Maar liefst 90% van de verpleegkundigen is het afgelopen jaar uitgescholden door patiënten of hun naasten. Iets meer dan de helft werd ook geconfronteerd met fysieke agressie. Dat blijkt uit een enquête van Nursing Vlaanderen onder 1390 verpleegkundigen.
De overgrote meerderheid (82%) van de respondenten heeft geregeld met verbale agressie te maken. 12% dagelijks, 36% wekelijks, en 34% maandelijks. Bij 18% van de respondenten gebeurt het zelden. Meer dan 70% van de respondenten ziet ook een toename sinds de start van de coronapandemie. De scheldwoorden, beledigingen en dreigementen maken indruk. Bijna de helft van de verpleegkundigen ervaart de impact hiervan als (zeer) groot.
Fysieke agressie
Meer dan de helft van de respondenten (58%) heeft het afgelopen jaar ook met fysieke agressie te maken gehad. Verpleegkundigen werden geslagen (86%), gestampt (69%), bespuugd (56%) of kregen een kopstoot (9%). Ook bijten, krabben, de keel toeknijpen of aangevallen worden met materiaal wordt gesignaleerd. 65% van de verpleegkundigen ervaart hier een grote impact van, 40% merkt het afgelopen jaar een toename van het geweld.
De frequentie is vergelijkbaar met verbale agressie: 7% van hen onderging het dagelijks, 25 % wekelijks, en 37% maandelijks.
Meer agressie door covid-19
Een ruime meerderheid (53%) van de respondenten ziet meer agressie op de werkvloer onder invloed van de coronamaatregelen. Bezoekers zijn het niet eens met bepaalde maatregelen zoals een beperkte bezoekregeling of het dragen van een mondmasker en reageren zich af op het personeel. Patiënten langs hun kant werken hun frustratie of eenzaamheid uit op de verpleegkundige.
Verpleegkundigen ervaren minder respect, geduld en verdraagzaamheid onder invloed van de maatregelen. Hoewel deze opgelegd zijn door de overheid en de verpleegkundigen op de vloer hier geen invloed op hebben, zijn zij vaak diegenen die de regels moeten handhaven. Gevolg is dat ze de volle lading krijgen van partijen die het niet met de maatregelen eens zijn.