
15.297 studenten schreven zich dit schooljaar in voor een opleiding verpleegkunde. Daarmee is het aantal totaal aantal inschrijvingen met 2,4 % gestegen. De bacheloropleiding verpleegkunde stijgt met meer dan 5%. Hoe verklaart u deze toename?
Lon Holtzer: ‘Ik denk dat de pandemie een ander beeld heeft geschetst van wat verpleegkunde inhoudt. Daar waar vroeger verpleegkundigen in beeld kwamen terwijl ze een eenvoudig verband wisselden, is die beeldvorming er nu niet meer bij. We zien mensen aan de frontlinie die een echte meerwaarde vormen in de crisis. Verpleegkundigen komen aan het woord, weten waarover ze het hebben en tonen hun deskundigheid. Dat spreekt zeker aan.
Ik ben ook verheugd met de toename van de generatiestudenten in de bacheloropleiding (+7%), ondanks de oorspronkelijke vrees dat het verlengen van de opleiding deze minder aantrekkelijk zou maken. Meer 18-jarigen kiezen dus voor verpleegkunde. Daarnaast blijft het aantal studenten in hbo5 stabiel. Dat er daar geen toename is, heeft misschien te maken met het feit dat die opleiding momenteel herbekeken wordt door de regering, op vraag van Europa.’
Wat met de zij-instroom?
‘Ook deze is hoog. Mensen met een diverse achtergrond kiezen ervoor zich om te scholen naar een job in de zorg. In totaal bieden de verschillende projecten van het intersectoraal fonds voor de gezondheidsdiensten dit jaar aan 771 kandidaten de mogelijkheid om een opleiding tot zorg- of verpleegkundige (hbo5 of bachelor – red) te volgen met een of andere vorm van financiële ondersteuning.’
‘Covid-19 is voor hen vaak het duwtje geweest dat ze nodig hadden. Omdat ze bijvoorbeeld zelf door de pandemie rechtstreeks met de zorg in contact kwamen en zagen dat dit een job met inhoud en verantwoordelijkheid is. Of omdat ze tijdelijk op non-actief gezet zijn en zijn beginnen te nadenken over hun toekomst. Een crisis zet alles op scherp. Ik ben blij dat we deze mensen vanuit de overheid kunnen ondersteunen in hun keuze. Wekelijks krijg ik tientallen mailtjes, van een zeer diverse groep mensen, met of zonder hoger diploma tot en met doctorandi die zich willen omscholen. We zijn natuurlijk heel dankbaar voor dit surplus.’ ‘In het algemeen is er geen probleem. Sommige ziekenhuizen zijn wel overbevraagd omdat ze zo populair zijn, maar dat is een lokaal fenomeen. Ook vierdejaars die op de spoed of de intensieve stage willen lopen, vinden soms moeilijk een plaats. ‘Neen, zoveel is duidelijk. We zijn blij met de stijging, maar deze zal onvoldoende zijn om het huidige tekort op te vangen. Er is vandaag een relatief grote groep 50-plussers aan de slag die het komende decennium zal uitstromen. Naast de vergrijzing hebben we ook de toename van de zorgzwaarte, en de toegenomen vraag om rekening mee te houden. De Vlaamse regering wil – gelukkig – ook meer zorgverleners per zorgvrager en creëert dus plaatsen bij. Tot slot is er vandaag ook uitval van het personeel door covid-19 en mogelijk – hopelijk niet – straks ook in zeer beperkte mate door de verplichting van de vaccinatie in de zorg. Het aantal vacatures is niet bij te houden. Onze studenten verpleegkunde hoeven zich straks in alle geval geen zorgen te maken over jobzekerheid.’Ziet u een bijzondere reden voor de populariteit bij de zij-instromers?
Zijn er straks genoeg stageplaatsen voor al deze nieuwe studenten?
Ik zou graag ook meer boeiende projecten in de ouderenzorg willen zien voor de vierdejaars zodat zij beter meekrijgen hoe interessant en uitdagend het werk daar is. Wanneer ze in het eerste jaar verplicht in de ouderenzorg stage lopen, worden ze door hun beperkte kennis vaak ingezet als zorgkundigen en gaat de interesse voor ouderenzorg soms verloren. Dat is heel jammer.’Is de toename van het aantal studenten voldoende om de tekorten in de zorg op te vangen?