Eva Pape (35) is bij UZ Gent verpleegkundig specialist digestieve oncologie. Ze heeft een tool ontwikkeld die patiënten met endeldarmkanker helpt om mee te beslissen over hun chirurgische behandeling.
Waarom heb jij je zo gefocust op één domein?
“Ik werkte eerst op de gastro-intestinale chirurgie in UZ Gent. Maar op de afdeling heb je slechts een korte periode contact met de patiënt. Ik wou meer weten over het hele traject dat de patiënten doorlopen. Zo ben ik mij telkens meer gaan specialiseren: na mijn bachelor verpleegkunde volgde ik een specialisatie oncologie. Daarna haalde ik een master in de verpleegkunde en in 2022 rondde ik mijn doctoraat af. Mijn kennis over digestieve oncologie heb ik ‘on the job’ uitgebouwd.”
Hoe ben je op het idee gekomen om een tool voor patiënten te ontwikkelen?
“In het kader van mijn doctoraat heb ik de ervaringen van patiënten met het LAR-syndroom in kaart gebracht. Dat zijn mensen die na een sfinctersparende operatie voor een rectumcarcinoom ernstige stoelgangproblemen krijgen. Ik heb patiënten geïnterviewd in heel België, en uit dat onderzoek bleek dat ze niet altijd goed op de hoogte waren van hetgeen ze konden verwachten. De operatie heeft nochtans een heel grote impact op hun levenskwaliteit.”
Met de tool wil je de patiënten dus beter informeren?
“Inderdaad. De tool is een keuzehulp die op mijn initiatief samen met onze artsen is ontwikkeld en die we nu testen in het ziekenhuis. De patiënten krijgen via de tool uitgebreide informatie over de twee mogelijke chirurgische technieken – met of zonder definitief stoma achteraf. Zo kan de patiënt indien mogelijk mee beslissen over het soort chirurgie.”
Wat is dan jouw rol voor de patiënten?
“De tool vervangt natuurlijk geen menselijke begeleiding. Integendeel, dankzij mijn specialisatie kan ik de patiënten goed begeleiden en informeren. Ik overloop beide opties met hen en ze krijgen ook de tijd om na te denken en eventueel te overleggen met hun huisarts, lotgenoten en familie of vrienden. Als verpleegkundig specialist sta ik nog altijd dichtbij de patiënten. Ik volg hun hele traject mee. Ook na de ingreep is het belangrijk om hen goed te begeleiden.”
Denk je dat patiënten zich nu beter geïnformeerd voelen?
“Ja, dat blijkt uit onze bevraging. Bij UZ Gent zetten we sinds een aantal jaar sterker in op de opvolging van patiënten door verpleegkundig specialisten of consulenten. Zo is er nu een verpleegkundig spreekuur waarbij we ruim de tijd nemen voor elke patiënt. Als verpleegkundig specialist zijn we de schakel tussen de patiënt en de artsen. We kunnen daardoor signalen van de patiënt oppikken en onderzoek initiëren om nadien verbeteringen in te voeren in de praktijk.”
Vind je het belangrijk om impact te hebben?
“Zeker, want mijn doel is om de zorg voor de patiënt voortdurend te verbeteren. Door verder te studeren ben ik professioneel gegroeid en heb ik een breder beeld gekregen op de zorg. Ik sta nu wat verder van het bed van de patiënt maar ik kan wel op een ander niveau de zorg voor de patiënt optimaliseren. Op termijn hoop ik om ook een rol te kunnen spelen in het ziekenhuisbeleid zodat ik nog meer het verschil kan maken.”
Ben je blij met je traject tot nu toe?
“Heel blij! Verpleegkunde was mijn eerste keuze: het is een heel veelzijdig beroep met enorm veel mogelijkheden. Sinds 2009 werk ik in UZ Gent en dat doe ik ook met veel plezier. Elke dag rijd ik vanuit West-Vlaanderen naar Gent en terug, omdat ik hou van de universitaire omgeving, de sfeer en de samenwerking met de artsen. Zij zien ook dat we als verpleegkundigen de zorg effectief kunnen verbeteren en geven mij de vrijheid om onderzoeken op te starten. Dat geeft mij veel voldoening.”
Gezocht: Vlaamse verpleegkundigen voor de rubriek Talent
Voor de rubriek Talent in Nursing zoeken we Vlaamse verpleegkundigen die een verschil maken, die momenteel flink aan de weg timmeren en/of een voorbeeld voor anderen zijn.
Ben of ken jij zo’n verpleegkundige? Geef naam en contactgegevens aan ons door zodat we deze collega kunnen contacten voor een foto en een aantal vragen. Vertel er natuurlijk ook bij waarom juist déze collega zo’n verpleegkundig talent is! Kortom: weet jij iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Mail dan: redactie@nursing.be o.v.v. ‘talent’