Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

De vijf stappen van EBP

De combinatie van evidence-based practice (EBP) en klinisch redeneren kan helpen bedside problemen van verpleegkundigen op te lossen. Hoe? Volg de vijf stappen van EBP.

In de rubriek EBP besteden we met Nursing aandacht aan critically appraised topics (CAT’s). Een CAT is een systematische samenvatting van de resultaten van een klein
aantal studies over een onderwerp uit de dagelijkse praktijk.

Verpleegkundigen formuleren deze vaak naar aanleiding van patiëntendossier besprekingen. Lees in dit artikel hoe de 5 stappen van EBP (evidence based practice) er uitzien.

De vijf stappen van EBP

1. Formuleer een beantwoordbare vraag
P=patiënt of probleem, I=interventie, C=vergelijking en O=uitkomst.

2a. Zoekstrategie
Zoek eerst naar gecombineerde of al beoordeelde evidence die te vinden is in richtlijnen, in Trip Database, en de Cochrane Library. Vervolg met PubMed en CINAHL en vergeet niet de databases van organisaties zoals V&VN, Werkgroep Infectie Preventie (WIP) en Vilans. Beschrijf welke richtlijnen of artikelen je hebt gevonden en of ze bruikbaar zijn om de PICO-vraag te beantwoorden.

2b. Opbrengst zoekstrategie
Geef aan wat voor richtlijnen of artikelen je hebt gevonden en met welke je verder gaat.

3a. Kritische beoordeling methode van onderzoek
Gebruik hiervoor een kwaliteitschecklist van www.cochrane.nl > downloads > checklists. Geef je oordeel over de validiteit van de studie(s): goed, twijfelachtig of slecht.

3b. Kritische beoordeling resultaten
Geef de belangrijkste resultaten van het onderzoek weer. Beoordeel hoe belangrijk het gevonden resultaat is en hoe betrouwbaar.

4. Conclusie en toepassing in de praktijk
Geef kort je eigen conclusie over het artikel weer.

5. Evaluatie
Geef aan in hoeverre de conclusie toepasbaar is op jouw afdeling. Weeg daarbij voor- en nadelen tegen elkaar af. Formuleer een evidence-based aanbeveling en bespreek op je afdeling of in het MDO vanaf wanneer deze ingevoerd kan worden. Of benader bijvoorbeeld de protocollencommissie.

Heb je ook een CAT gemaakt die interessant is voor collega’s in Vlaanderen, mail deze dan naar redactie@nursing.be en zet ‘CAT’ in de onderwerpsregel. Dan neemt de redactie contact met je op.

Wil jij niets meer missen van Nursing Vlaanderen?

Schrijf je dan in voor onze gratis Nursing Vlaanderen nieuwsbrief en ontvang elke twee weken onze beste artikelen in jouw mailbox!

Inschrijven

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.