Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit van leven na brandwond herstelt vooral in eerste 6 maanden

Herstel van de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven (GKvL) vindt bij volwassenen met een brandwond vooral plaats in de eerste 6 maanden na het ongeval. Dit is een van de conclusies die Nederlands gezondheidswetenschapper Inge Spronk trekt in haar proefschrift.
vergrootglas

Na de eerste 6 maanden na het ongeval gaat het herstel nog ongeveer een jaar relatief langzaam door en stabiliseert dan. De GKvL van mensen met een brandwond komt echter niet op het niveau van de gemiddelde Nederlander.
Dat concludeert gezondheidswetenschapper Inge Spronk in haar proefschrift. Ze maakte een model voor GKvL na een brandwond op basis van data van 10 Europese studies. In die studies werd gekeken naar 5 aspecten van GKvL: mobiliteit, zelfzorg, gebruikelijke activiteiten, pijn/ongemak en angst/depressie.
Op de eerste 3 aspecten bleken patiënten met een brandwond sterker te herstellen dan op de aspecten pijn/ongemak en angst/depressie. Tot wel 7 jaar na de verbranding hadden patiënten hier meer last van dan de gemiddelde Nederlander.

Het herstel van kwaliteit van leven gaat langzamer bij vrouwen

Het herstel van GKvL gaat langzamer bij vrouwen, patiënten die langer in het ziekenhuis moesten blijven en patiënten met ernstigere brandwonden. Het model van Spronk moet nog uitgebreider onderzocht worden, maar in de toekomst zouden zorgverleners het kunnen gebruiken om in te schatten hoe het herstel van een patiënt zal verlopen.
Ze kunnen dan nog beter dan nu op het goede moment de goede begeleiding inzetten. De 10 studies waar het model op is gebaseerd omvatten in totaal bijna 1700 patiënten, wiens brandwonden varieerden in ernst.
Inge Spronk. The burden of burn injuries. Proefschrift Vrije Universiteit Amsterdam, april 2020.

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox! Inschrijven

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.