Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vertrouwensrelatie en meebewegen essentieel voor motiverende gespreksvoering

Een veilige vertrouwensrelatie en meebewegen met de patiënt zijn 2 actieve ingrediënten van motiverende gespreksvoering (motivational interviewing). Dat en meer blijkt uit het promotieonderzoek van Nederlands docent-onderzoeker verpleegkunde Jos Dobber.
vergrootglas

Dobber analyseerde geluidsopnames van motiverende gesprekken van zorgverleners met patiënten. Als er een vertrouwensrelatie was, bleken patiënten zich meer open te stellen en bereid te zijn langdurig medicatiegebruik dieper te onderzoeken en te bespreken.

Meebewegen

Ook bleek het belangrijk te zijn dat de zorgverlener mee bewoog met de patiënt en diens behoeften. Wat volgens Dobber cruciaal is voor het effect van motiverende gespreksvoering, is dat de patiënt zélf het verband bedenkt en uitspreekt tussen de gedragsverandering en belangrijke levensdoelen.

De patiënt moet zelf het verband leggen tussen de gedragsverandering en de levensdoelen 

Het kan lastig zijn voor zorgverleners om dat verband niet eerder te benoemen. Dobber omschrijft motiverende gespreksvoering daarom als vakmanschap, dat niet in één workshop aangeleerd kan worden.
Uit zijn promotieonderzoek bleek dat verpleegkundigen vooruitgingen in hun gesprekstechnieken wanneer zij regelmatig feedback kregen aan de hand van een opgenomen gesprek. In totaal analyseerde Dobber bijna 250 gesprekken, waarvan 66 met mensen met schizofrenie en 178 met patiënten met coronaire hartziekten.
Jos Dobber. Motivational interviewing Active ingredients and mechanisms of change. Proefschrift Universiteit van Amsterdam, april 2020.

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox! Inschrijven

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.