Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit zijn de best gelezen Nursing-artikels van 2022

Van IFIC tot postgraduaten, van zeggenschap tot zelfcompassie. De bezoekers van Nursing Vlaanderen hadden dit jaar interesse in diverse topics. Ook de klinische artikels over copd en antipsychotica scoorden hoog.
UAntwerpen
Prof. dr. Erik Franck: ‘Ik ben nog steeds verpleegkundige in hart en nieren.’ Foto: Hung Tran Photography

1 Erik Franck: ‘Er zijn minder verschillen tussen verpleegkundigen en artsen dan we denken’

Voormalig verpleegkundige Erik Franck heeft een missie: mensen inspireren en in beweging brengen. Zijn boek met als titel ‘Als je niets verandert, verandert er niets’ is bedoeld als gids om je leven zelf te sturen. Dit interview scoorde dit jaar het hoogst.

Lees ook: Interview: Erik Franck over verpleegkundig zeggenschap

2 Eind dit jaar alleen nog postgraduaten: dit zijn de gevolgen voor verpleegkundigen


Sinds september dit jaar zijn de banaba’s in de verpleegkunde definitief verleden tijd. Er verandert nogal wat aan de leermogelijkheden van verpleegkundigen. Terwijl de hogescholen een volledig nieuw curriculum van postgraduaten samenstelden, is het aan de student om te puzzelen welke route te volgen.

3 Worden in 2022 ook de niet-erkende specialisaties in IFIC gecompenseerd?

De uitrol van IFIC verliep niet geheel rimpelloos. Niet alle verpleegkundigen profiteren van dit loonwaarderingssysteem, integendeel. Begin tijdens een pauze over IFIC en je geraakt niet meer op tijd terug op de afdeling.

Lees ook: IFIC zorgt voor loonsverhoging maar niet voor elke verpleegkundige

4 Blog Margriet: ‘Lieve stagiair verpleegkunde, houd vol. Je hebt een prachtig beroep gekozen’

Ook voor verpleegkundige en voormalige communicatietrainer Margriet waren stages soms verwarrende of ronduit moeilijke ervaringen. Een doorleefde hart onder de riem aan het adres van stagiairs. De best gelezen blog van 2022. Well done, Margriet.

5 5 tips om je zelfcompassie te vergroten

Zonder veel empathie kun je als verpleegkundige niet werken. Maar aandacht voor zelfcompassie is minstens zo belangrijk. Zeker als je tegenwoordig met hoge werkdruk en weinig inspraak een burn-out wil voorkomen. Dat zegt psycholoog Elke Smeets, die een zelfcompassieprogramma voor zorgpersoneel ontwikkelde.

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

6 Slechts kwart verpleegkundigen voelt zich serieus genomen: ‘Moeten mond houden en doorwerken’ 

We verstuurden in het laatste kwartaal een enquête over zeggenschap waar maar liefst 1.293 verpleegkundigen op reageerden. Daaruit maken we op dat het onderwerp leeft. Uit de resultaten bleek dat ongeveer de helft van de respondenten (45%) het gevoel heeft dat haar mening op het werk helemaal niet of nauwelijks telt. Reden om veel artikelen over zeggenschap te maken.

Lees ook deze artikels en blogs over zeggenschap

7 Gastblog Marnix: ‘Menselijkheid en respect, in de twee richtingen’

Marnix De Pree is 34 en adjunct-hoofdverpleegkundige op de Cardiac Care Unit van het UZ in Brussel. In coronatijd steeg de agressie tegen zorgverleners, ook Marnix ontkwam er niet aan. Hij probeerde altijd de medemenselijkheid te bewaren. Zijn ervaring uit januari is de best gelezen gastblog. 

8 Nursing Challenge antispsychotica

De Nursing Challenge is een toets waarmee je je kennis kunt opfrissen. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat deze toetsen niet zo vaak worden gemaakt. Maar het onderwerp antipsychotica triggerde blijkbaar veel collega’s om te lezen. Toch een keer proberen? Maak de toets bij dit artikel. (Maar lees eerst wel even het artikel.)

Lees ook: Wat is de Nursing Challenge?

9 COPD: complicaties en comorbiditeit

Van exacerbaties tot pulmonale hypertensie: bij copd kunnen allerhande complicaties en comorbiditeiten optreden. Welke zijn dat en hoe ontstaan ze? 

10 Gastblog Caroline: ‘Na elke crisissituatie zou een debriefing moeten volgen’

Verpleegkundige Caroline (26) kreeg tijdens haar nachtdienst te maken met een traumatische gebeurtenis: een patiënt die dreigde te stikken. Ze heeft sindsdien flashbacks, is nerveus en schrikt snel. Hulp is er nauwelijks. Deze aangrijpende ervaring werd vaak gelezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.