Home Artikelen
Verdieping
Student Corner: ‘Erken het verdriet van de naaste’
Wat als je aan het rouwen bent terwijl je ernstig zieke en palliatieve dierbare nog leeft? En wat zijn aandachtspunten voor verpleegkundigen bij contact met rouwende dierbaren van een patiënt in zijn laatste levensfase? Jasmine Vandierendonck onderzocht het voor haar bachelorproef.
Praten over seksuele gezondheid: nieuwe richtlijn wil drempel helpen verlagen
Met patiënten praten over seksualiteit: voor veel verpleegkundigen blijft het lastig. Hoe kun je de drempel verlagen en het gesprek over seksuele gezondheid gemakkelijker maken?
Slim feedback geven doe je zo
Constructief feedback geven op de werkvloer is – zeker gezien de werkdruk in de zorg – geen sinecure. Wat helpt: eerlijk spreken volgens de ideeën van Geweldloze Communicatie. Deze manier van communiceren draagt bij tot meer werkplezier, betere collegiale banden en meer productiviteit.
Nursing Challenge: Benzodiazepinen
Benzodiazepineagonisten (benzodiazepines) worden toegepast bij slaapstoornissen, angststoornissen, epilepsie en palliatieve sedatie. Maak de toets bij dit artikel.
Student Corner: ‘Compressietherapie is veel meer dan enkel windels aanbrengen’
Waarom is het belangrijk voor verpleegkundigen om kennis te hebben van compressietherapie, bijbehorende materialen én technieken? En wat is nodig om de therapie correct toe te passen? Dat was de vraag die Kirsty Michielsen zich stelde voor haar bachelorproef.
Nursing Challenge: urinestoma’s
Bij urinestoma’s zijn urineweginfecties een veelvoorkomend en hardnekkig probleem. Hoe herken je ze? En wat is eraan te doen? Maak de toets bij dit artikel.
Student Corner: ‘Het werk van verpleegkundigen is vaak onzichtbaar’
Wat was de rol van verpleegkundigen die in een sanatorium vol tbc-patiënten werkten? Tim Debroyer onderzocht het. Hij won er de Vernède Scriptieprijs 2022 mee.
4 veelvoorkomende mondproblemen bij ouderen
Voor veel kwetsbare ouderen is mondzorg een sluitpost. Ze moeten al zo vaak naar de huisarts of het ziekenhuis, ‘dus ik laat de tandarts maar even zitten’. Welke mondproblemen kunnen dan ontstaan en hoe herken je die als verpleegkundige?
Student Corner: ‘Er bestaan vragenlijsten om de angst voor hypoglykemie in…
Wat is de impact van angst voor hypoglykemie bij patiënten met diabetes type 1 op hun mentaal welzijn, metabolische controle en kwaliteit van leven? En hoe kunnen zorgverleners daar het beste op inspelen? Maartje Roskams deed er in haar bachelorproef onderzoek naar.
Waarom mondzorg bij ouderen meer aandacht verdient (en op welke manier)
Hebben we wel genoeg aandacht voor de mondgezondheid van ouderen? ‘Juist zij hebben goede mondzorg nodig’, zegt tandarts-geriatrie dr. Claar Wierink. ‘Veel ouderen geven er zelf geen prioriteit meer aan, maar een gezonde mond is heel belangrijk voor hun gezondheid.’ Ze heeft een aantal belangrijke adviezen en tips voor verpleegkundigen.
Nursing Challenge | Heparines
Heparines worden ingezet voor de behandeling of profylaxe van diep veneuze trombose of longembolie. Maak de toets bij dit artikel.
Gepest worden door je collega’s: zo voelt dat
Genegeerd worden, roddels of het opzettelijk achterhouden van informatie… Als je het zwarte schaap bent in je team, kan dat je werkplezier grondig bederven. Cindy maakte het mee en vertelde ons erover.
