Home Artikelen
Verdieping
Nursing Challenge: Verpleegkundige interventies bij ALS
ALS is een progressieve en fatale ziekte waarbij langzaam steeds meer spieren uitvallen. Hoe ondersteun je als verpleegkundige de patiënt bij zijn klachten en symptomen? Maak de toets bij dit artikel.
Zelfkatheterisatie: wat als mijn patiënt het niet volhoudt, en andere vragen
Intermitterende zelfkatheterisatie biedt comfort voor de patiënt en een lagere kans op infecties. In de praktijk komen urineweginfecties toch regelmatig voor of slaat de patiënt het katheteriseren ‘een keertje’ over. We beantwoorden de meest gestelde vragen.
Student Corner: ‘Er bestaat een kennistekort rond de juiste wondzorg’
Op welke manier kan voor verpleegkundigen de kennis en implementatie van richtlijnen voor ulcus cruris venosum op geriatrische afdelingen bevorderd worden voor een uniform en optimaal wondmanagement? Met deze onderzoeksvraag ging Chloé Desmedt op zoek naar antwoorden voor het realiseren van het ideale wondmanagement.
‘Spanning in je lichaam voelen is een signaal om meer voor jezelf op te komen’
Verpleegkundig zeggenschap vereist de nodige assertiviteit. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom: de weetjes, tips en trucs van psycholoog Carola van Dijk, die een boek over het onderwerp schreef.
Je zegje doen: zo durf je het
Zeggenschap betekent letterlijk je zegje kunnen doen. Daarbij is weten hoe je voor je standpunt opkomt één ding. Minstens even belangrijk is een basishouding van lef. Tips en technieken om moedig je mening te zeggen.
Nursing Challenge: Vitamine K-antagonisten
Vitamine K-antagonisten (VKA’s) worden toegepast bij de profylaxe en behandeling van trombo-embolieën, onder andere bij atriumfibrilleren en mechanische hartklepprothesen. Maak de toets bij dit artikel.
EBP: Leidt virtual reality tot vermindering van pijn tijdens wondzorg?
Omdat wondverzorging vervelend en pijnlijk kan zijn voor patiënten, is vaak pijnstilling nodig. Verpleegkundigen vroegen zich af of het ook anders kan, en onderzochten of het afleiden van patiënten met virtual reality een pijnstillend werkt bij wondzorg op verpleegafdelingen.
Erik Franck: ‘Er zijn minder verschillen tussen verpleegkundigen en artsen dan we denken’
Nursing Vlaanderen sprak met professor Erik Franck over zijn boek over zelfleiderschap en wat dit concreet kan betekenen voor verpleegkundigen.
Nursing Challenge: ACE-remmers
ACE-remmers worden onder meer ingezet bij hypertensie, hartfalen en nierschade. Ze verlagen de bloeddruk en gaan achteruitgang van de nierfunctie tegen. Maak de toets bij dit artikel.
6 manieren om je collega’s en leidinggevenden te overtuigen
Bij verpleegkundig zeggenschap hoort soms ook overtuigen. Je moet dan je collega’s, de hoofdverpleegkundige of een arts voor jouw visie zien te winnen. Niet altijd makkelijk. Via deze zes technieken word je er een stuk vaardiger in.
Student Corner: ‘Met onze podcast kunnen ouders hun kinderen beter betrekken bij het palliatieve proces’
Hoe communiceer je met kinderen tijdens het palliatieve proces van een naaste? Carolien Verheyen, Kaat Van Gestel, Elise Deproost en Ellen Van Mol ontwikkelden daarvoor een brochure, een podcast én een troostboekje.
‘Ik maak er een eind aan’: hoe ga je (niet) om met suïcidale patiënten?
Iedere dag maken mensen een einde aan hun leven. Honderdduizenden mensen denken erover, duizenden belanden in het ziekenhuis na een poging. Grote kans dat je als verpleegkundige dus wel eens met suïcidale mensen te maken krijgt. Wat zijn dan de do’s en don’ts?
Wondzorg: dit zijn de nieuwe administratieve regels
Vanaf 1 december 2022 treedt de nieuwe nomenclatuur wat betreft de wondzorg door thuisverpleegkundigen in werking. Dat meldt het RIZIV op hun website. De classificatie van de wondzorg wordt herzien en er wordt meer ingezet op een nauwere samenwerking en communicatie tussen zorgverleners.
