Home Nieuws

Nieuwsberichten

De Verpleegkundige
bijzondere werkplek duffel

Bijzondere werkplekken: de industrie

Verpleegkundigen over hun job op een ongewone plek: dat is de insteek van deze reeks. Zo werkt Christel (58) als bedrijfsverpleegkundige bij Aluminium Duffel.
verpleegkundige dementie

Casus Behoeften Gebaseerde Zorg: een nieuwe methode voor omgaan met mensen met dementie

Mevrouw Vermassen, een oudere dame met Alzheimer, reageert angstig en geagiteerd na haar ziekenhuisopname. Het team van geriatrie past de nieuwe methode ‘Behoeften Gebaseerde Zorg’ toe om haar tot rust te brengen.
De Verpleegkundige
verpleegkundig zeggenschap

Professor Van Bogaert: ‘Betrek verpleegkundigen bij beslissingen’

De Nursing-enquête over zeggenschap bevestigt voor Peter Van Bogaert, professor Verpleegkunde en Vroedkunde, dat verpleegkundigen meer gehoord moeten worden. Uit zijn eigen onderzoek blijkt dat dat tot meer jobtevredenheid leidt.
Medicatie
gebitschade

Wees alert op gebitsschade na inhalatiemedicatie

Wijs een patiënt die inhalatiemedicatie gebruikt extra op de juiste inhalatietechnieken en zorg dat hij achteraf zijn mond spoelt met water. Dit kan namelijk gebitsschade voorkomen.
De Verpleegkundige
therapietrouw verpleegkundigen

Tips voor therapietrouw

Een ruime meerderheid van de verpleegkundigen heeft te maken met patiënten die hun medicijnen niet goed gebruiken. Ze nemen ze niet, stoppen voortijdig of slaan geregeld een dosis over. Deze tips helpen je therapietrouw te bevorderen.
Zeggenschap
zeggenschap verpleegkundigen

Slechts kwart verpleegkundigen voelt zich serieus genomen: ‘Moeten mond houden en doorwerken’

Ongeveer de helft van alle verpleegkundigen (45%) heeft het gevoel dat haar mening op het werk helemaal niet of nauwelijks telt. Voor ruim 20% is dit zelfs aanleiding om een andere baan te zoeken. Dat blijkt uit een enquête van Nursing Vlaanderen onder 1293 verpleegkundigen.
Ziektebeelden
longkanker image

Nursing Challenge | Dit zijn de verpleegkundige classificaties bij behandelingen bij longkanker

Hoe kunnen verpleegkundige classificaties je helpen om complicaties na chirurgische behandeling van longkanker vast te leggen in het zorgplan? Classificatiedeskundige Friso Raemaekers* licht toe.
Ziektebeelden
lonkanker stadia

Longkanker | Dit zijn de soorten en de stadia

Meer dan de helft van de patiënten met longkanker heeft al uitzaaiingen als de diagnose wordt gesteld. Welke soorten longcarcinomen zijn er, wat zijn de stadia en welke prognose hoort daarbij? Een overzicht.
De Verpleegkundige
talent verpleegkundige

Talent Leen: ‘Mijn werk bij het improvisatietheater en als verpleegkundige versterken elkaar’

Leen De Koker (48) combineert haar job als verpleegkundige met professioneel improvisatietheater. Beide activiteiten vullen elkaar wonderwel aan.
Ziektebeelden
appels urinegeur

Urinegeur: dit kun je eruit afleiden

Van visgeur tot frisse appeltjes: de geur van urine kan veel informatie geven over de gezondheid van een patiënt. Welke geur betekent wat?