De Nursing-enquête over zeggenschap bevestigt voor Peter Van Bogaert, professor Verpleegkunde en Vroedkunde, dat verpleegkundigen meer gehoord moeten worden. Uit zijn eigen onderzoek blijkt dat dat tot meer jobtevredenheid leidt.
Peter Van Bogaert is professor Verpleegkunde en Vroedkunde aan de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen). Hij reageert op de resultaten van de enquête over zeggenschap die Nursing Vlaanderen zopas opstelde. Daarin stelde bijna de helft van de respondenten dat zij zich niet gehoord voelen. Voor een vijfde daarvan is het een mogelijke reden om het beroep te verlaten.
Van Bogaert: ‘Het probleem en de mogelijke oplossingen zijn meer dan gekend en wetenschappelijk onderzocht. Pre-Covid lagen alle ingrediënten al klaar voor een ernstige bedreiging van onder meer het verpleegkundig beroep en de gezondheidszorg in het algemeen. Nu dreigen we te komen tot paniekvoetbal met een weinig geïnspireerde stap-voor-stap aanpak die niet is gebaseerd op een grondige langetermijnvisie. Meer inspraak voor verpleegkundigen creëren heeft dat laatste juist nodig. Het kost tijd om de bedrijfscultuur te veranderen.’
Verpleegkundigen laten beslissen werkt
Voormalig verpleegkundige Van Bogaert doet al jaren onderzoek naar het professioneel welzijn van verpleegkundigen en zorgresultaten, de bedrijfsorganisatie en cultuur. Volgens hem bevestigen de enquêteresultaten dat er veel meer naar verpleegkundigen moet geluisterd worden. Want uit zijn eigen onderzoek blijkt dat verpleegkundigen die zelf beslissingen nemen over hun werk op basis van hun kennis en expertise, zich beter voelen.
‘We zien dat verpleegkundigen die zelf mogen beslissen over de behandelbaarheid en hanteerbaarheid van hun werk, significant minder last hebben van stress en burn-out. Ze voelen zich professioneel goed op de werkvloer’, zegt Van Bogaert. ‘Ik vind dus dat verpleegkundigen meer betrokken moeten worden bij beslissingen. Het is een bedrijfscultuur die je moet creëren. Uit ons onderzoek blijkt dat verpleegkundigen die gesteund worden door hun leidinggevenden, zich beter voelen en werken met meer jobtevredenheid. Dat komt de zorg voor de patiënten ten goede.’