Nursing Challenge: Behandelingen bij longkanker
Longkanker is een aandoening met een hoge ziektelast en slechte prognose, maar de behandeling heeft zich sterk ontwikkeld. Maak de toets bij dit artikel.
Ethisch dilemma: Wanneer mag/moét ik tegenspreken?
Een verpleegkundig team vindt een arts therapeutisch hardnekkig. Als hij zou kijken door de bril van hun kennis en ervaring, zou hij anders handelen, menen ze. Maar ze durven hem er niet op aan te spreken. An Ravelingien, beleidscoördinator ethiek en patiëntbeleving bij het AZ Delta, geeft advies.
Wetenschap | Palliatieve zorg starten bij Parkinson: met deze indicatoren bepaal je het moment
Zorgverleners vinden het moeilijk te bepalen vanaf wanneer ze palliatieve zorgbehoeften moeten bespreken met patiënten met Parkinson. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van parkinsonverpleegkundige Herma Lennaerts. Een instrument kan helpen.
Nursing Challenge | Bètablokkers
Tot de bètablokkers (β-blokkers) horen acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, celiprolol, esmolol, labetalol, metoprolol, nebivolol, propranolol en sotalol. Deze middelen blokkeren de β1- en/of β2-receptoren, die worden geactiveerd door noradrenaline. Hierdoor daalt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en vermindert de zuurstofbehoefte van het hart. Maak de toets bij dit artikel.
Een relatie tussen verpleegkundige en (ex-)patiënt: kan dat?
Een patiënt die met je flirt of je een vriendschapsverzoek stuurt op Facebook. Het kan ook zijn dat je zelf een klik voelt. Wat doe je dan? Wat mag, wat mag niet?
EBP: Zorgt Veinplicity® voor een snellere intraveneuze toegang?
Niet iedere patiënt is gemakkelijk te prikken. De Veinplicity® is een apparaatje dat daarbij zou kunnen helpen doordat het de venen dilateert. Verpleegkundigen onderzochten of de Veinplicity inderdaad zorgt voor snellere intraveneuze toegang.
Humor in de zorg: ‘Het beste medicijn dat er is!’
Humor in de zorg, het mag. Of beter nog: het moet, als het aan verpleegkundige en cabaretier Marcellino Bogers ligt. Hoe zet je het goed in?
Nursing Challenge | totale parenterale voeding
Wat zijn de belangrijkste verpleegkundige aandachtspunten bij de toediening van totale parenterale voeding (TPV)? Maak de toets bij dit artikel.
Sondevoeding, reutelen, sedatie, comfort: 4 veelvoorkomende dilemma’s in de stervensfase
Stoppen met sondevoeding of doorgaan, sedatie ophogen of niet… De zorg voor patiënten in de stervensfase kan lastige keuzes met zich meebrengen. Als verpleegkundige help je patiënt en familie het doel voor ogen te houden: verlichten van het stervensproces. Deskundigen reageren op vier herkenbare casussen uit de praktijk.
Meer neurodiversiteit in het team? Vijf argumenten pro
Diversiteit op de werkvloer is aan de orde. Alleen wordt daarbij zelden aan neurodiversiteit gedacht: mensen wier brein anders werkt dan gemiddeld. Terwijl collega’s met bijvoorbeeld ASS of ADHD een meerwaarde kunnen zijn in het team.
Student Corner: ‘Om ondervoeding op te lossen moet je eerst de oorzaak kennen’
Alleenwonende ouderen die in een ziekenhuis terechtkomen, zijn vaak ondervoed doordat ze in de thuissituatie onvoldoende eten. Maar hoe kan gescreend worden of de voedingstoestand van deze gehospitaliseerde geriatrische patiënten toereikend is? Charlotte Vanderstraeten onderzocht het voor haar bachelorproef.
Nursing Challenge: Penicillinen
Penicillinen vallen onder de antibiotica en kunnen verdeeld worden in smalspectrum (penicillinase-gevoelige en penicillinase-resistente) en breedspectrum. Maak de toets bij dit artikel.