
Waarom koos je voor dit onderwerp?
Cindy: ‘Ik deed mijn stage cardiologie in het cathlab van het UZ Brussel. De diagnostische coronarografie is op deze dienst een veel voorkomend onderzoek. Tijdens coronarografieën worden patiënten plaatselijk verdoofd en zijn ze dus wakker tijdens de hele procedure. Om psychologische en fysiologische stress bij de patiënt tijdens het onderzoek te verlichten, wordt midazolam toegediend.
Ik stelde me de vraag of midazolam zou vervangen kunnen worden door iets niet-medicamenteus. Ik herinnerde me de bachelorproef van een vriendin over preoperatieve muziek in de ok. Daarom koos ik voor muziektherapie als een mogelijk alternatief voor medicatie om psychologische en fysiologische stress te reduceren bij patiënten die een coronarografie ondergaan.’
Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?
Wat kon je concluderen op basis van de literatuur?
‘De literatuur over dit onderwerp is beperkt, maar toch vond ik twee kwalitatieve studies over het effect van muziektherapie bij een coronarografie, een systematic review en een quasi-randomized control trial. De studies tonen dat muziektherapie niet alleen angstreducerende effecten heeft, maar dat muziek ook een positieve invloed heeft op de myocardiale zuurstofbehoefte en hemodynamische stabiliteit. Muziektherapie verbetert bovendien de patiënttevredenheid en medewerking.
Deze studies tonen aan dat muziektherapie een betrouwbare stressreducerende interventie is voor patiënten die een coronarografie ondergaan, maar verder onderzoek is nodig om te bepalen of muziektherapie de medicamenteuze therapie volledig zou kunnen vervangen.’
Kan muziektherapie bij een coronarografie al worden toegepast in de praktijk?
‘Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, zijn er nog praktische vragen die beantwoord moeten worden. Zo is er de keuze van de muziek. Sommige studies werden uitgevoerd met rustgevende muziek zoals natuurgeluiden, maar soms mochten de patiënten zelf muziek kiezen. Het angstreducerende effect zou groter zijn wanneer de patiënten zelf de muziek kiezen, maar dit moet verder onderzocht worden.
Daarnaast is het moment van de muziek van belang. Doe je dit best voor de coronarografie omdat dan de stress het hoogst is? Of enkel tijdens de procedure? Ook deze vraag moet nog beantwoord worden.’
- Student Corner | ‘De juiste dosis zuurstof maakt het verschil bij COPD-patiënten’
- ‘Zelfmanagement bij MS vraagt om een andere verpleegkundige rol.’
- ‘Hoe kan je reanimeren in prone positie?’
- ‘Zo maak je spiritualiteit bespreekbaar’
- Een checklist bij prone ventilation maakt verpleegkundige aandachtspunten concreet
- Kan een app motiveren tot vaccinatie tegen covid-19?
- Is een dosis-aerosol even effectief als een vernevelapparaat?
Zijn er nog belangrijke aandachtspunten?
‘Ook hoe je de muziek afspeelt is van belang. Voor mijn verbeterprojectvergeleek ik verschillende hoofdtelefoons, in de zoektocht naar een type dat hygiënisch, gebruiksvriendelijk, duurzaam en comfortabel was voor patiënten. Een botconductie hoofdtelefoon blijkt te voldoen aan al deze criteria. Bij deze hoofdtelefoon plaats je de oordopjes niet in je gehoorgang, maar rusten ze op je jukbeenderen vlakbij het oor. Zo beluister je muziek door trillingen die via de jukbeenderen de gehoorbeentjes bereiken. Ook blijft deze hoofdtelefoon goed zitten en kan de patiënt zowel naar muziek luisteren als naar zijn omgeving.’
Onderzoeksvraag: Wat is het effect van muziektherapie op psychologisch en fysiologisch vlak bij patiënten die een coronarografie in het cathlab ondergaan?
Opleiding: Bachelor in de verpleegkunde, Karel de Grote Hogeschool, Antwerpen
Onderzoek afgerond: juni 2021
Meer weten? Mail naar lau-cindy@hotmail.com.
Het onderzoek is verricht door: Cindy Lau (22 jaar, volgt nu een kunstopleiding en werkt als verpleegkundig jobstudent in het UZ Brussel).
Wil jij ook vertellen over je eind- of bachelorproef? Mail dan het onderzoek en de beoordeling naar redactie@nursing.be. Wij nemen contact met je op.