Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dexamethason tegen misselijkheid zorgt niet voor méér wondinfecties na operatie

Patiënten die peroperatief dexamethason krijgen tegen de misselijkheid, hebben geen verhoogde kans op postoperatieve wondinfecties.
Verpleegkundige voert controles uit bij patiënt in ziekenhuis (Foto: Arno Massee)

Dat blijkt uit internationaal onderzoek.1 Bijna 9000 patiënten die een geplande operatie ondergingen, en daarbij een incisie van minimaal 5 cm kregen, kregen ofwel dexamethason ofwel placebo toegediend.

In de 30 dagen na de operatie bleken er in beide groepen evenveel wondinfecties voor te komen. Ook was er geen verschil in oppervlakkige of diepe infecties. Dexamethason hielp wel tegen misselijkheid en braken in de 24 uur na de operatie. In de dexamethasongroep had 42% daar last van, in de placebogroep 54%.

Dexamethason is een corticosteroïd: het remt ontstekingen en vermindert overgevoeligheidsreacties. Ook wordt het ingezet bij de behandeling van covid-19. Lees ook de Nursing Challenge over dexamethason.

Het onderzoek was een internationaal, gerandomiseerd, placebogecontroleerd onderzoek, en werd gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

1 Broersen, S. Niet meer wondinfecties door peroperatief dexamethason, Medisch Contact , mei 2021

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.