Home 2022

Laatste artikelen

Studenten
jasmine student corner

Student Corner: ‘Erken het verdriet van de naaste’

Wat als je aan het rouwen bent terwijl je ernstig zieke en palliatieve dierbare nog leeft? En wat zijn aandachtspunten voor verpleegkundigen bij contact met rouwende dierbaren van een patiënt in zijn laatste levensfase? Jasmine Vandierendonck onderzocht het voor haar bachelorproef.
Omgaan met patiënten
seksuele gezondheid gesprek

Praten over seksuele gezondheid: nieuwe richtlijn wil drempel helpen verlagen

Met patiënten praten over seksualiteit: voor veel verpleegkundigen blijft het lastig. Hoe kun je de drempel verlagen en het gesprek over seksuele gezondheid gemakkelijker maken?
De Verpleegkundige
Verpleegkundigen overleggen op de gang van een ziekenhuis

Slim feedback geven doe je zo

Constructief feedback geven op de werkvloer is – zeker gezien de werkdruk in de zorg – geen sinecure. Wat helpt: eerlijk spreken volgens de ideeën van Geweldloze Communicatie. Deze manier van communiceren draagt bij tot meer werkplezier, betere collegiale banden en meer productiviteit.   
Medicatie
Benzodiazepinen

Nursing Challenge: Benzodiazepinen

Benzodiazepineagonisten (benzodiazepines) worden toegepast bij slaapstoornissen, angststoornissen, epilepsie en palliatieve sedatie. Maak de toets bij dit artikel.
Studenten
compressietherapie kristy

Student Corner: ‘Compressietherapie is veel meer dan enkel windels aanbrengen’

Waarom is het belangrijk voor verpleegkundigen om kennis te hebben van compressietherapie, bijbehorende materialen én technieken? En wat is nodig om de therapie correct toe te passen? Dat was de vraag die Kirsty Michielsen zich stelde voor haar bachelorproef.
Ziektebeelden
urinestoma

Nursing Challenge: urinestoma’s

Bij urinestoma’s zijn urineweginfecties een veelvoorkomend en hardnekkig probleem. Hoe herken je ze? En wat is eraan te doen? Maak de toets bij dit artikel.
Studenten
student corner verpleegkundigen

Student Corner: ‘Het werk van verpleegkundigen is vaak onzichtbaar’

Wat was de rol van verpleegkundigen die in een sanatorium vol tbc-patiënten werkten? Tim Debroyer onderzocht het. Hij won er de Vernède Scriptieprijs 2022 mee.
Ouderenzorg
mondzorg preventie

4 veelvoorkomende mondproblemen bij ouderen

Voor veel kwetsbare ouderen is mondzorg een sluitpost. Ze moeten al zo vaak naar de huisarts of het ziekenhuis, ‘dus ik laat de tandarts maar even zitten’. Welke mondproblemen kunnen dan ontstaan en hoe herken je die als verpleegkundige?
Studenten
Maartje Roskams studenten verpleegkunde

Student Corner: ‘Er bestaan vragenlijsten om de angst voor hypoglykemie in kaart te brengen’

Wat is de impact van angst voor hypoglykemie bij patiënten met diabetes type 1 op hun mentaal welzijn, metabolische controle en kwaliteit van leven? En hoe kunnen zorgverleners daar het beste op inspelen? Maartje Roskams deed er in haar bachelorproef onderzoek naar.
Ouderenzorg
mondzorg preventie

Waarom mondzorg bij ouderen meer aandacht verdient (en op welke manier)

Hebben we wel genoeg aandacht voor de mondgezondheid van ouderen? ‘Juist zij hebben goede mondzorg nodig’,  zegt tandarts-geriatrie dr. Claar Wierink. ‘Veel ouderen geven er zelf geen prioriteit meer aan, maar een gezonde mond is heel belangrijk voor hun gezondheid.’ Ze heeft een aantal belangrijke adviezen en tips voor verpleegkundigen.