Stress voor een sollicitatiegesprek? Besef dat je als verpleegkundige een sterke positie hebt, nu er een tekort is aan zorgmedewerkers. Denk goed na over wat jij zelf wilt en beschouw de sollicitatie als een gelijkwaardige onderhandeling. Met deze tips schiet je krachtig uit de startblokken.
Tip 1: vertrek van je eigen drijfveren
Voordat je begint te solliciteren is het goed om grondig stil te staan bij je eigen drijfveren. Zijn die gebaseerd op enthousiasme of op ontevredenheid over je huidige werksituatie? Misschien is dit je eerste job en wil je een specifieke werkervaring? Wanneer je je bewust bent van je uitgangspositie kun je ook gericht zoeken naar wat jij nodig hebt. Zo kun je ook gemakkelijker de juiste vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek. ‘De andere kant van de tafel is getraind, dus zorg ervoor dat ook jij als sollicitant je verhaal klaar hebt’, zegt Samira Valckenaers, career coach en communicatietrainer bij Better Minds Coaching en Your Sparkle.
Tip 2: ga op online onderzoek en stel kritische vragen
Door een grondige voorbereiding blijf je tijdens het sollicitatiegesprek rustig en vergroot je je zelfvertrouwen en zelfzekerheid. Het is logisch dat je de functieomschrijving goed doorneemt en dat je je informeert over de organisatie. Probeer ook al zoveel mogelijk te weten te komen over het team waar je kunt terechtkomen. Kijk eens op LinkedIn of Facebook. Even belangrijk is dat je tijdens het sollicitatiegesprek ook laat merken dat je goed op de hoogte bent. Stel concrete vragen over de manier waarop het team functioneert, of speel in op iets dat je online hebt gezien of gelezen. ‘Als dat iets minder positief is, kan het zeker geen kwaad om daar een kritische vraag over te stellen’, adviseert Samira Valckenaers.
Tip 3: vraag bedenktijd
Toch nog twijfels? Vraag dan gerust bedenktijd. Misschien heb je nog andere sollicitaties lopen of wil je wat langer nadenken over een jobvoorstel. Ook al wil de werkgever waarschijnlijk liefst dat je zo snel mogelijk beslist en aan de slag gaat, voel je niet gedwongen om dat te doen. Als je kunt kiezen tussen meerdere opties, neem dan de tijd om je beslissing af te wegen. Samira Valckenaers: ‘Ziekenhuizen volgen vaste sollicitatieprocedures in verschillende fases, dus omgekeerd mag jij jezelf ook die tijd toe-eigenen. Goede afspraken maken goede vrienden!’
Tip 4: houd een notitieboekje bij de hand
Een notitieboekje bovenhalen tijdens een sollicitatiegesprek? ‘Dat is helemaal niet raar – het is zelfs sterk aan te raden’, vindt Samira Valckenaers. Het zou erg jammer zijn als je bepaalde vragen vergeet te stellen, of als je achteraf niet meer weet wat er precies is gezegd. Check dus tussendoor even je vragenlijstje of noteer wat je niet wilt vergeten. Dat toont vooral aan dat je goed bent voorbereid, dat je geïnteresseerd bent en initiatief neemt. Een notitieboekje kan ook een houvast zijn wanneer je last hebt van zenuwen.
Tip 5: graaf onder de oppervlakte
Ook je potentiële werkgever doet zich tijdens een sollicitatieronde soms wat beter voor dan de realiteit. Het is aan jou om stevig door te vragen naar de aspecten die jij belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan de werkdruk, de leidinggevenden en de manier waarop de collega’s met elkaar omgaan. Zijn ze bijvoorbeeld bereid om shifts te wisselen? ‘Verwachtingsmanagement is cruciaal, zowel voor de werkgever als voor jou’, legt Samira Valckenaers uit. ‘Solliciteren is eigenlijk als daten: je moet de ideale match vinden. Alles wat je van tevoren kunt aftoetsen, is meegenomen.’
Tip 6: onderhandel over je salaris
Als verpleegkundige kom je in een bepaalde loonschaal terecht, maar toch kun je altijd onderhandelen over je loon. ‘Onderzoek zeker op voorhand welke factoren van invloed zijn op de loonschalen’, raadt Samira Valckenaers aan. “Zo kun je tijdens je sollicitatie aangeven dat je volgens jou in een hogere loonschaal thuishoort, bijvoorbeeld op basis van extra ervaring. Kan dat niet, dan vraag je wat er nodig is om wél in een hogere loonschaal te komen.’ Vraag naast het loon ook naar de arbeidsvoorwaarden, de doorgroeimogelijkheden en opleidingen en de regeling voor overuren, vakantiedagen en shifts. Zeker bij een eerste job durven velen niet te veel vragen te stellen, maar denk vooral aan jezelf aan je toekomst!