Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Student Corner | ‘Kinderen zijn waardevolle bezoekers op intensieve zorgen’

Biedt het toelaten van kinderen als bezoeker op een afdeling intensieve zorgen voordelen? En hoe begeleid je zo’n bezoek? Hanne Massonnet onderzocht het voor haar bachelorproef.
hanne intensieve zorgen
Hanne Massonnet: ‘Kinderen toelaten als bezoeker maakt het beroep van verpleegkundige misschien uitdagender, maar ook zoveel waardevoller.’

Waarom koos je voor dit onderwerp?

Hanne: ‘Kinderen worden vaak geweerd als bezoeker op intensieve zorgen. Maar als mama van twee kindjes stel ik me daar vragen bij. Wanneer ik of mijn partner op  intensieve zorgen zouden belanden, zou ik willen dat mijn kinderen op bezoek kunnen komen. Kinderen zijn volwaardige personen waarmee we als verpleegkundigen rekening moeten houden.’

Wat kon je concluderen op basis van de literatuur?

‘In studies die verpleegkundigen over het onderwerp bevragen, komen steeds dezelfde argumenten tegen het bezoek van kinderen naar voren: de angst voor een te grote mentale belasting van het kind en een verhoogd infectierisico voor de patiënt en het kind.

Verschillende onderzoeken tonen daarentegen aan dat het bezoek van kinderen voordelen biedt. Voor de kinderen zelf heeft het bezoek een positief effect omdat ze de kans krijgen om vragen te stellen en emoties te uiten. Maar ook voor de patiënt zijn kinderen waardevolle bezoekers die hoop en steun bieden. Bovendien is er nergens bewijs te vinden van een verhoogd infectierisico voor de patiënt of het bezoekende kind.’

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Volg ons nu ook op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Je onderzocht hoe verpleegkundigen in Vlaanderen tegenover kinderbezoek staan. Wat zijn je bevindingen?

‘Ik deed een enquête bij mijn collega-verpleegkundigen op de afdeling waar ik werk. Daar is bezoek van kinderen nog niet gewoon. Vrijwel alle verpleegkundigen vonden het toelaten van kinderen een meerwaarde. 

Wel komt uit de bevraging naar voren dat het begeleiden en voorbereiden van kinderbezoek soms moeilijk in te passen valt in het al drukke werkschema van de verpleegkundigen.

Uit de bevraging concludeer ik dat het toelaten van kinderen als bezoekers het takenpakket van verpleegkundigen uitdagender maakt, maar ook waardevoller.’

Hoe kunnen kinderen best voorbereid worden op een bezoek op intensieve zorgen?

‘Onderzoek beklemtoont een goede voorbereiding van het kind, aangepast aan zijn ontwikkelingsfase. Zo kunnen eventuele trauma’s voorkomen worden.  Verpleegkundigen hebben hierin een belangrijke rol. Zij kunnen het kind, samen met de familie, voorbereiden op het bezoek.’

Hoe pak je dat concreet aan als verpleegkundige?

‘Voor de afdeling waar ik werk, ontwikkelde ik materialen die het gesprek met het kind op gang brengen. Per leeftijd (van 0 tot 16 jaar) is er een setje van materialen beschikbaar. 

Zo is er voor de allerkleinsten een voelboekje met stof van de lakens die op de kamer te zien zijn. Er zijn enkele infuuslijnen waar een kind aan kan voelen en ik maakte geluidsopnames van de machines op de kamer, zodat kinderen er vertrouwd mee raken. 

Daarnaast is het belangrijk dat naast een familielid ook een verpleegkundige of psycholoog het kind begeleidt tijdens het bezoek. Dit om vragen van het kind te beantwoorden en om er te zijn voor zowel het kind, de begeleidende volwassene, als de patiënt.

Voor familie en voor zorgverleners ontwikkelde ik folders met daarin tips om het bezoek op een goede manier te laten verlopen. De folder voor familie vind je hier, die voor zorgverleners kan je hier raadplegen.

Onderzoeksvraag: Welke voordelen biedt het toelaten van kinderen als bezoeker op een afdeling intensieve zorgen?

Opleiding: Bachelor na bachelor opleiding spoedgevallenzorg en intensieve zorgen, Hogeschool PXL, Hasselt

Onderzoek afgerond: juni 2021

Meer weten? Mail naar hanne.massonnet@hotmail.com.

Het onderzoek is verricht door: Hanne Massonnet (36), werkzaam in Sint-Trudo Ziekenhuis, Sint-Truiden.

In deze rubriek bespreken studenten verpleegkunde hun eind- of bachelorproef. Ze leren onderzoek doen naar vaak praktische, klinische onzekerheden; het is zonde om de uitkomsten niet met elkaar te delen.

Wil jij ook vertellen over je eind- of bachelorproef? Mail dan het onderzoek en de beoordeling naar redactie@nursing.be. Wij nemen contact met je op.

1 REACTIE

  1. Mooi dat je dit aankaart! Ik ervaar hetzelfde dilemma soms op onze palliatieve afdeling. In principe een volmondig “ja” voor kinderbezoek op ‘moeilijke afdelingen’, maar een goede voor- en begeleiding zijn zeker nodig.
    Vanuit thuis, maar ook vanuit het ziekenhuis. Het leidt in dat geval tot heel mooie momentjes en is een grote steun in het totaalplaatje van een verwerkings- en/of rouwproces.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.