op de onrealistische hoop van palliatieve patiënten.
Corine Nierop – Van Balen. Hoop en positief denken bij mensen met kanker. Proefschrift Universiteit Gent, oktober 2020.
Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?
Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox! Inschrijven