Wie regelmatig nachtdiensten doet of werkt in shiften, volgt best een aangepast voedingsritme. Deze en nog 9 andere tips serveerde diëtist Michaël Sels aan Nursing Vlaanderen.
Naast zijn job als hoofddiëtist in het UZA presenteert Michaël Sels het programma ‘Lekker Lang Leven’ op Njam TV. Ook schreef hij het gelijknamige boek.
Verhoogde kans op overgewicht
‘1 op 2 Belgen heeft een BMI hoger dan 25 en kampt dus met overgewicht,’ vertelt Sels. ‘Bij mensen die vaak nachtdiensten of in shiften werken, ligt dat cijfer nog hoger. Het is geen toeval dat ik heel wat verpleegkundigen zie tijdens mijn raadplegingen.
Zij eten vaak onregelmatig en daardoor ook meer, waardoor ze minder goed slapen, en daardoor weer meer gaan eten. Een vicieuze cirkel dus. Daarom geef ik graag een aantal voedingstips die het energiepeil tijdens de dienst, de slaap én de algemene gezondheid ten goede komen.’
Tip 1: Vertrouw niet op je hongergevoel, maar plan je maaltijden
‘Wie leeft en werkt volgens een normaal patroon, voelt spontaan honger wanneer het tijd is voor het ontbijt, de lunch of het avondmaal. Wie ’s nachts of onregelmatig werkt, heeft dat gevoel niet meer. Ga je dan enkel af op je hongergevoel, dan laat je mogelijk te veel tijd tussen de maaltijden, om je dan bij de eerstvolgende maaltijd te overeten.
Daarom adviseer ik verpleegkundigen met shifts of nachtdiensten om zelf een eetschema te maken en zo toch vast een ritme aan te houden. Dat mag een atypisch ritme zijn, zolang de regelmaat er maar is en er maximum 4 uur zit tussen de maaltijden.’
Tip 2: Voorzie geen 4de maaltijd
‘In gewone omstandigheden eet je 3 hoofdmaaltijden per dag: ontbijt, lunch en avondmaal. Verpleegkundigen die ’s nachts werken, voorzien vaak ook nog een 4e maaltijd als hun dienst erop zit. Dat zijn echter veel calorieën die men niet nodig heeft én mogelijk de slaap verstoren.
Ik adviseer om het ook bij nachtdienst of wisselende uren bij 3 hoofdmaaltijden te houden, en eventueel 1 à 2 gezonde tussendoortjes te voorzien, zoals wat yoghurt, een stuk fruit of een handjevol noten.’