EBP | Hebben geriatrische patiënten met cognitieve problemen baat bij dagelijkse…
In het Dijklander ziekenhuis in Hoorn krijgen geriatrische patiënten 5 dagen per week activiteitenbegeleiding aangeboden. Verpleegkundigen onderzochten welk effect dit heeft op cognitieve problemen bij deze patiënten.
Nursing Challenge | Leukemie
Leukemie is een relatief zeldzame, levensbedreigende aandoening die zich in zeer korte tijd kan ontwikkelen. Wat is het beloop en wat zijn de verpleegkundige aandachtspunten? Maak de toets bij dit artikel.
3 lezersvragen over het aanbrengen van stomamateriaal
Wat willen jullie weten over stomazorg? Dat vroegen we onlangs via sociale media. In dit artikel beantwoorden we jullie vragen over het aanbrengen van stomamateriaal. Zoals: Wat als de huid niet vlak is? En hoe knip je de stomaplaat op maat?
Casus: wat doe je aan bloedende spataderen rond een stoma?
Rond het stoma van meneer Vos zijn varices zichtbaar. De spataderen hebben al verschillende keren gebloed, waardoor hij op de spoeddienst terechtkwam. De eerste stap is nu: aanpassen van het stomamateriaal, maar meneer is gehecht aan zijn eendelig systeem.
Student Corner: ‘Verpleegkundigen, normaliseer aandacht voor seksualiteit bij oncologische zorgontvangers’
Hoe maak je seksualiteit en intimiteit bespreekbaar op een oncologische afdeling? Welke belemmeringen zijn er en hoe pak je ze aan? Jella Van Maele onderzocht het voor haar bachelorproef.
Nursing Challenge: Protonpompremmers
Protonpompremmers verminderen de secretie van maagzuur en verhogen zo de pH van de maag. Maak de toets bij dit artikel.
Wetenschap | Stomapatiënten verlaten ziekenhuis zelfstandiger na stomazorgpad
Patiënten die net een stoma hebben gekregen, verlaten het ziekenhuis zelfstandiger en met minder behoefte aan thuiszorg wanneer zij postoperatief een vierdaags zorgpad volgen.
Kun je niet de ideale zorg leveren? Zoek uit waar het…
Voel je je wel eens gefrustreerd omdat je niet de zorg kunt leveren die je zou willen? Zie dat als startpunt voor het uitpluizen van wat er misgaat. Bespreek dat gevoel multidisciplinair en krijg meer grip op je werk.
EBP | Geeft vervangen van infuussystemen om de 7 in plaats…
Veel patiënten hebben tijdens een ziekenhuisopname een perifeer infuus nodig, maar daar kunnen complicaties bij optreden, zoals flebitis en bloedbaaninfecties. Verpleegkundigen vragen zich af wat het beste effect heeft op het voorkomen van bloedbaaninfecties: vervangen van een infuussysteem om de 4 dagen of om de 7 dagen?
Nursing Challenge: Eczeem
Constitutioneel eczeem komt veel voor in België, maar over de juiste manier van behandelen bestaan nog regelmatig misverstanden. Maak de toets bij dit artikel.
Student Corner: ‘Muziektherapie verlaagt stress bij een coronarografie.’
Kan muziektherapie ingezet worden als alternatief voor midazolam bij een coronarografie? Studente verpleegkunde Cindy Lau onderzocht het voor haar bachelorproef.
Wetenschap | Input verpleegkundigen kan oncologische overbehandeling beperken
Verpleegkundigen zijn doorgaans beter op de hoogte van de behandelwensen van oncologische patiënten dan artsen. Als zij deze vaker naar voren brengen, kan dit overbehandeling beperken, terwijl de sterfte gelijk blijft. Dat concludeert internist ouderengeneeskunde Suzanne Festen in haar proefschrift.
‘Zeker weten: binnen een paar jaar zie je me terug in…
Vijf jaar lang werkte actrice Elise Bundervoet als verpleegkundige op een palliatieve eenheid. Haar ervaringen verwerkte ze in een theaterstuk, ‘De dag die komt’.