Home Nieuws

Nieuwsberichten

Thuisverpleging

7 vragen over het post-intensive care syndroom

Moe, benauwd, angstig, moeite met concentreren: het zijn klachten die patiënten kunnen overhouden aan hun opname op de intensive care. Wat kun je als verpleegkundige doen voor patiënten met dit post-intensive care syndroom (PICS)?

Generaties op de werkvloer: welke tips geven ze elkaar?

Op de meeste diensten werken jong en minder jong elke dag samen. Afgestudeerden brengen een nieuwe wind en frisse blik mee. De anciens hebben bakken ervaring en levenswijsheid. Wat kunnen ze van elkaar leren?
De Verpleegkundige

Bijzondere werkplekken: de brandweer

In deze reeks vertellen verpleegkundigen over hun job op een minder voor de hand liggende plaats. Laura (29) is verpleegkundige in de brandweerkazerne van Leuven.
Studenten

Student Corner: ‘Het goed bevragen van pijn is een belangrijk aandachtspunt’

Wat zijn de verpleegkundige aandachtspunten bij het acuut compartimentsyndroom of ACS bij volwassenen in het ziekenhuis na een trauma? Met deze onderzoeksvraag gingen Cato Van Gestel en Lien Stevens aan de slag voor hun bachelorproef.
Wondzorg

7 verpleegkundige valkuilen bij brandwondpatiënten

Er worden fouten gemaakt bij de eerste opvang en behandeling van brandwondenpatiënten buiten de brandwondencentra, melden experts van Brandwondenzorg Nederland. Brandwondverpleegkundige Brigit Muis geeft trainingen aan onder andere verpleegkundigen en benoemt voor Nursing zeven valkuilen.
Medicatie

6 non-farmacologische interventies bij pijn

Voordat pijnmedicatie wordt voorgeschreven, kan de verpleegkundige diverse non-farmacologische interventies toepassen waardoor de patiënt minder pijn heeft. Nursing zet er zes voor je op een rij.

Wetenschap | Oncokompas helpt palliatieve patiënten hun welzijn en gezondheid te monitoren

Oncokompas is een hulpmiddel waarmee mensen met kanker en hun partners hun kwaliteit van leven kunnen monitoren. Dit gebeurt met behulp van zogenaamde patient reported outcome measures (PROM’s).

Ethisch dilemma: wat als je in vertrouwen verneemt dat iemand zelfmoord wil plegen?

Dorine* werkt als thuisverpleegkundige. Een zorgvrager vertelt haar in vertrouwen dat zijn echtgenote denkt aan zelfmoord. Hoe kan Dorine deze situatie best aanpakken?
De Verpleegkundige

Liefdeskoppels in de zorg: Isabelle & Kevin: ‘Onze dementerende patiënt zag dat ik verliefd was voor ik het zelf besefte’

Op de afdeling geriatrie in het ziekenhuis van Knokke sloeg 17 jaar geleden de vonk over tussen Isabelle en Kevin. Intussen zijn ze in een ander ziekenhuis aan de slag en hebben ze de initiële kritiek achter zich gelaten.
Ziektebeelden

Huffen, flutteren en andere manieren om sputum los te krijgen

Een patiënt die last heeft van sputum kun je met verschillende technieken helpen het sputum los te maken.