Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Student Corner | ‘Grote nood aan psychologische ondersteuning van eerstelijnshulpverleners’

Overbelasting en post-traumatische stress (PTSS) komen vaak voor bij eerstelijnshulpverleners. Hoe kunnen ze daarin ondersteund worden? Jesse Delien onderzocht het voor zijn bachelorproef.
ptss
Jesse Delien: ‘Eerstelijnshulpverleners hebben een verhoogd risico op PTSS.’

Waarom koos je voor dit onderwerp?

Jesse: ‘Ik werk sinds 5 jaar als ambulancier en merkte een grote nood aan psychologische ondersteuning bij mijn collega’s. Hoewel traumatische ervaringen vaak voorkomen in de urgente zorg, is er weinig aandacht voor het herkennen en voorkomen van overbelasting en post-traumatisch stresssyndroom bij hulpverleners.’

Wat kon je concluderen op basis van de literatuur?

‘Onderzoek toont aan dat hulpverleners een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van psychische aandoeningen. Vooral PTSS is een veel voorkomend problemen. Onderzoeksgegevens over België zijn er jammer genoeg niet. Wel zijn er cijfers over een van de mogelijke gevolgen van PTSS, namelijk burn-out. De prevalentie van burn-out bij Belgische verpleegkundigen bedraagt ongeveer 25%.

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Volg ons nu ook op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Ik heb mijn onderzoek verder toegespitst op eerstelijnshulpverleners zoals ambulanciers, spoedverpleegkundigen en spoedartsen, maar ook op brandweerlieden of leden van de civiele bescherming. Bij mijn zoektocht naar welke hulpmiddelen er zijn om deze hulpverleners te ondersteunen, merkte ik dat er in Europa amper onderzoek is gebeurd naar dit onderwerp. Gelukkig is er wel Canadese en Amerikaanse onderzoeksliteratuur over succesvolle programma’s om eerstelijnshulpverleners te ondersteunen.’

Hoe vertaalde je deze informatie naar de praktijk?

‘Ik maakte een webinar op basis van ‘Road to Mental Readiness’, een Canadees programma specifiek ontwikkeld voor eerstelijnshulpverleners. Het webinar heeft als doel om het stigma rond PTSS en psychisch lijden te verminderen en om de veerkracht van hulpverleners te verhogen. Het webinar werd bijgewoond door 65 personen.

In het webinar leg ik uit hoe je PTSS kunt herkennen bij jezelf en bij collega’s. Ook komt aan bod wat je kan doen als je merkt dat je collega symptomen van PTSS vertoont. Achteraf kreeg ik heel wat positieve reacties. De nood aan meer kennis over PTSS is groot. Ik hoop dan ook dat het onderwerp uitgebreider wordt opgenomen in het curriculum van eerstelijnszorgverleners.’

Wat zijn belangrijke symptomen van PTSS en wat kan je doen als je ze herkent bij jezelf of een collega?

‘Het herkennen van PTSS is vaak niet  eenduidig. Belangrijk is om de beginsituatie van jezelf of je collega goed te kennen, zodat je  kleine veranderingen makkelijk kan opmerken. Veel voorkomende symptomen zijn slechte herinneringen, nachtmerries, slechter slapen, sneller geïrriteerd zijn en concentratieproblemen. Als collega zal je dan vaak denken “Hij of zij is zichzelf niet meer”. 

Er is vaak schaamte over bepaalde psyschische stoornissen, waardoor het als hulpverlener een extra drempel is om hulp te vragen. Het best kan je reageren door te zorgen voor een veilig klimaat en door te luisteren naar je collega. Je kan samen de traumatische ervaring bespreken en proberen te achterhalen waarom je collega of jijzelf je zo voelt. Denk je verkeerd te hebben gehandeld? Wat maakt dat jij of je collega dit als traumatisch ervaart?

Wanneer het moeilijk is om binnen de collegiale sfeer hierover te praten, of wanneer je merkt dat dit onvoldoende werkt, dan is professionele hulpverlening aangewezen. Blijf zeker niet alleen met je problemen zitten!’

Onderzoeksvraag: ‘Kan het tijdig aanreiken van hulpmiddelen bijdragen aan een vermindering van overbelasting en post-traumatisch stresssyndroom bij hulpverleners binnen de urgente gezondheidszorg (verpleegkundigen, artsen, ambulanciers, brandweermannen met medische taken, …) vergeleken met hulpverleners waarbij deze middelen niet worden aangereikt, en welke hulpmiddelen bestaan hiervoor?’

Opleiding: Bachelor in de verpleegkunde, Thomas More, Mechelen

Onderzoek afgerond: Juni 2021

Meer weten? jesse.delien@ambuce.be 

Het onderzoek is verricht door: Jesse Delien (24 jaar, werkzaam te ART* – Ambuce Rescue Team)

In deze rubriek bespreken studenten verpleegkunde hun eind- of bachelorproef. Ze leren onderzoek doen naar vaak praktische, klinische onzekerheden; het is zonde om de uitkomsten niet met elkaar te delen.

Wil jij ook vertellen over je eind- of bachelorproef? Mail dan het onderzoek en de beoordeling naar redactie@nursing.be. Wij nemen contact met je op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.