Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Student Corner: ‘Muziektherapie verlaagt stress bij een coronarografie.’

Kan muziektherapie ingezet worden als alternatief voor midazolam bij een coronarografie? Cindy Lau onderzocht het voor haar bachelorproef.
student corner verpleegkunde cindy lau
Cindy Lau: ‘De resultaten van muziektherapie als stressverlager bij een coronarografie zijn belovend.’

Waarom koos je voor dit onderwerp?

Cindy: ‘Ik deed mijn stage cardiologie in het cathlab van het UZ Brussel. De diagnostische coronarografie is op deze dienst een veel voorkomend onderzoek. Tijdens coronarografieën worden patiënten plaatselijk verdoofd en zijn ze dus wakker tijdens de hele procedure. Om psychologische en fysiologische stress bij de patiënt tijdens het onderzoek te verlichten, wordt midazolam toegediend. 

Ik stelde me de vraag of midazolam zou vervangen kunnen worden door iets niet-medicamenteus. Ik herinnerde me de bachelorproef van een vriendin over preoperatieve muziek in de ok. Daarom koos ik voor muziektherapie als een mogelijk alternatief voor medicatie om psychologische en fysiologische stress te reduceren bij patiënten die een coronarografie ondergaan.’

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Volg ons nu ook op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Wat kon je concluderen op basis van de literatuur?

‘De literatuur over dit onderwerp is beperkt, maar toch vond ik twee kwalitatieve studies over het effect van muziektherapie bij een coronarografie, een systematic review en een quasi-randomized control trial. De studies tonen dat muziektherapie niet alleen angstreducerende effecten heeft, maar dat muziek ook een positieve invloed heeft op de myocardiale zuurstofbehoefte en hemodynamische stabiliteit. Muziektherapie verbetert bovendien de patiënttevredenheid en medewerking.

Deze studies tonen aan dat muziektherapie een betrouwbare stressreducerende interventie is voor patiënten die een coronarografie ondergaan, maar verder onderzoek is nodig om te bepalen of muziektherapie de medicamenteuze therapie volledig zou kunnen vervangen.’ 

Kan muziektherapie bij een coronarografie al worden toegepast in de praktijk?

‘Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, zijn er nog praktische vragen die beantwoord moeten worden. Zo is er de keuze van de muziek. Sommige studies werden uitgevoerd met rustgevende muziek zoals natuurgeluiden, maar soms mochten de patiënten zelf muziek kiezen. Het angstreducerende effect zou groter zijn wanneer de patiënten zelf de muziek kiezen, maar dit moet verder onderzocht worden. 

Daarnaast is het moment van de muziek van belang. Doe je dit best voor de coronarografie omdat dan de stress het hoogst is? Of enkel tijdens de procedure? Ook deze vraag moet nog beantwoord worden.’

Zijn er nog belangrijke aandachtspunten?

‘Ook hoe je de muziek afspeelt is van belang. Voor mijn verbeterprojectvergeleek ik verschillende hoofdtelefoons, in de zoektocht naar een type dat hygiënisch, gebruiksvriendelijk, duurzaam en comfortabel was voor patiënten.  Een botconductie hoofdtelefoon blijkt te voldoen aan al deze criteria. Bij deze hoofdtelefoon plaats je de oordopjes niet in je gehoorgang, maar rusten ze op je jukbeenderen vlakbij het oor. Zo beluister je muziek door trillingen die via de jukbeenderen de gehoorbeentjes bereiken. Ook blijft deze hoofdtelefoon goed zitten en kan de patiënt zowel naar muziek luisteren als naar zijn omgeving.’ 

Onderzoeksvraag: Wat is het effect van muziektherapie op psychologisch en fysiologisch vlak bij patiënten die een coronarografie in het cathlab ondergaan?

Opleiding: Bachelor in de verpleegkunde, Karel de Grote Hogeschool, Antwerpen 

Onderzoek afgerond: juni 2021 

Meer weten? Mail naar lau-cindy@hotmail.com.

Het onderzoek is verricht door: Cindy Lau (22 jaar, volgt nu een kunstopleiding en werkt als verpleegkundig jobstudent in het UZ Brussel).

In deze rubriek bespreken studenten verpleegkunde hun eind- of bachelorproef. Ze leren onderzoek doen naar vaak praktische, klinische onzekerheden; het is zonde om de uitkomsten niet met elkaar te delen.

Wil jij ook vertellen over je eind- of bachelorproef? Mail dan het onderzoek en de beoordeling naar redactie@nursing.be. Wij nemen contact met je op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.