Het is herfst en dus gaat het ook weer over vaccinaties. Vlaamse verpleegkundigen kunnen zich zowel tegen covid als tegen griep vaccineren. Wat moet je weten over de coronavaccinatie?
Ook als je al meerdere coronaprikken hebt gehad en/of covid hebt gehad, is het verstandig je (weer) te laten vaccineren, benadrukt het Departement Zorg. De bescherming van een coronavaccin vermindert na een aantal maanden. En je immuniteit krijgt vast een boost na een besmetting met covid. Maar het is altijd onzeker of dat voldoende bescherming is. Lees hieronder de antwoorden op 4 andere vragen over coronavaccins.
1 Waar en wanneer kun je je laten vaccineren tegen covid?
Verpleegkundigen die in een ziekenhuis of zorgvoorziening werken kunnen zich op hun werkplek laten vaccineren. De arbeidsgeneeskundige dienst biedt de vaccinatie aan. Verpleegkundigen die geen vaccinatie kunnen krijgen via hun werk moeten daarvoor zelf een afspraak maken bij hun arts of bij de apotheek. Het covid-vaccin en het griepvaccin kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. Je krijgt dan bijvoorbeeld een prik in je linkerarm en een prik in je rechterarm.
2 Hoe effectief is het covid-vaccin?
In België wordt dit najaar vooral gevaccineerd met het mRNA-vaccin van Pfifer, en dan de versie die is aangepast aan omikron. Officieel heet dit vaccin Comirnaty XBB 1.50 Adult RTU. Dit vaccin beschermt ‘zeer goed’ tegen het risico zwaar ziek te worden of opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. Volgens onderzoeksresultaten gaat het dan om ergens tussen 95% en 98% werkzaamheid ten opzichte van een placebo. Als alleen gekeken wordt naar de kans op covid (met bijvoorbeeld maar een of twee symptomen) ligt de werkzaamheid ietsje lager, maar niet veel lager.
3 Wat zijn mogelijke bijwerkingen van het Pfizer-vaccin?
Uit de bijsluiter:
Zeer vaak voorkomende bijwerkingen (komen voor bij meer dan 1 op de 10 gebruikers):
- pijn en zwelling op de plaats van injectie
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- spierpijn
- koude rillingen
- gewrichtspijn
- diarree
- koorts
Minder vaak (minder dan 1 op 10) zijn roodheid op de plaats van de injectie, misselijkheid, overgeven en vergrote lymfeklieren (vaker waargenomen na een boosterdosis). Vrijwel altijd zijn de klachten na een paar dagen weer over. Allergische reacties zoals uitslag op de huid met roze bulten en erge jeuk (netelroos) of zwelling van het gezicht zijn zeldzaam (komen voor bij minder dan 1 op de 1000 gebruikers).
Ook uit de bijsluiter, letterlijk: ‘Er is een verhoogd risico op myocarditis (ontsteking van de hartspier) en pericarditis (ontsteking van het hartzakje) na vaccinatie met Comirnaty (komt voor bij minder dan 1 op 10.000 gebruikers). Deze aandoeningen kunnen binnen enkele dagen na vaccinatie optreden en deden zich voornamelijk voor binnen 14 dagen. De meeste gevallen van myocarditis en pericarditis herstellen. In sommige gevallen was ondersteuning op de intensive care nodig en er zijn dodelijke gevallen voorgekomen. Na vaccinatie moet u alert zijn op tekenen van myocarditis en pericarditis, zoals kortademigheid, hartkloppingen en pijn op de borst, en onmiddellijk medische hulp inroepen indien deze optreden.’
Altijd op de hoogte van de praktische adviezen voor Vlaamse verpleegkundigen? Meld je aan en ontvang wekelijks de Nursing nieuwsbrief in je mailbox!
4 En als ik allergisch ben tegen mRNA-vaccins?
Dan kan een ander vaccin een optie zijn. ‘Een arts onderzoekt of eventueel moet doorverwezen worden naar de 13 referentiecentra voor allergieën. Daar kan bekeken worden of een ander vaccin beschikbaar is.’
In sommige gevallen is het nodig vóór het vaccin wordt toegediend contact op te nemen met je arts, apotheker of verpleegkundige. Als je:
- ooit een ernstige allergische reactie of moeite met ademen hebt gehad na injectie van een ander vaccin of nadat je in het verleden dit vaccin hebt gekregen;
- zenuwachtig bent voor het vaccinatieproces of ooit bent flauwgevallen na een naaldprik;
- een ernstige ziekte of een infectie hebt met hoge koorts. Je kunt echter wel je vaccinatie krijgen als je lichte koorts of een infectie van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid, hebt;
- een bloedingsprobleem hebt, snel blauwe plekken krijgt of een geneesmiddel gebruikt dat bloedstolsels voorkomt;
- een verzwakte afweer van je lichaam hebt door een ziekte zoals een hiv-infectie, of door een geneesmiddel zoals corticosteroïde dat invloed heeft op de afweer van uw lichaam.
Zie voor meer informatie over coronavaccins en griepvaccins laatjevaccineren.be