Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Student Corner: ‘Er bestaan vragenlijsten om de angst voor hypoglykemie in kaart te brengen’

Wat is de impact van angst voor hypoglykemie bij patiënten met diabetes type 1 op hun mentaal welzijn, metabolische controle en kwaliteit van leven? En hoe kunnen zorgverleners daar het beste op inspelen? Maartje Roskams deed er in haar bachelorproef onderzoek naar.
Maartje Roskams studenten verpleegkunde
Maartje Roskams: ‘Voor de meeste diabetesverpleegkundigen is het fysieke management de belangrijkste factor. Over de angst voor hypoglycemie wordt nauwelijks gesproken.’

Waarom koos je voor dit onderwerp?

Maartje: ‘Ik heb zelf diabetes type 1 en maakte geregeld mee dat ik niet altijd voldoende bij zorgverleners begrepen werd als ik bang was om een hypo te hebben. Dat onbegrip triggerde me. Ik heb veel vrienden met diabetes met diezelfde angst, maar er wordt amper over gesproken. 

Die angst heeft te maken met controleverlies. Bijvoorbeeld omdat je in de war kunt raken, niet meer goed kunt zien, flauwvallen of een hypo kunt krijgen op een plek waar niemand je kan helpen… Maar de angst heeft ook invloed op hoe goed je met je diabetes omgaat.’

Wat kon je concluderen op basis van de literatuur?

‘Ik dacht dat ik moest gaan pleiten voor meer onderzoek naar die angst, maar er is meer onderzoek gedaan dan ik dacht. Het is wetenschappelijk aangetoond en heet FOH of Fear Of Hypoglycaemia. Een tweede inzicht was dat er tools bestaan om die angst te bevragen en te beoordelen. 

Dat is positief, maar tegelijk ontstond een nieuwe frustratie: als er al zoveel bekend is, waarom wordt dan zo weinig over die angst gesproken? Zeker als je weet dat vervelende ervaringen met hypo’s in het verleden, meer angst kunnen uitlokken bij toekomstige lage glucosewaardes.’

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Volg ons nu ook op Facebook, Instagram en LinkedIn.

Welk belangrijk inzicht heeft de studie je gegeven?

‘Dat de impact van deze angst op de mentale gezondheid en de kwaliteit van leven prominenter aanwezig is dan de metabole controle over diabetes. En dat de combinatie van deze drie factoren samen de balans bepaalt. 

Terwijl voor veel diabetesverpleegkundigen eerder dat fysieke management de belangrijkste factor is. Maar als je door de angst voor een hypo bijvoorbeeld minder insuline gaat spuiten of meer gaat eten dan nodig is om ervoor te zorgen dat je suiker altijd hoger staat, dan is dat ongezond op lange termijn. 

De angst beïnvloedt dus verschillende keuzes die je maakt voor je gezondheid. En daarom is het belangrijk voor verpleegkundigen om te weten hoe daar snel op ingespeeld kan worden.’

Welke tools bestaan er waardoor beter met angsten bij diabetespatiënten omgegaan kan worden?

‘Er bestaan simpele schema’s en vragenlijsten waarmee de angst in kaart gebracht kan worden. Daarmee kunnen niet alleen verpleegkundigen maar ook artsen en zelfs familieleden, gemakkelijk inzicht krijgen in de ernst ervan. 

Én je kunt ermee bepalen wanneer diabetespatiënten doorverwezen kunnen worden naar professionele psychologische ondersteuning. 

Daarnaast is het voor verpleegkundigen een gemakkelijke manier om angstproblematieken aan te kaarten. Maar dan zouden deze vragenlijsten voor elke verpleegkundige overal beschikbaar moeten zijn. En dat is helaas niet altijd het geval.’

Wat kunnen verpleegkundigen meenemen uit jouw onderzoek?

‘Vaak is het voor verpleegkundigen moeilijk om over psychologische problemen rond die angst te praten. Het vraagt tijd en je kunt bezorgd zijn iets verkeerds te zeggen of geen oplossing te hebben. 

En soms vinden patiënten het zelf moeilijk om over hun angsten te praten. Het is waardevol als je als verpleegkundige toch dat gesprek aangaat. 

Blijkt dat je het antwoord zelf ook niet weet, dan is het belangrijk dat je een patiënt niet enkel doorverwijst, maar samen met hem of haar naar een oplossing kijkt. Jij maakt dan als vertrouwenspersoon best een brug tussen jouw patiënt en die andere hulpverlener.’

Onderzoeksvraag: ‘Wat is de impact van angst voor hypoglykemie op zowel het mentale welzijn, de metabolische controle en de kwaliteit van leven op patiënten met diabetes type 1?’

Opleiding: Bachelor Verpleegkunde aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen

Onderzoek afgerond: mei 2021

Meer weten? Mail naar maartje.roskams@idf-europe.org.

Het onderzoek is verricht door: Maartje Roskams, 25 jaar, werkzaam als Youth & Project Coöordinator bij de International Diabetes Federation Europe in Brussel

In deze rubriek bespreken studenten verpleegkunde hun eind- of bachelorproef. Ze leren onderzoek doen naar vaak praktische, klinische onzekerheden; het is zonde om de uitkomsten niet met elkaar te delen.

Wil jij ook vertellen over je eind- of bachelorproef? Mail dan het onderzoek en de beoordeling naar redactie@nursing.be. Wij nemen contact met je op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.